Minciuni mortale, Harriet Tyce

Minciuni mortale, Harriet Tyce

Thriller. Când văd asta, îmi sclipesc ochii și mi se învârtesc rotițele cu mare viteză. Este genul meu preferat și nu rezist când am în față un roman de acest tip care mai are și un titlu incitant, o copertă cu un vizual interesant și aprecieri din partea unor autori care m-au captivat, precum Lisa Jewell sau Alex Michaelides. Haideți să vedem despre ce este vorba în Minciuni mortale și dacă volumul își merită laudele primite.

Minciuni mortale, scurt rezumat

Sadie este avocată și mama unei fete aproape adolescente, pe nume Robin. Ceva s-a întâmplat în America, acolo unde locuia cu soțul ei, și ea a trebuit să plece cu Robin. Au revenit în Londra ei natală și locuiesc în casa moștenită de la o mamă nu prea iubitoare, care a pus condiții destul de ciudate pentru ca Sadie să poată beneficia de moștenire. Robin este forțată să meargă la școala exclusivistă la care mersese și mama ei și nu se simțise deloc bine. Să spere că între timp lucrurile s-au mai schimbat?

Nici vorbă. Robin este privită ca o intrusă, iar Sadie primită și mai rău de către mamele colegelor fiicei sale. Cel puțin, nu la început. După ce se află că și ea este fostă absolventă a școlii, lucrurile se mai îndreaptă. Devine mai mult decât acceptată de către regina mamelor. Una dintre mame îi devine o adevărată prietenă, care are grijă de Robin atunci când cazul obținut cu greu, la care lucrează, o reține la muncă mai mult decât ar trebui. Și viața lui Robin se schimbă și începe să-și facă prietene, chiar dacă rezultatele ei școlare bune nu sunt privite tocmai cu ochi bune de celelalte mame. Urmează un examen ale cărui rezultate sunt foarte importante. Este o competiție acerbă, mai mult între mame. Al cui copil este mai bun?

libris.ro
Oferta zilei la carti


Măcar pentru asta, Sadie nu trebuie să-și facă griji. În rest, totul este un stres. Mai întâi, cazul la care lucrează. Apoi, locuința este și ea o provocare pentru Sadie. Nu doar că nu este în stare bună, dar îi stârnește o groază de amintiri negre. Colac peste pupăză, tatăl lui Robin reapare în peisaj. Ce caută el la Londra, dacă a vrut să scape de ele din America? Oare are de gând să-i ia fiica? Crezi că nu se poate mai mult? Tocmai atunci afli că locul liber prins de Robin la școală apăruse ca urmare a decesului unei fete, iar acum o alta se zbate între viață și moarte pe patul de spital. Să fie simple coincidențe sau e cazul să-și facă griji? De unde va veni cel mai mare pericol? De cine să se ferească și pe cine să țină aproape?

Dacă te tentează cartea, o poți comanda de aici, cu livrare gratuită la easybox dacă ai abonament Genius. Încă nu-l ai? Vezi aici care sunt beneficiile raportate la costuri și o să vrei și tu!

Minciuni mortale, gânduri de după

Revenim la întrebarea de la început, dacă merită acest roman aprecierile primite. După părerea mea, nu prea. Nu mi s-a părut strălucit. Să ne înțelegem! Nu e nici rău, dar cu siguranță nu este exploziv și nu-ți taie respirația, cum promite coperta. Este o carte cam de 3/5 ⭐, mai degrabă dramă decât thriller. Cel mult, un thriller psihologic subțirel. În niciun caz, unul de acțiune.

Povestea principală, a lui Sadie și Robin, mi s-a părut una bună, dar parcă insuficient dezvoltată. Povestea paralelă, a cazului la care lucrează Sadie, o cataloghez ca pe o glumă proastă, ca pe o umplutură menită să facă romanul mai stufos. Nu mi se pare că aduce vreun plus poveștii primare. Aș zice că autoarea a avut două idei bune și și-a bătut joc de fiecare câte puțin, prin plasarea lor în aceeași carte.

Concentrându-ne pe partea bună a romanului, putem vorbi despre o intrigă foarte bună, multe semne de întrebare în ceea ce privește trecutul, despre o atmosferă dark pe alocuri, câteva pagini care te cam înfricoșează și-ți măresc pupilele și o doză acceptabilă de mister, destul de frumos susținut, chiar dacă nu în totalitate. Tema este una bună și ea, chiar dacă nu e nouă. Care temă? Dacă ți-aș spune, ai ști deja prea multe despre cartea asta.

Mamă și fiică locuiesc într-o casă total neprietenoasă, sunt nevoite să înceapă o viață nouă peste noapte, se adaptează greu la ea și nu sunt deloc bine primite. Ele fac bine ceea ce fac. Tocmai asta e problema. Amândouă sunt prea bune. De aici li se trage totul. Una învață și ia note bune, cealaltă adună dovezi care să susțină adevărul, nu versiunea clientului său.

Toți mint. Fostul soț minte. Mamele de la școală mint. Colegele lui Robin mint. Șefa lui Sadie o minte. Avem de-a face cu o pânză deasă de minciuni care se pot dovedi mortale. Te las pe tine să descoperi care dintre firele acestei pânze sunt cele mai periculoase, de unde pornesc, unde se opresc și cu ce preț.

Finalul a fost o surpriză, chiar și pentru mine. Finalul și începutul chiar sunt bune. Ce e între ele mai scârțâie și mai plictisește pe ici-colo, dar… rar cărți perfecte, nu?

Minciuni mortale este o poveste despre ambiție, competiție, false prietenii, mame care își manipulează copiii și copii care ar face orice ca să-și mulțumească mamele. Am zis deja prea mult.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Răspunde

    Mă faci tare curioasă! Deși thriller e și genul meu preferat, de mult nu am citit unul. Trebuie să iau măsuri! Mulțumesc pentru recomandare!

    • Oana
    • 22/03/2022
    Răspunde

    Interesant subiect, merci pentru recenzie.

    • Valeria Chertes
    • 22/03/2022
    Răspunde

    O carte interesanta,merita citita.

  2. Eu nu auzisem de carte până acum. Sună tentant, deși dacă zici că nu prea e antrenantă, parcă nu aș risca…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares