10 greșeli în amenajarea livingului. Citește ca să nu le faci și tu!

amenajarea livingului greșeli

Ai pus gând rău livingului anul acesta? Nimic nu mi se pare mai plăcut, dar în același timp stresant, decât implicarea într-un proiect de genul asta, menit să dea un suflu nou unei încăperi sau chiar întregii locuințe. Pe de-o parte, sunt gusturile tale. Pe de alta, nevoile și dorințelor celorlalți membrii ai familiei. Trebuie să ții cont și de tendințe, dar și de unele reguli de bază privind amenajările interioare. Toată lumea știe ce trebuie să faci și la început parcă știai și tu. Acum nu mai ești așa de sigur. Dă-ți timp să te informezi! Poți începe cu acest articol. Iată 10 greșeli în amenajarea livingului pe care sigur nu vrei să le faci!

Monotonie cromatică

Este la fel ca atunci când alegem o ținută all-black de teama de a nu da greș cu alte asocieri. Foarte mulți dintre cei care își gândesc singuri proiectele de amenajări interioare fac astfel de greșeli. Pornesc de la un perete alb, pun și un parchet într-o nuanță foarte deschisă, plintă albă și… voila, monotonie. Există o regulă a contrastelor între culoarea pereților și cea a podelelor. Citește despre asta în articolul amenajare living. Tot de acolo afli și spre ce culori ar trebui să te orientezi în funcție de stilul pe care mizezi sau de mărimea spațiului de care dispui.

Pereți tapetați cu mobilă

Din dorința de a lăsa mai mult spațiu liber în centrul camerei, este posibil să fii tentat să așezi toate piesele de mobilier înșirate pe margine, de-a lungul pereților. Ferește-te de asta! O fi mai simplu așa, dar aspectul camerei nu va fi deloc cald și primitor. Cu atât mai puțin, unul modern. Nu spune nimeni să nu faci economie de spațiu, dar măcar una-două piese de mobilier trebuie lăsate libere, dezlipite de perete și aduse mai spre centrul camerei.

carturesti.ro

Amplasarea greșită a televizorului

Poate te interesează mai puțin regulile de amenajări interioare, dar sigur vrei să ai o bună vizibilitate la televizor, fără a-ți pune la grea încercare ochii. Pentru asta, trebuie avut grijă în primul rând la distanța dintre TV și punctul de unde te vei uita la TV (canapea, fotoliu). Acesta trebuie să fie de 3-4 ori mai mare decât diagonala televizorului. Televizorul are diagonala de 1m, atunci tu ar trebui să stai cam la 4m de el. Fii atent și cum îl poziționezi față de ferestre! Nu trebuie montat în fața lor sau prea aproape de ele. Lumina puternică din timpul zilei va afecta vizibilitatea.

Seturile de canapea și fotolii

Se purtau odată. Atunci parcă arătau bine. Acum nu mai arată. Nu mai sunt de mult la modă seturile de genul acesta, cu fotolii asortate la canapea. Majoritatea livingurilor de revistă ne întâmpină cu fotolii contrastante nu doar la capitolul culoare și textură, ci și ca stil. O canapea confortabilă poate fi foarte simplu completată de două fotolii elegante sau, invers, două fotolii pufoase combinate cu o canapea elegantă.

Covorul amplasat incorect

Unde punem covorul? Cei mai mulți îl vor pune în centrul camerei, deși canapeaua este la perete. Uite încă un punct bifat pe lista cu greșeli în amenajarea livingului. Covorul se așază în mijlocul camerei doar dacă acolo este punctul ei central ca și amenajare. El trebuie să definească o zonă bine gândită. De regulă, va sta acolo unde este canapeaua. Contează mult forma și dimensiunile acestuia, dar despre asta vom vorbi cu altă ocazie.

Lipsa amprentei personale

Ne inspirăm de pe internet, din reviste de casă și grădină, din showroom-uri, alegem cele mai frumoase piese de mobilier și decorațiuni, le strângem pe toate în livingul recent renovat, dar parcă lipsește ceva. Marca personală. Parcă nu te regăsești în acest spațiu. Nici alții nu te recunosc în el. În goana după tendințe și aspect de revistă, ai uitat ce era cel mai important: să adaptezi totul la personalitatea ta. Ai un proiect copy-paste și atât. Un living de poveste, dar nu e povestea ta.

Perdele și draperii prea scurte

Fie că nu ai găsit modelul preferat de perdea pe lățime mai mare, fie că cineva a măsurat și tăiat greșit sau pur și simplu te-ai gândit că e mai practic cu perdele și draperii mai scurte cu 3-4 centimetri, ca să nu doarmă mâța pe ele și să nu perii parchetul cu ele, tot greșeală se numește. Într-un living, perdeaua și draperia trebuie să atingă pardoseala. Altfel, sunt prea scurte, dau un aer ieftin și fac camera să pară mai mică.

Prea multe elemente de decor

Nu putea lipsi de pe lista cu greșeli în amenajarea livingului. Mulți o fac. Atunci când vrei să etalezi într-o cameră tot felul de suveniruri aduse de prin călătorii, să pui și postere, și tablouri, perne și pernuțe de dimensiuni și culori diferite, polițe peste polițe, e prea mult. Spațiul devine ultra-aglomerat, deloc primitor pentru musafiri, obositor pentru tine și va părea mult mai mic.

Lipsa plantelor de interior

Dincolo de orice altceva, livingul are nevoie de viață. Ce mod mai bun de a-i da viață, decât cu ajutorul plantelor de interior? Ele se integrează ușor și bine în orice spațiu, indiferent de stilul în care a fost gândit, au multiple beneficii pentru sănătate (dacă le alegem corect), înveselesc camera și ne dau o energie bună.

Prea multă prețiozitate

Asta se întâmplă când punem prea mare accent pe aspect, în detrimentul confortului. Ajungem să luăm cele mai tari piese de mobilier și decorațiuni, construim un living care să stârnească admirația și invidia, dar care nu se potrivește stilului nostru de viață. Ne trezim că ne e milă să și atingem un fotoliu, darămite să ne tolănim în el. Cum să te relaxezi în canapeaua în care abia ai loc și care nu e deloc moale? Cum să lăsăm pisica să se tăvălească pe minunatul covor persan din lână? Cred că ai prins ideea: livingul tău trebuie să fie funcțional și confortabil, nu doar să lase musafirii cu gura căscată sau să fie un simplu spațiu instamagrabil.

Amenajarea unei camere este mai dificilă decât pare la prima vedere. Cu atât mai mult într-un living, un spațiu cu multiple întrebuințări. Aici ne primim oaspeții și ne petrecem serile relaxante. El trebuie să arate bine și să fie perfect funcțional. Atâtea stiluri, atâtea culori, atâtea modele de mobilier… atât de simplu să faci greșeli.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Asaftei Simona
    • 26/03/2022
    Răspunde

    Sfaturi foarte bune ,unele greșeli le fac și eu ,pun mai tot timpul piesele de mobilier pe margine pentru a-mi rămàne loc liber la mijlocul camerei ,dar uite așa mai invățăm câte ceva .Mulțumim pentru informații draga mea !

    • Valeria Chertes
    • 28/03/2022
    Răspunde

    Sfaturi foarte bune, mulțumim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares