Fiicele mafiei, Naomi Krupitsky

Fiicele mafiei, Naomi Krupitsky

Uneori vin cu volume mai noi, alteori mai vechi, dar încerc, pe cât îmi permite timpul, să nu las niciuna dintre cărțile citite fără câteva rânduri dedicate aici, pe blog. Pe de-o parte, așa pot ține evidența lecturilor. Pe de alta, sper ca scurtele mele rezumate și impresiile lăsate de cărți să vă ajute în alegerea unor viitoare lecturi care să fie pe placul vostru. Dar, să trecem la cartea zilei, Fiicele mafiei, romanul de debut al autoarei americane Naomi Krupitsky, apărut anul acesta la noi, la editura Bookzone.

Fiicele mafiei, scurt rezumat

Totul începe când Sofia și Antonia erau mici. Ele sunt fiicele a doi mafioți italieni, membrii unei familii care operează în America de pe la 1940, buni în ceea e fac și buni prieteni în același timp. Din păcate, tatăl uneia dintre ele, al Antoniei, decide că este vremea să se retragă. Știm că nimeni nu se poate retrage din mafie, nu? Ei bine, nici el nu va putea. Într-o noapte, dispare. Pentru totdeauna.

Antonia și Sofia sunt prea mici atunci ca să înțeleagă ce se întâmplă. Prietenia lor merge mai departe și familia Sofiei continuă să aibă grijă de Antonia și de mama ei, chiar dacă relațiile dintre cele două familii se răcesc. Proaspăta văduvă vede altfel Familia acum. Mafia va avea grijă de ele pentru că așa e în familie. Dar le-a luat soțul și tatăl și asta ea nu poate ierta. Sfatul ei pentru fiica sa este să stea departe de bărbații din organizație, iar Antonia chiar asta intenționează. Vrea să învețe. să-și facă o carieră, să scape cumva din această lume. Sofia, pe de altă parte, este o rebelă și nu știe ce are de gând în viață.

libris.ro
Oferta zilei la carti


Fetele cresc și se transformă. Relația lor ia mici pauze și apoi își revine de mai multe ori. Sunt diferite și își doresc lucruri diferite, dar prietenia și Familia încă le leagă. Curând, vor fi și mai legate. Ambele se îndrăgostesc de membri ai mafiei.

Cum a putut Antonia să se îndrăgostească de un om care lucrează pentru cel care i-a ucis tatăl și cum va face față acestei căsnicii? Ce va spune mama ei despre asta? Cum va reacționa tatăl Sofiei când va afla că fiica sa este însărcinată cu angajatul lui, un evreu refugiat în America? Cum va fi Sofia ca soție și ca mamă? Cum își va pune Familia amprenta asupra vieților lor de familie și cum va evoluam de acum prietenia celor două tinere? Acestea sunt întrebările pe care trebuie să ți le pui și la care povestea îți va oferi răspunsurile.

Fiicele mafiei, gânduri de după

Prima impresie, după ce am parcurs cam jumătate din carte, a fost că nu e deloc ce mă așteptam eu să fie. Când ai în față ceva (carte, film) pe subiectul mafie, în mintea ta se creează anumite așteptări. Te pregătești pentru acțiune, amenințări, bătăi, execuții, munți de bani, etc. Privind-o prin prisma așteptărilor, lectura poate părea dezamăgitoare, v-o spun sincer și direct. Acțiunea se cam lasă așteptată, n-ai parte de surprize și răsturnări de situație, iar suspansul cam lipsește. Toate scot timid capul, abia pe final.

Atunci la ce e bună cartea asta? Îți oferă o viziune nouă asupra Familiei, a organizațiilor mafiote din America lui 1940. Vezi mafia prin ochii femeilor sale. Este ceva inedit. Soțiile și fiicele unor mafioți vorbesc, prin intermediul personajelor noastre, despre ce se întâmplă în spatele ușilor închise, după cinele cu familiile, despre cum fiecare noapte de așteptare este un coșmar și fiecare scârțăit de ușă, dimineața, o ușurare, despre cum s-au îndrăgostit și viețile lor s-au schimbat pentru totdeauna, despre cum este să știi că fericirea ta este clădită pe suferințele altora. Mamele lor au trăit deja asta. Acum este rândul Sofiei și al Antoniei.

Una este împăcată cu noua ei viață, alta își dă seama ce greșeală teribilă a făcut. Pentru una, Familia devine locul în care se afirmă și se simte puternică, iar pentru cealaltă, este un coșmar din care ar vrea să se poată trezi, dar din care nu există scăpare. Nu viu, în orice caz.

Spre final, povestea devine puțin mai interesantă și parcă simt că lasă loc de o continuare. Oare avem în față prima carte a unei serii? Eu așa tind să cred. Din păcate, eu mă opresc aici, chiar dacă va exista o partea a doua. Mi se pare că autoarea a arătat deja ce și cât poate și nu cred că mă poate surprinde cu ceva într-un volum următor. Am înțeles că nu e despre mafie, ci despre femeile ei, că e altceva, dar a fost prea lent și lipsit de finalitate. Intriga nu există sau am trecut eu pe lângă ea.

N-am reușit să-mi completez prea bine imaginea cartierelor americane în care mafia făcea legea în acele vremuri, n-am reușit să mă atașez de vreunul dintre personaje și nu am avut parte nici de emoțiile, trăirile și gândurile care se nasc de obicei din povești așa complexe de viață, din volumele cu tentă psihologică. Într-o carte despre fiicele mafiei, pe mine cel mai mult m-a impresionat povestea lui Saul, evreul care fuge de naziști și dă de mafie.

Este o dramă de familie, și atât. Interesantă ca poveste despre condiția femeii în mafie, dar insuficient exploatată. Dacă povestea ar fi pornit de pe la jumătate, de când cele două își întemeiază propriile familii, și ar fi mers dincolo de finalul prea abrupt, pentru a ne arăta cum se transformă viețile lor după noaptea decisivă, cu siguranță mi-ar fi plăcut la nebunie.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria Chertes
    • 28/02/2022
    Răspunde

    O carte interesanta ,multumim pentru recomandare!

      • Cristina Dragomir
      • 07/03/2022
      Răspunde

      sa fie cu folos!

  1. Chiar am fost curioasă cum ți s-a părut, având în vedere că și eu am avut o recenzie tot cu iz mai negativ, să zic așa, dar am văzut că altora chiar le-a plăcut cartea. Știind că ești mereu sinceră în recenzii, eram curioasă de părerea ta și, recunosc, mă bucur să văd că nu sunt singura care s-a simțit ușor dezamăgită de cartea asta. Într-adevăr, nu a fost deloc ce mă așteptam.

      • Cristina Dragomir
      • 07/03/2022
      Răspunde

      parerile sunt mereu subiective. Pe mine nu m-a prins cat m-as fi asteptat si nu am de ce sa spun altceva. doua pareri asa si asa nu fac din ea o cartea rea. Exista public pentru orice, zic eu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares