7 cauze posibile ale căderii excesive a părului la câini și pisici

câine

Pe cât de multă bucurie ne aduc animalele de companie atunci când ne jucăm cu ele, pe atât de mare este stresul provocat de părul pe care aceste îl lasă în casă. Nu este totuși imposibil de menținut curățenia într-o casă în care trăiește un câine sau o pisică. Cu răbdare, disciplină și instrumentele potrivite, se rezolvă. Nu avem ce face. Este normal să le cadă părul într-o anumită măsură, mai mult sau mai puțin, în funcție de rasă. De exemplu, la pisici, Albastru de Rusia este una dintre rasele care nu prea lasă păr. În cazul câinilor, Shih Tzu, Terrierul Yorkshire și Schnauzer-ul sunt considerați mai potriviți din acest punct de vedere.

În rest, părul este o problemă generală. Ți se pare că ea s-a agravat în ultimul timp, că animalul tău de companie pierde mai mult păr decât de obicei? Se poate întâmpla și așa ceva. Există mai multe cauze ale căderii excesive a părului la câini și pisici. Iată câteva dintre ele!

Paraziții externi sau interni

Primul lucru pe care trebuie să-l faci când vezi că patrupedul pierde prea mult păr este să verifici carnetul de sănătate și data ultimelor deparazitări, internă și externă. Orice parazit, intern sau extern, poate crea inclusiv astfel de probleme care trebuie să fie un semnal de alarmă pentru orice posesor de câine sau pisică. Dacă-ți cunoști animăluțul bine, știi care sunt perioadele în care năpârlește mai mult (la schimbarea anotimpurilor) și cât de mult înseamnă prea mult.

Bolile de piele

Cele mai cunoscute sunt dermatita, foliculita și râia. Aceasta din urmă este cea mai periculoasă, putând fi transmisă și omului. Pe lângă alte simptome, dă și căderi masive ale părului. Dacă animalul se și scarpină foarte tare, râia s-ar putea să fie de vină. Deși l-ai protejat și a intrat în contact doar cu câini și pisici sănătoase și cu vaccinurile și deparazitările la zi, se mai întâmplă să adune și acarieni responsabili pentru astfel de boli. De unde și ce este de făcut în acest caz? Citește secțiunea râia la câini!

Alergiile alimentare

O altă cauză posibilă a căderii excesive a părului la câine sau pisică este calitatea hranei sau schimbările prea dese, bruște, în alimentație. Un animal sensibil, predispus la alergii, are nevoie de o hrană bine aleasă. Veterinarul îți poate spune care sunt ingredientele cu cel mai mare potențial alergen, de care trebuie să-l ferești. Nici schimbarea hranei de la lună la lună, în funcție de ce este în ofertă în supermarket, nu ajută. Un tip nou de hrană trebuie introdus treptat, la început amestecat câte puțin cu hrana consumată până atunci, apoi crescând treptat doza până se ajunge la trecerea totală la noul sortiment.

Stresul

Nu doar nouă ne cade mai mult păr în perioadele stresante, ci și câinilor și pisicilor. Și au și ei destule motive de stres. O prezență străină, o schimbare de program, mai puțină atenție acordată, mai mult timp petrecut singur – iată doar câteva exemple. Animalul devine anxios, are mâncărimi de piele și pierde mai mult păr ca niciodată.

Înaintarea în vârstă

Pe măsură ce câinele sau pisica îmbătrânesc, căderea părului este mai accentuată. Este un lucru normal, dar pe care îl putem totuși ține sub control oferindu-le hrană și suplimente potrivite vârstei și rasei din care fac parte. Odată cu înaintarea în vârstă, nevoile organismului se schimbă și hrana care acum doi ani era ideală nu mai este suficientă. Întreabă medicul despre asta!

Spălatul prea des

Există câini care fac baie săptămânal sau, chiar mai rău, zilnic. Și stăpânii se plâng că, deși au atâta grijă de ei, tot se confruntă cu problema căderii excesive a părului. Din păcate, tocmai acea grijă exagerată s-ar putea să fie cauza. Animalele nu trebuie spălate atât de des. Cel mult, odată pe lună, spun medicii. Fiecare baie vine să distrugă stratul protector prezent în mod natural pe suprafața pielii, iar blana se regenerează mult mai greu din această cauză. Nu va avea nici strălucirea aceea sănătoasă și normală.

Bolile hormonale, hepatice sau renale

Nu în ultimul rând, de vină pentru faptul că animalul pierde prea mult păr pot fi și o serie de boli interne, de natură hormonală, renală sau hepatică. Chiar mai grav, poate fi semn și al unui cancer.

Părul de câine sau de pisică în exces ne stresează, dar ar trebui să ne și alarmeze. Trebuie să fim foarte atenți și la alte simptome care însoțesc căderea excesivă a părului și să luăm măsuri la timp. Dacă știm că suntem la zi cu deparazitările, că oferim o hrană completă și corectă, că nu-i facem baie prea des și câinele nu are un comportament anxios, este cazul să mergem la medic pentru investigații. Poate fi vorba de râie, de un început de eczemă sau o primă manifestare a unei boli care să pună în pericol viața animăluțului.

Etichete: ,

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria Chertes
    • 14/01/2022
    Răspunde

    Mulțumim pentru informații.

  1. Răspunde

    si alimentatia proasta.
    Elena de la https://laroseroseblog.wordpress.com/ a citit mult si scris despre alimentatia pisicii si importanta alimentatiei naturale si complete.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares