Cum evităm și cum tratăm călcâiele crăpate?

sfaturi produse pentru călcâie uscate

Azi ne ocupăm puțin de îngrijirea picioarelor, mai precis de problema călcâielor uscate, crăpate, poate chiar dureroase. Știu că mulți vă confruntați cu așa ceva. Este o problemă estetică, dar și de sănătate. Un călcâi neîngrijit nu doar că se vede urât, dar poate duce și la complicații despre care nu as vrea să vorbim (infectarea pe zonele crăpate). De ce unii suntem mai predispuși la uscare și crăparea călcâielor? Cum putem evita problema? Cum tratăm călcâiele crăpate? Haideți să vedem!

Cauzele uscării și crăpării pielii călcâielor

Există tot felul de cauze, de la cele care țin de stilul de viață, până la cauze medicale. În primă fază, pielea călcâielor devine uscată. Pielea uscată poate fi semn de diabet, de probleme cu glanda tiroidă, efect al statului în papuci, fără șosete, și al expunerii prelungite la praf, murdărie și soare, semn al îmbătrânirii sau al lipsei din organism a unor minerale și vitamine importante. Chiar și săpunul și șosetele nepotrivite pot usca pielea. Chiar și apa prea dură.

Ulterior, dacă pielea aceasta uscată nu este îngrijită atent, ea se crapă, dând naștere inesteticelor sau chiar dureroaselor călcâie crăpate. Principalii factori care contribuie la crăparea pielii deja îngroșate sunt greutatea, mersul desculț pe suprafețe dure, purtarea de încălțăminte cu talpă rigidă, joburi care presupun stat în picioare sau mers toată ziua.

Cum evităm crăparea călcâielor

Pentru a evita problema, trebuie să avem în primul rând grijă ca pielea să nu atingă acel grad critic de uscăciune. Îngrijirea picioarelor este foarte importantă. În vreme ce unora le este suficient să spele călcâiele și să le dea cu orice cremă le pică în mâna, alții trebuie să apelăm aproape zilnic la exfoliere și să alegem atent cremele pentru îngrijirea tălpilor. Sunt trei pași esențiali de respectat: înmuierea, exfolierea și hidratarea.

Înmuierea se face în apă caldă, la maxim 40 de grade Celsius, în care s-a dizolvat un gel de duș, puțină sare de baie sau chiar sare grunjoasă. Nu apă fierbinte, pentru că usucă pielea!

Exfolierea este esențială. Dacă nu îndepărtăm, la 2-3 zile, pielea moartă, uscată, stratul cornos se îngroașă și crește riscul apariției crăpăturilor. NU recomand nimănui curățarea călcâielor cu lame sau cuțite, cum știu că se mai poartă. Pentru o pielea foarte puțin uscată se pot folosi soluții naturale, precum cafeaua, zahărul sau bicarbonatul, sau simple creme exfoliante. Și piatra ponce sau o pilă cu granulație fină sunt potrivite pentru uz zilnic. Important este să nu frecăm foarte agresiv.

pila pentru călcâie

Nu îți place să faci treaba asta în cadă, cu picioarele ude? Se poate folosi pila electrică călcâie. Eu o am pe cea de la Scholl, care face treabă foarte bună. Atenție! Aceasta se folosește doar pe pielea bine uscată, deci spălați picioarele, le ștergeți, le dați puțin timp să se usuce, abia apoi treceți la treabă.

pila electrică Scholl pentru călcâie

Poate cea mai simplă și mai eficientă exfoliere este cea cu șosete exfoliante. Din păcate, acestea nu pot fi folosite prea des. O dată pe lună este suficient. Dezavantajul lor este că nu îți aduc pielea fină peste noapte și că durează câteva zile până ce pielea moartă este îndepărtată, timp în care nu prea poți purta sandale pentru că tălpile vor arăta destul de urât. Acestea nu se pot folosi dacă pielea este deja crăpată!

șosete exfoliante

Ultimul pas în îngrijirea picioarelor îl reprezintă aplicarea unei crema care să hidrateze, să hrănească și să regenereze pielea. Eu vă recomand cremele pentru picioare cu uree. Am și două preferate destul de accesibile ca preț, pe cea de la Eveline și pe cea de la Lirene. Le găsiți pe ambele pe Notino.

creme pentru picioare, călcâie

Cum tratăm călcâiele crăpate?

Când pielea este deja crăpată, nu puneți șosete exfoliante și nu frecați agresiv! Cea mai bună în acest caz este pila electrică. În lipsa ei, folosiți o pilă fină, dar nu apăsați prea tare și nu insistați prea mult. Prioritatea, în această situație este să tratați crăpăturile pentru a evita sângerările și rănile deschise sau a ajuta la vindecarea lor mai rapidă. Foarte bune sunt uleiurile vegetale, în special cel de parafină și cel de cocos. Și vaselina cosmetică face treabă bună. Aplicați-le pe călcâiele curate și uscate, încălțați o pereche de șosete din bumbac și lăsați-le să acționeze peste noapte.

Nu neglijați pielea călcâielor și a tălpilor. Dincolo de aspectul inestetic care nu vă permite să purtați sandale, stă riscul de a face răni dureroase care se vindecă greu și, în funcție de vârstă și starea de sănătate, pot evolua spre infecții chiar foarte grave.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post
0 shares