5 riscuri la care te expui când cumperi lucruri ieftine

familie la cumparaturi

Ajungem iar la vorba bunicii, cu ești prea sărac să cumperi lucruri ieftine. Toată lumea o știe și o pricepe, sper. Este un alt fel de a spune că a cumpăra mai ieftin nu este sinonim cu a face economie. Cum așa? Dacă o pungă de zahăr costă 3 lei în magazinul X, și eu o cumpăr cu 2 lei din magazinul Y, nu se consideră că am economisit 1 leu? Nu neapărat. Doar dacă vorbim de un produs identic. Dacă cel mai ieftin este de la un alt producător, altă țară de proveniență, s-ar putea ca diferența de preț să fie dată de diferența de calitate. Nu orice zahăr îndulcește la fel de bine și are gust la fel de bun. Regula se aplică oricărui alt tip de produs. Ce riști când cumperi produse ieftine?

Nu primești calitate

Atunci când cumperi un zahăr la jumătate de preț, un tricou la 10 lei sau un ceas la 30 de lei, nu te aștepta să duci acasă un produs de calitate. Excepție perioadele cu mari reduceri. Atunci, da, poate ai șansa să cumperi lucruri bune mai ieftine cu 70% sau chiar mai mult. Un preț suspect de mic, într-un magazin de la colț, ar trebui să-ți ridice un semn de întrebare.

Arăți ieftin

Sună dur, dar este realitatea. Trăim în vremuri în care aspectul contează mai mult decât ar trebui, probabil, oriunde ai merge. Un obiect vestimentar, un accesoriu sau o bijuterie ieftină nu vor arăta altfel decât ieftin. Decât 10 tricouri la 20 de lei/bucată, mai bine două de calitate, puțin mai scumpe. Decât un ceas din plastic, de pe eBay, mai bine unul de genul acesta. Un om care alege calitatea în locul cantității arată altfel și va oferi calitate, nu cantitate. Gândește-te bine la asta!

Îți riști sănătatea

Dincolo de imagine, când cumperi lucruri ieftine, nesperat de ieftine, poți să te trezești și cu probleme de sănătate. Putem lua aici exemplul unor alimente cu prețuri incredibil de mici, pline de ingrediente care nu doar că nu ne hrănesc, dar chiar ne îmbolnăvesc. Diferența dintre un kaizer la 30 de lei și un jambon la 90 de lei este dată de ingrediente. Unul este doar carne și sare, celălalt… doar sare și altele. Să mai zic de oferte de genul 500g ruladă vânătorească la 10 lei?

Un alt exemplu este cel al ochelarilor de soare. Dacă cineva își imaginează că cei vânduți la colț de stradă, la prețul a 10 pâini normale, oferă altceva în afară de imagini puțin colorate se înșală. Cei de aici, da, au lentile cu protecție UV și, din câte poți vedea, sunt și modele și branduri cu preț destul de accesibil. Merită să-ți riști sănătatea ochilor pentru o diferență așa de mică de preț?

Nu primești garanție

Dacă vorbim de produse care ar trebui să beneficieze de garanție, cum ar fi un sandwich maker sau un aparat de radio, atunci când le cumperi din magazine gen Orice produs (așa le-a rămas numele de vreo 15 ani), nu vei avea garanție. Se strică săptămâna viitoare? La revedere! Sunt pățită. Nu mai bine mă duc eu într-un magazin de încredere, dau puțin mai mult pe ele, dar știu că un an sau doi am cui mă plânge dacă se strică?

Repeți curând achiziția

Mai precis, dacă punga aceea de zahăr nu va îndulci suficient gemul, va mai trebui să cumperi una. Când, după prima spălare, tricoului îi vor curge ațele, vei avea nevoie de unul nou. Uite așa, în loc să faci economie, te trezești că ai cheltuit chiar mai mult decât ai fi cheltuit orientându-te din prima spre un produs mai bun, dar mai scump.

De-asta nu e bine să te grăbești și să cumperi lucruri ieftine. Nu face confuzia între mai ieftin și exagerat de ieftin! Da, așa cum spuneam, cu diverse ocazii, poți avea norocul să prinzi prețuri bune la produse la fel de bune. Un ceas care costă sute de lei și îl pe care îl vezi vândut la un preț format din doar două cifre nu e original sigur. Nu trebuie să cazi nici în extrema cealaltă, de a cumpăra numai lucruri scumpe, sperând că prețul piperat este întotdeauna o etichetă a calității. Caută prețuri pe internet, compară și abia apoi decide dacă un produs merită banii sau nu!

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Simona Asaftei
    • 15/09/2020
    Răspunde

    Așa este ,ai mare dreptate ,unele produse când sunt mai ieftine ,ori nu sunt de calitate ,ori mai au puțin și expiră ,mă refer la produse alimentare .Mai urmăresc și eu când sunt reduceri din astea și mai cumpăr câte ceva ,dar le ochesc mai de mult timp să văd prețurile cam cum sunt .

      • Cristina Dragomir
      • 16/09/2020
      Răspunde

      sa stii ca produsele alea alimentare in termen, cu 50% mai ieftine, eu le iau.

    • Oana
    • 15/09/2020
    Răspunde

    Mai bine mai strangi niste banuti si iei un lucru bun, ce e ieftin….se duce repede.

      • Cristina Dragomir
      • 16/09/2020
      Răspunde

      Nu ma dau banii afara din casa, asa ca uneori iau si ce e ieftin.

  1. Răspunde

    Noi ochelarii de soare ii avem ieftini. Pe anteriorii m-am asezat cu fundul, ca o mamaliga. Asa ca vacantza de vara in grecia cu ochi sensibili si tendintza de incruntat a cerut oprit la o taraba cu chinezarii si luat niste ochelari cu 5 euro forma fix ca cei anteriorii ca stiu ca ma avantajeaza ochelarii mari, de atunci fiica mea ma striga: mami gucci de 500 de euro 😀

    Dar am multe lucruri ieftine ce nu stiu de le voi folosi pe termen lung. Sau surpriza, dupa cateva luni imi dau seama ca imi sunt dragi si la prima stricare le inlocuiesc cu lucruri de calitate, la solduri/mana a 2a, nu scumpe.

    Singurul lucru la care nu merita facut economie e incaltzamintea. O gheata buna tzine si cativa ani, doar sa gasesc ceva potrivit piciorului meu lat.

      • Cristina Dragomir
      • 16/09/2020
      Răspunde

      Eu nu sunt vreo snoaba, cred ca ma stii. Dar ochelarii aia au lentile ok? Ca eu nu ma pricep sa ii testez si inteleg ca aia din piata de la mine, la 20 de lei, sunt apa de ploaie.

      1. Răspunde

        nu tot ce e ieftin e prost. Sunt multe lucruri fake ce isi fac treaba. – cand i-am incercat mi s-au parut ca ochii sunt bine protejati.

        Mai mult, eu convertesc pret/folosinta. O incaltaminte buna mi-a rezistat aproape 10 ani, folosit aprox 100 zile pe an inseamna ca pretul de aproape 100 euro a fost un pret f. bun: 100 euro/ 100 x 10 = aprox 10 centzi pe folosinta. Si da, avui shansa sa iau incaltaminte de calitate si ieftina, si ma oftic ca au inchis magazinasul ala….. Dar nu o sa dau 100 euro pe vreo poseta ce o folosesc de 2 ori pe an ( 100 euro/ 2 utilizari = 50 euro pe folosinta).

        Si nu in ultimul rand, e important sa ne stim prioritatile financiare, venitul il impartim dupa ce ce e relevant noua si cu beneficii cat mai mari ca asa de cumparat putem cumpara sa umplem o casa pe 2 etaje: pe noi ne intereseaza sa terminam cat mai repede rata la casa si sa avem o sanatate impecabila si dedic si efort si buget pt asta, pe cand ochelarii folositi doar o vacanta intra la distractii si bugetul de vacante ne e solid dar nu ne e asa de generos sa iau la fiecare din familie ochelari de cate o suta de euro.

          • Cristina Dragomir
          • 18/09/2020
          Răspunde

          pai, pai, ce am de zis in apararea mea, e ca nu am ochelari de o suta de euro. Nu as da atata pe ochelari. Am unii la 90-100 de lei. In rest, sunt perfect de acord cu tine.

    • Rotaru Gabriela Tatiana
    • 15/09/2020
    Răspunde

    Ai dreptate,lucrurile ieftine nu te tin mult,iar la produse alimentare e clar ca nu sunt de calitate,vorba aceea-decat mult si prost mai bine mai putin si bun!

      • Cristina Dragomir
      • 16/09/2020
      Răspunde

      nici la cele alimentare pretul mare nu inseamna neaparat calitate… din pacate

    • Valeria Chertes
    • 15/09/2020
    Răspunde

    Am cumpărat de multe ori mai ieftin și mi-am luat o mare țeapa.

      • Cristina Dragomir
      • 16/09/2020
      Răspunde

      Uneori merge si asa. Alteori, nu.

  2. Am cumparat scump si nu era calitativ de multe ori cel ieftin a fost mai bun!

      • Cristina Dragomir
      • 16/09/2020
      Răspunde

      regula nu este universal valabila. Ideea era sa fim atenti.

    • Anghelina Irina
    • 16/09/2020
    Răspunde

    Cam asa se întâmplă. Nu sunt mare cheltuitoare însă prefer puțin și bun

      • Cristina Dragomir
      • 16/09/2020
      Răspunde

      Asa este celmai bine pentru portofel.

  3. Am tot incercat sa explic mult timp că mereu calitatea si-a spus cuvantul.
    E o investitie mai mare pe care o facem pe moment, insa efectul e de lunga durata si ne poate imbunatati mult si stima de sine.

  4. Răspunde

    Cel mai deranjant pentru mine la lucrurile ieftine este ca se strica repede si ajungi sa cumperi de doua ori acelasi tip de produs. Te costa si mai mult si poluezi inutil planeta cu toate deseurile rezultate.

    • rusine
    • 02/05/2022
    Răspunde

    ,,Sună dur, dar este realitatea. Trăim în vremuri în care aspectul contează mai mult decât ar trebui, probabil, oriunde ai merge. Un obiect vestimentar, un accesoriu sau o bijuterie ieftină nu vor arăta altfel decât ieftin. Decât 10 tricouri la 20 de lei/bucată, mai bine două de calitate, puțin mai scumpe. Decât un ceas din plastic, de pe eBay, mai bine unul de genul acesta. Un om care alege calitatea în locul cantității arată altfel și va oferi calitate, nu cantitate. Gândește-te bine la asta!,,

    Vezi cum suntem noi romaniii? Saraci …fudui si ai dracului ? BAI FRATILOR SUNT OAMENI CARE CU HAINE DE LA TOMBERON SUNT FERICITI. Si voi vorbiti ca …ehhh , ce e draga , ai luat de la ebay ? Cata lipsa de caracter. Pana in 1989 numai mata stia de ebay ca restul noi prostii nu stiam. V.a ajuns ,,dansa,, la cur , aia este.Cristinica nu vrei lucruri iftine? De acord. Exact vorba englezului : ,,Sunt prea sarac sa cumpar ieftin,, . De acord. Dar nu uita ca Romania si multe tari au o stare de necesitate impresionanta si e posibil sa gasesti un zombie care te face sa cumperi numai de la ,,china,, si esti model. Nu mai posta aceste comentarii. Iar daca tu crezi ca sunt nedrept, fa acest comentariu in Venezuela si lasa si adresa ta unde locuiesti, si mai vorbim. Rusinicaaaaa

      • Cristina Dragomir
      • 06/10/2022
      Răspunde

      Vezi ca ce am scris eu nu e comentariu, e articol. Scrie si tu unul! Fa-ti un blog si cearta-te acolo cu cine vrei, dar vorbind frumos. Sa nu zic si eu ceva de ma-ta sau de ”dansa”. oricum, cred ca nici tu nu stii ce ai vrut sa spui, ca te cam contrazici singur/a. O viata frumoasa!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares