DIY – ședință foto cu bebe. De ce ai nevoie?

fotograf-poze-sedinta-foto-nou-nascut-copii-bebe-studio-bucuresti-little-sunshine-20-19-min

Sedințele foto cu nou-născutul nu sunt o născocire a zilelor noastre. Până și eu, acum aproape patruzeci de ani, am avut parte de așa ceva. Diferențele dintre pozele mele și cele din ziua de azi astăzi sunt mai multe. Vorbim de culori, de claritatea imaginilor, de fundalurile pe care sunt realizate, de poziții de fotografiere, etc. Mi-ar fi plăcut să am niște poze profi, de când eram bebeluș, la care să mă uit, dar m-am născut cam devreme pentru asta. Deh, dacă m-am grăbit!

Azi, altele sunt posibilitățile. Sunt la mare căutare ședințele foto cu piticii, dar și cele cu burticile, ședințe foto de maternitate, cum li se spune. Pentru moment, ne limităm la prima categorie, pozele cu nou-născutul. Se pot face ele și acasă, pe cont propriu, sau e musai de apelat la fotografi? Haideți să vedem de ce am avea nevoie pentru a face singuri o ședință foto cu bebe, din care să reiasă niște super fotografii, asemenea celor pe care le putem admira în portofoliul acestui studio foto.

Un bebeluș calm și fericit

Acesta este primul lucru de care avem nevoie pentru ședința noastră foto. Pare o glumă? Nu este. Din experiența de fotograf amator pentru câteva ședințe foto cu nepoțica mea cea mică, vă spun că este lucrul cel mai greu de obținut, mai ales când mama și tatăl se implică activ în realizare ședinței, se stresează să aleagă locurile și accesorii de pozat, transmițând din agitația lor și celui mic.

fotograf-poze-sedinta-foto-nou-nascut-copii-bebe-studio-bucuresti-little-sunshine-20-40-min

Altfel stă treaba când părinții sunt doar actori, nu și regizori și scenariști, când lasă pozatul pe treaba profesioniștilor, beneficiind de o ședință foto nou-născut într-un studio. Dar să presupunem că vă puteți descurca și singuri sau că găsiți ajutoare printre rude. Mergem mai departe.

Aparatură de calitate

De ea depinde calitatea imaginii surprinse în fotografii. Degeaba ai un bebeluș calm și un decor fain, dacă faci poze cu un aparat foto de acum 100 de ani sau cu un telefon cu o cameră de 3MP. Multe defecte vor ieși la iveală după ce vei printa o fotografie pe care tu o credeai perfectă. Nu degeaba fotografii investesc anual sume uriași în aparatură și accesorii de ultimă generație!

Lumină bună

O altă mare problemă cu fotografiile, de orice fel, nu doar cu cele de la o ședință foto cu bebe, este cea a sursei de lumină. Unele au insuficientă lumină, altele prea multă. În ambele cazuri e de rău. Lumina trebuie să fie cât mai naturală, în cantitatea, intensitatea și culoarea potrivite. Plus venind din direcția corectă. Altfel, riști fotografii neclare, întunecate, supraexpuse sau/și pline de umbre care nu au ce căuta acolo. Este nevoie de mai multe surse de lumină și de experiență pentru a le poziționa corect.

Fundaluri și decoruri

Știi pozele alea de ți le-a făcut unchiu sau mătușa, în care ai în spate carpeta cu cerbul, sub tine o pătură mototolită și în stânga o masă care nu are ce căuta în cadru? Nu vrei ca și copilul tău să râdă de pozele cu el bebeluș peste ani, nu? Ai nevoie de fundaluri frumoase și de elemente de decor bine alese și poziționate.

fotograf-poze-sedinta-foto-nou-nascut-copii-bebe-studio-bucuresti-little-sunshine-20-37-min

Poți folosi cearșafuri, fețe de masă sau pături pe care să le întinzi bine. Ca decor, poți folosi câteva jucării. Sigur că nu vor arata ca fotografiile de studio, spre care te-am trimis mai devreme, în care se folosesc elemente de recuzită alese de oameni experimentați care știu ce dă mai bine și unde.

Și hăinuțele care vor apărea în această ședință foto cu bebe trebuie alese cu grijă. Ai nevoie de lucruri cât mai simple, materiale uni, nu înflorate și încărcate. Copilul îl vrei pus în valoare, nu hainele primite de la nașa sau de la bunica.

La studio e altfel. Au acolo tot ce le trebuie. Și, dacă lucrezi cu profesioniști cum sunt cei de la studioul foto Little Sunshine, acreditați de asociația Newborn Photographers și deținători ai câtorva premii importante în domeniu, primești chiar mai mult. Mai precis, poți opta pentru extra fotografii cu fundaluri compuse digital. Ceva în genul acesta. Nu e minunat?

Cam aici se încheie lista cu lucrurile la care are acces oricine. Abia acum vin cerințele mai grele.

Pasiune și experiență

Tot ce nu faci din pasiune, ci pentru că trebuie, este un stres, iar rezultatul nu poate fi decât unul așa și așa. Pasiunea o ai sau nu. Dacă-ți place să stai cu aparatul în mână și să cauți poziții bune de pozat, nu te vei enerva și nu-ți vei pierde concentrarea când bebe începe să plângă sau își schimbă postura.

Nu ai zece ore la dispoziție, să tragi 5000 de cadre, din care să alegi tu 10 bune. Cineva cu experiență le va scoate pe acelea 10, din doar 20-30, sau chiar mai puține. Pentru că știe ce, în ce ordine, din ce unghi, cu ce setări să pozeze. Sunt detalii mai importante decât crezi. Mai ales că, la aceste prime fotografii din viața unui copil, fotografia macro joacă un rol foarte important pentru că este singura care poate surprinde și reda peste ani gingășia și puritatea de care ochiul se bucură azi.

Cunoștințe de editare

Ai reușit să duci până la capăt o ședință foto cu bebe acasă? Felicitări! Dacă lumina, fundalurile și pozițiile sunt cât de cât mulțumitoare, ai făcut o treabă grozavă, dar mai ai un pas: editarea fotografiilor. Niciun fotograf din lumea asta nu livrează pozele în stare brută. Sunt ore întregi de muncă de editare pentru un pachet de poze care să arate ca de revistă. Dacă te pricepi și la asta, ești mare!

Pentru cine nu are aparatura necesară, nu se pricepe la poze, nu are nici experiență în ceea ce privește viața cu bebe, nu știe de ce lumină are nevoie și de unde e bine să bată, nu știu unde să poziționeze copilul și pe ce fundal, rămâne soluția programării la un studio pentru o ședință foto ca la carte. O ședință foto în care părinții nu vor fi stresați, în care bebe va fi ascultat, dar bine pus în valoare, din care vor rezulta poze care, peste ani, vor reînvia emoții și amintiri unice.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria Chertes
    • 26/08/2020
    Răspunde

    Oricât m-aș strădui eu sa fac poze acasă tot nu ies atât de reușite ca ale profesioniștilor.

    1. Frumoase pozele la studio acasa doar pentru noi sa avem amintiri!

        • Cristina Dragomir
        • 20/09/2020
        Răspunde

        Adevarat!

      • Cristina Dragomir
      • 20/09/2020
      Răspunde

      Nici la mine. Si ma straduiesc!

    • Rotaru Gabriela Tatiana
    • 26/08/2020
    Răspunde

    Pozele facute de mine arata bine,cele facute de fotografi sunt mai reusite,sunt profesionisti.

      • Cristina Dragomir
      • 20/09/2020
      Răspunde

      Si eu ma straduiesc sa fac poze frumoase, dar… nu ies mereu.

    • Irina Gabriela Anghelina
    • 27/08/2020
    Răspunde

    Sincer imi pare rau ca nu am facut si eu copiilor poze de genul acesta.Sunt tare frumoase dar și prețul e destul de piperat

      • Cristina Dragomir
      • 20/09/2020
      Răspunde

      Sigur ca nu toata lumea isi permite fotografii in studio.

  1. Pozele sunt cele mai frumoase amintiri, asa ca merita realizate de profesionisti intr-un cadru potrivit.

      • Cristina Dragomir
      • 18/09/2020
      Răspunde

      Mie mi-e ciuda ca nu am poze mai deloc din perioada 3-15 ani.

  2. cred ca ma pun pe studiat dslr-ul si mai satent 😀 poate cand o fi vremea, fac chiar eu pozele 😀

      • Cristina Dragomir
      • 18/09/2020
      Răspunde

      sa stii ca eu am lasat-o balta cu fotografia. Raman la pozele pe telefon.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares