„Crăciun dulce” nu e pleonasm?

craciunul copilariei

Azi a dat gramatica în mine, o să-mi spuneți. De fapt, nu de gramatică îmi pasă mie. Am dat undeva peste un articol în care se vorbea despre Crăciunul dulce și am stat eu și-am gândit, profund, așa cum gândesc de fiecare dată când cineva zice dulce și mie mi se rotesc ochii din cap precum liniile de la păcănele, că e pleonasm să zici Crăciun dulce. Nu e ca și cum ai zice cobor jos sau babă bătrână? Clar nu poți să cobori sus, la fel cum nu există babe tinere. Doar nu există Crăciunuri care nu sunt dulci!?

Există? Pe bune? Adică sunt pe lumea asta oameni cărora le e indiferent dacă primesc sau nu dulciuri de Crăciun, care pot încheia masa festivă de Crăciun fără un dulce, fie el tradițional sau mai puțin tradițional, care pot trece pe lângă cutia cu bomboane de sub brad fără să fure măcar una? Mi se pare o ipoteză șocantă, ireală, demnă de un univers paralel.

Moș Crăciun însuși trebuie să fie fan dulce. Altfel, ar fi adus cadourile un bătrân tras ca prin inel. Ca să nu mai zic că, în filmele americane, Moșul găsește mereu fursecuri lângă brad, nu cumva să-i scadă glicemia din pricina efortului depus la coborât pe coș și cărat sacul cu jucării! În buzunarele alea mari ce credeți că are? Pe Rudolf cum credeți că-l convinge să zboare într-o singură noapte de jur împrejurul lumii? Pe spiriduși în ce credeți că-i plătește pentru orele suplimentare petrecute în fabrica de jucării? Dulciuri, dulciuri, dulciuri. Din câte știu, și nevasta-sa e durdulie, deci și ea e pe dulce.

Mos Craciun aduce dulciuri

Dar să-l lăsăm pe Moș Crăciun și să trecem la amintirile mele despre Crăciunurile copilăriei mele! Numai eu tropăiam de fericire în perioada sărbătorilor, la gândul că voi găsi sub brad punguța plină cu dulciuri și că voi merge la colindat, unde voi primi eugenii din alea tari, fără cremă? Bomboane cubaneze, biscuiți, acadele, bomboane cip, mentosane, pufarine, napolitane Dănuț, ba chiar și câte-o ciocolată – cam asta găseai sub brad. Ultima, doar dacă erai foarte cuminte. Și erai. Mai ales în ultima săptămână înainte de Crăciun, era plin de cumințenii ale Pământului.

După Crăciun, adio disciplină. Cum prindeam bradul nesupravegheat, cum mai furam câte-o bomboană de pom din el. Doar bomboana. Ambalajul rămânea acolo. Frumos aranjat, ca să nu se vadă că e gol. Și când îți zicea mama că bomboane are voie numai cine mănâncă tot la masă… păi tot mâncai. La nevoie, cu tot cu farfurie și față de masă! Sau când se apuca să facă cozonaci și pregătea umplutura, apoi se trezea că a uitat ceva în cămară și-ți spunea să nu pui mâna pe nimic iar, la întoarcere, aveai cremă de cacao până la urechi… Ce amintiri frumoase!

Nu știu cum sunteți voi, dar eu și azi am rămas cam la fel. Aștept dulciuri de Crăciun. Îmi cumpăr dulciuri. Fac dulciuri cadou. Dulciurile s-au schimbat, dar obiceiurile au rămas aceleași. Bomboanele de pom le-am înlocuit cu acadele bastonaș. Biscuiții de casă pentru Moșul s-au transformat în fursecuri Barbie. Sub brad nu mai sunt mentosane și napolitane Dănuț, ci caramele fructate Pictolin, dropsuri Pictolin Cafelin cu aromă de cafea și cutii cu bomboane Sofia, din ciocolată fină. Și mereu simți nevoia să mai furi câte una când treci pe lângă brad. Bradul e de vină. Instigă la dulce.

Acum nu-mi mai spune nimeni că am voie dulce doar dacă mănânc tot din farfurie. Ar trebui să-mi spun singură exact opusul, că dacă mănânc tot din farfurie, nu am voie dulce. Dar n-o fac. Pentru că nu pot. Să lași atâtea bunătăți să expire lângă tine? Nu că ar expira în două săptămâni, dar de ce să riști!?

Cozonacul nu-l mai face mama. Îl fac eu. Așa că pot să gust cât vreau din umplutură. Și, slavă Domnului, chiar trebuie gustată de multe ori. Trebuie verificat atent dacă nu cumva mai trebuie zahăr, esență de vanilie, cacao… La colindat nu mă mai duc, dar primesc cu colindul. Îi aștept pe copii cu napolitane bune Karmelina și acadele spiralate aduse direct din atelierul de dulciuri al lui Moș Crăciun.

Bine, fie, recunosc! Nu-s de la Polul Nord. Sunt cumpărate toate de pe Candytoys.ro, o dulceață de magazin online, plin cu bunătăți, nu doar pentru Crăciun, ci pentru tot restul anului. Că doar nu suntem nebuni să mâncăm dulciuri doar de Crăciun, să ni se facă rău! Ne antrenăm tot anul.

Crăciun fără dulce nu există. Fără bomboane de ciocolată și acadele bastonaș, ai putea la fel de bine să-mi interzici să mai împodobesc bradul. Dulciurile au fost și rămân parte din decorul de Crăciun, din atmosfera de sărbătoare. Dulcele ne dă o stare de bine. Dulcele este un cadou pe care orice copil îl așteaptă și pe care aproape toți părinții și-l permit. Dulcele deschide uși și inimi. Dulcele e mai dulce în perioada Crăciunului, iar Crăciunul e mai frumos când e dulce.

Ești de acord cu mine că e pleonasm să zicem „Crăciun dulce”? Îți poți imagina un Crăciun fără dulciuri?

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Anghelina Irina
    • 02/12/2019
    Răspunde

    Chair nu există Crăciun fara dulciuri, miros de portocale si brad

    1. Craciunul este cea mai frumoasa sarbatoare!

      • Lucica Lazar
      • 07/12/2019
      Răspunde

      Cand eram mica, mama punea diferite dulciuri in pom, acum pun numai beteala , globuri si instalatia dar pe masa am mereu dulciuri si portocale,mandarine.
      Nepotelul meu e fan nr 1 la fructe ?

    • Monea Simona
    • 02/12/2019
    Răspunde

    Foarte frumos articolul tău… Mi-a stârnit o sumedenie de amitiri plăcute… Și eu am încercat dulciurile candytoys… Sunt foarte bune…. Celui mic ii plac… Și sa ai dreptate… Cred ca toți așteptăm niște dulciurele de Crăciun ?

  1. Răspunde

    Nu, nu îmi pot imagina un Crăciun fără dulciuri dar imi pot imagina un ul in care sa nu simti dulceața dulciurilor. Daca nu simti bucuria Crăciunului, degeaba ai dulciuri. Nu le poti simti dulceața la adevarata valoare.

      • Valeria Chertes
      • 03/12/2019
      Răspunde

      Și eu furam toate bomboanele,rămâneau doar hârtiile .Crăciun fără dulciuri și portocale nu exista.

  2. Pe vremea cand furam bomboanele din pom si lasam doar ambalajul, sa se creada ca ele sunt totusi acolo, credeam ca doar eu sunt aia desteapta, dar bag seama ca toti copii eram ” destepti” la capitolul asta 😀 Mi-ai facut pofta de niste acadele.

      • Loredana Maria
      • 03/12/2019
      Răspunde

      Așa sunt și eu astept să primesc dulciuri de Crăciun mai ca un copil mic?

    • Nicolae Claudia
    • 03/12/2019
    Răspunde

    Da..nu cred ca exista Craciun fara dulce, indiferent sub ce forma. Asta cu bomboanele, la fel faceam si eu..luam bomboanele si lasam ambalajul in pom..?

    • Cristina Popescu
    • 03/12/2019
    Răspunde

    Craciunul fara dulce este ca ….. sarea in bucate!

    • Asaftei Simona
    • 03/12/2019
    Răspunde

    Îmi place foarte mult sărbătorile de iarnă,împodobitul bradului,eu deja l-am făcut de duminică ,abia aștept să vină și puțină zăpadă ,ca să fie și mai frumos .?❤?

    • Pusa Raisa
    • 03/12/2019
    Răspunde

    Întotdeauna mi-a plăcut Crăciunul.Doamne cât îl mai așteptam când eram mică .M-am regăsit în cuvintele tale deaceea am și scris câteva cuvinte .Ai crede că nu te citesc ,ba o fac de multi ori ,doar că din păcate nu prea scriu . Vreau cu aceasta ocazie să-ți doresc cele mai frumoase sărbători ,sa le petreci cu drag ,cu veselie , bucurie cu cei dragi și să ne reauzim sănătoși și anul ce vine

    • Vilceanu Ecaterina
    • 03/12/2019
    Răspunde

    Cand eram copil mancam saloanele din brad si lasam doar hartiuta agatata,mama ne mustruluia si zicea ca nu vine Mos Gerila(de atunci) daca mai facem asa ceva,facea sarmale si cozonac si acum parca imi mangaie sufletul de amintiri dragi din copilarie!

    • Loredana Maria
    • 03/12/2019
    Răspunde

    Așa sunt și eu astept să primesc dulciuri de Crăciun mai ca un copil mic?

    • Dima Monica
    • 03/12/2019
    Răspunde

    Nu neapărat e dulce, nu pt toată lumea.

  3. Cum sa fie Craciun fără dulce? Și eu care tin cură de slăbire, o fac pentru ca de sărbători să mă pot bucura de dulce 😀 și eu care renunt la zahar de mult timp, de Craciun gust delicatese.
    Craciunul e dulce, dulcele care ne incarca cu energie pentru un an intreg!

  4. Craciunul fara dulciuri ar fi ca vara fara soare. Amintirile tale din copilarie le-au trezit pe ale mele si mi-am adus aminte cum am daramat bradul peste mine ca sa iau bomboana din varf si de ciocolata aia ruseasca pe care nu puteam sa o suport.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares