8 probleme de care scapi prin congelarea alimentelor

fata care gateste

Stau și-mi aduc aminte ce congelator mic avea frigiderul copilăriei mele. Oare cum supraviețuiau oamenii pe atunci? Eu am un congelator mare, vertical, bine compartimentat, în genul acestor congelatoare beko. Am trecut la el pentru că în lada frigorifică îmi era foarte greu să găsesc produsele. Nu știu ce m-aș face fără el. Iată de câte probleme am scăpat de când am descoperit congelarea alimentelor.

Lipsa timpului liber

Timpul se scurge tot mai repede. Nu mai avem timp de noi, de familie, de un film sau o ieșire. Pe mine congelatorul mă ajută să economisesc ceva timp. Gătesc anumite lucruri în cantitate mai mare și le congelez pentru avea mâncare pentru mai multe zile. Fac 4-5 feluri de mâncare într-o zi și nu mai gătesc o săptămână. Prin congelarea alimentelor, a mâncărurilor preparate, economisesc destul de mult timp.

Murdăria permanentă din bucătărie

Nu știu cum gătiți voi, dar eu sunt genul care face dezastru când intră în bucătărie. Cel mai urât îmi este să frământ aluaturi, să-mi umplu mereu bucătăria de făină, mâinile și vasele de aluat. Și în cazul acesta mă ajută congelatorul. Fac o cantitate mai mare de aluat, îl împart în porții mai mici și le congelez. În felul ăsta, mi-e mult mai ușor să-i fac soțului ștrudelul lui preferat. Decongelez aluatul, îl întind și pun merele. Foarte simplu. Ai rețeta aici.

Costurile prea mari

În același congelator încăpător îmi pun o grămadă de legume și fructe pentru iarnă. În vară, vinetele erau și la un leu kilogramul. Din 2,5 kilograme de vinete, congelam aproape un kilogram de vinete coapte. La iarnă, aș fi dat 10 lei pe jumătate de kilogram de vinete congelate ambalate. Aceeași poveste cu ardeiul kapia care iarna se apropie de 20 de lei/kg, cu dovlecelul și fasolea verde sau mazărea. Economisesc destui bani congelându-mi singură legumele.

Munca titanică de toamna

Foarte multe produse pe care unele gospodine le pun la borcan pentru iarna, eu prefer să le pun la congelator. Nu pierd timp cu fiert, sterilizat borcane și alte lucruri de genul acesta. Le congelez, pur și simplu. În felul acesta, nici nu risc să muncesc și să mă trezesc că mi s-au stricat vinetele sau ardeiul pus la borcan. Se mai întâmplă și așa!

Mâncarea nesănătoasă

Dacă preparatele sunt congelate și decongelate corect, avem parte de o mâncare sănătoasă. Mult mai sănătoasă decât mâncarea tip fast-food sau chiar de semi-preparatele și preparatele din supermarketuri care se bucură de tot mai mare succes. O fi vorba de mâncare gătită și în acele cazuri, dar nu știm cum a fost gătită și din ce. Așa, îmi fac ciorba și pilaful meu, știu ce pun în ele, cât ulei și sare pun, știu că nu am în ele chimicale de niciun fel pentru plus de gust.

Aportul mic de vitamine

Ce alegi? O mazăre congelată sau una din conservă? Chiar și în cazul unei conserve preparate de tine, având în vedere că aceasta a fost preparată prin fierbere, o bună parte din vitamine au fost distruse. Ce-a mai rămas, mai distrugi la gătire, prin fierbere excesivă, că doar trebuie fiartă să dea gust! De preferat este mazărea congelată. Prin congelarea alimentelor, acestea își păstrează calitățile nutriționale. Mai departe, depinde de noi să le gătim corect, fără a depăși timpul de fierbere recomandat/necesar pentru a duce acele alimente la textura potrivită.

Lipsa gustului

Unii sunt împotriva congelării mâncării, dar mie mi se pare că prin congelare își păstrează mult mai bine gustul. O ciorbă care stă trei zile în frigider, deja parcă nu mai e ce trebuie. În schimb, cea scoasă de la congelator, are gust mult mai bun.

Acest lucru este valabil și la capitolul fructe și legume congelate. Vara găsim produse românești foarte bune nu doar ca preț, ci și ca gust. Nu se compara gustul fructelor și legumelor românești cu al celor din afară. Prune, vișine, cireșe, căpșune, caise, toate pot fi congelate și folosite ulterior pentru smoothie, prăjituri sau compoturi.

Risipa de alimente

Tindem mereu să cumpărăm mai mult decât putem consuma. Așa ajungem să aruncăm un procent destul de mare de alimente. Cumpăr niște ciuperci să fac umplute și-mi mai rămân 5-6, care nu au avut loc pe tavă. În loc să le las să se strice, le pun la congelator. Le voi folosi ulterior la un pilaf. Câteva felii de salam, din care n-a mai solicitat nimeni de două zile, merg tot la congelator pentru pizza. Și tot așa.

Sunt suficiente motive să mă bucur că am investit în congelatorul pe care îl am acum. Atâtea lucruri de câștigat și foarte puțin de pierdut, în afară de investiția inițială. Am avut grijă să aleg un model performant din punct de vedere energetic și suficient de încăpător.

Știe cineva cine este inventatorul congelatorului? Nu de alta, dar să știu cui datorez toate astea!

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Anghelina Irina
    • 25/09/2019
    Răspunde

    Mâncare gatita nu prea congelez,în schimb la fel ca tine am pus ardei tocat pentru iarna, verdeață, dovlecei, vinete și momentan atât

      • Valeria Chertes
      • 25/09/2019
      Răspunde

      Eu am un congelator pe langa cel de la frigider,este de mare folos,pun toamna de toate.

    • Lamiita Petre
    • 26/09/2019
    Răspunde

    Nu-mi imaginez viata fara congelator si chiar am vazut la tv pe nutritionista Mihaela Bilic,spunand ca alimentele congelate isi pastraza ma bine propietatile decat cele consevate. Si eu congelez multe fructe si legume in special.

    • Maria Aghinitei
    • 26/09/2019
    Răspunde

    INAINTE UMPLEAM SI CONGELATORUL MARE, DAR ACUM IMI ESTE SUFICIENT DOAR CEL DIN FRIDIDER!

  1. Răspunde

    Nu stiu cine e inventatorul dar buna treaba a mai facut. Din motivele enumerate de tine mai sus. Si or mai fi cateva :)))

  2. Nu stiu cum se face, dar la mine e mereu plin congelatorul, am doar fructe din productia proprie, inghetata 😀 și lactate. Carnea încerc să o țin mai putin, o gatesc repede ca să nu isi piarda din proprietati.

  3. Răspunde

    Daa si eu sunt dependenta de congelator!!! Pe langa cel de la frigider de trei sertare, am si un Arctic de patru sertare, cam vechi, dragul de el, dar inca functionabil.

  4. Ooo daaa!! Fara congelator nu stiu ce ne-am afce. E super util si ne scuteste de extrem de mult timp.

  5. Răspunde

    Nici nu prea vad cum as putea sta fara legume congelate, sa stiu ca am acolo o provizie, ceva, gen legumele pentru salata boeuf sau ardeii capia pusi de vara ca iarna sunt de 3 ori mai scumpi.

  6. Răspunde

    Toate argumentele sunt pt mine! Pe langa ele adauga ca am o serie de alergii si nu pot manca orice, si mai sunt si o femeie lenesa asa ca congelatorul ma salveaza colosal ca bani, timp, efort, sanatate (am fasole fiarta si congelata, ardei luati ieftin tocati si congelati in borcane, avem lapte de la ferma congelat, cand fiica mea vrea ceva desert isi scoate cate o cutie de cirese congelate asta vara si roade la ele asa, inghetzate, iar sambata taiem -sper 😀 😀 – un porc deci am de facut loc pt o pulpa 😀 )

    Ce imi aduc aminte din copilarie e ca femeile munceau mult mai mult in bucatarie. Zau, asa viata nu as vrea sa duc.

  7. si mie mi se pare o idee tare buna! adevarul e ca mult mai ok sa congelezi decat sa arunci! si eu sunt impotriva risipei de alimente

      • Cristina Dragomir
      • 13/10/2019
      Răspunde

      Trebuie sa facem mai multe in privinta asta, nu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares