Crede-mă când mint, J. P. Delaney (recenzie)

Crede-mă când mint, J. P. Delaney

TitluCrede-mă când mint (Titlu original – Belive me)
Anul apariției în România 2019
Editura LITERA
Autor J.P. Delaney
Traducere Dana-Ligia Ilin

După o copilărie nefericită și un eșec dureros în cariera de actriță din Marea Britanie, Claire vine în America pentru a-și încerca norocul și aici. Este studentă o școală bună de actorie, are talent cu adevărat în ceea ce face, dar are probleme cu viza și nu prea își găsește ușor de muncă pentru a se întreține. Așa ajunge să colaboreze cu o firmă de avocatură specializată pe divorțuri. Face ce știe ea mai bine: joacă roluri. Seduce bărbații pentru a le dovedi infidelitatea în fața soțiilor care au acum motiv de divorț.

Într-o seară, Stella Fogler are nevoie de serviciile ei pentru a-și testa soțul. Patrick Fogler nu cade în capcana întinsă de Claire. Ea este plătită și pleacă. A doua zi, Stella este găsită moartă în camera a hotelului în care se întâlniseră. Cum se știe că Claire avea nevoie de bani, iar victimei i-a dispărut o sumă mare de bani, Claire intră pe lista suspecților. În realitate, mult mai multe dovezi (din păcate insuficiente) îl indică pe Patrick drept făptaș, iar poliția decide să o folosească pe Claire pentru a-l face pe acesta să-și mărturisească fapta. Primește rolul vieții ei.

libris.ro
Oferta zilei la carti


Claire poartă mereu microfon și merge la cursurile la care predă Patrick. Ea simte că el este nevinovat și îl cam place. Ar vrea să-i spună de cursa pe care i-a întins-o poliția, dar ceva neașteptat se întâmplă. Claire își dă seama că de fapt nu Patrick era cel urmărit, ci ea. Face o criză. se trezește într-un spital de psihiatrie și nimeni nu știe nimic de polițiștii care îi erau alături în misiune.

Ce se întâmplă de aici încolo? Oare Patrick și-a ucis soția sau chiar Claire a făcut-o? Are probleme de sănătate mintală sau e vorba de o înscenare? Cine ar vrea-o închisă și de ce? E posibil ca niște oameni să dispară fără urmă în alt caz decât în cel în care nu au fost altceva decât închipuirile cuiva?

Librăria Libris are transport gratuit prin curier la comenzi de peste 50 de lei. Comandă acum cartea!

Crede-mă când mint pare a spune o poveste simplă și banală, dar nu e deloc așa. O femeie a murit și Claire trebuie să smulgă o mărturisire, confort polițiștilor. Dar ce te faci când Claire dă semne că se îndrăgostește de suspect și devine ea însăși aproape obsedată de poeziile lui Baudelaire din volumul Florile Răului, poezii care îl leagă într-un anumit fel pe Patrick de moartea soției, dar și de alte cadavre? Nu mai știi ce să crezi. Până la urmă, Patrick n-a cedat ispitei din prima seară și se comportă ca un domn. Și mai e și faptul că ea crede atât de tare în nevinovăția lui. Singurul caz în care poți fi sigur că o persoană nu a ucis o altă persoană este când știi cine este făptașul adevărat. Sau ești chiar tu făptașul.

Ipoteza aceasta devine tot mai plauzibilă după ce Claire schimbă scena și se trezește în spitalul de boli mintale. Echipa de anchetatori care o cooptase a dispărut. Nimeni o crede și nici nu are motive să o facă. Veți vedea voi de ce. Te simți trădat că ai crezut atâta într-un personaj care părea puternic, o actriță atât de talentată, jucând roluri atât de credibile, și acum îți pui problema că cel mai mare atu al ei nu era talentul actoricesc, ci nebunia. Ea nu juca un rol, ci trăia într-unul permanent, nemaifăcând diferența între închipuire și realitate. A crezut că-i rolul principal, s-ar s-a trezit într-unul secundar. Unul periculos.

Povestea este departe de a se încheia. De fapt, as zice că abia de aici urmează partea cea mai interesantă. Nu mai știi cine trebuie să demaște pe cine. Dacă Patrick a ucis-o pe Stella, din motive doar de el știute, sau Claire, pentru bani. Sau poate au făcut-o împreună? Ai parte de acțiune foarte concentrată, ești lipsit de detalii plictisitoare, trebuie doar să urmărești personajele și să deduci care e mai periculos dintre ele. Cu alte cuvinte, ai cea mai grea misiune posibilă. Adevărul îl vei descoperi abia la sfârșit, ca în orice thriller bun.

Personajele sunt ambele fascinante și pline de surprize. Minunat este că nu înclini să solidarizez cu niciunul dintre ele, până la final. Nici nu poți urâ vreunul dintre ele. Nu ai cum, neștiind care-i vinovatul.

Cu siguranță este o carte în stilul lui J. P. Delaney, un roman plin de mister și incertitudine. Este un thriller veritabil în care se întâmplă extrem de multe lucruri la care nu te aștepți. Te ridică până sus de tot pe culmile suspansului și apoi te aruncă de acolo în cea mai mare viteză. Ajungi să nu mai ai încredere nici în tine.

Crede-mă când mint este foarte bine încadrată în colecția Buzz Books de la editura Litera. Chiar este genul de carte despre care simți nevoia să povestești tuturor, în speranța că și ei o vor citi și veți putea schimba impresii pe marginea ei. E atât de bună, că ai fi egoist să o ții doar pentru tine. Mult mai bună decât Fata de dinainte, deși asemănătoare din anumite puncte de vedere.

Ce-ți spune intuiția? Cine e vinovatul?

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Anghelina Irina
    • 28/09/2019
    Răspunde

    Cat de tare e povestea!Chiar sunt curioasă care dintre ei e criminalul

    • Valeria Chertes
    • 29/09/2019
    Răspunde

    Mulțumim pentru recenzie.

  1. m-ai convins, stii, nu? la urmatoarea comanda e pe lista mea! am cam ramas in pana de carti, momentan citesc ceva de educatie financiara

      • Cristina Dragomir
      • 13/10/2019
      Răspunde

      daca ai ceva pe intelesul cuiva care a urat economia, sa imi zici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares