Ți-e frică de cardul contactless? 3 măsuri de siguranță pe care le poți lua

protejare card contactless

Când au apărut cardurile contactless, am fost îngrozită. Îmi era tot timpul teamă că ne-am putea trezi fără bani în cont. Da, știam că limita este de 100 de lei și că pot fi făcute maxim 10 tranzacții contactless pe zi, dar asta nu mă liniștea cu nimic. 1000 de lei într-o zi ar fi fost o sumă mai mare decât ne permitem noi să pierdem, cei cu salarii și venituri mici. N-am să vă ascund faptul că, în primele luni, retrăgeam banii de pe card fix în ziua în care intrau, de teamă. Preferam să facem plăți cash. Ce-o fi fost în capul băncilor când au introdus plata asta fără pin? Între timp, ne-am mai relaxat. Mai ales că nu prea se mai poate fără ele. Și tu stai cu teamă să nu rămâi fără bani pe cardul contactless? Poți face câteva lucruri pentru a te proteja.

Urmărirea banilor

Cel mai grav ar fi să ai o sumă mare de bani și să te trezești că ai pierdut cardul și cineva îl folosește timp de mai multe zile. Utilizarea internet banking-ului te ajută pentru că poți vedea pe telefon sau pe calculator ce se întâmplă în contul și pe cardul tău. Pentru și mai multă siguranță, în loc să accesezi secțiunea internet banking de pe site-ul băncii, poți folosi o aplicație de tipul celei de aici. Accesul se face pe bază de tipar, amprentă sau recunoaștere facială. Prin ea nu verifici doar ce e în cont, ci poți face și plăți și transferuri în cel mai simplu mod. Plus că o să te ajute cu bugetul și economisirea.

Tot la secțiunea urmărește banii, trebuie să știi să majoritatea băncilor îți oferă și serviciul SMS Alert. Este contra cost, dar merită activat pentru că, de fiecare dată când intră sau ies bani din contul tău, primești un sms. În felul acesta, dacă tocmai ai primit un mesaj despre o plată care nu-ți aparține, suni imediat și anunți banca.

Plata cu telefonul

După ce a apărut cardul contactless, următoarea etapă a fost introducerea plăților cu telefonul, la care eu apelez mai des. Aveți nevoie doar de un smartphone și o aplicație ca aceasta. E chiar mai simplu de plătit așa, telefonul fiind mereu mai la îndemână decât portofelul.

Nu știu dacă la nivel de tehnologie sunt într-adevăr mai sigure, în contextul în care nici măcar nu e nevoie să ai telefonul deblocat, plata putându-se face prin simpla aprindere a ecranului, dar am un motiv bine întemeiat să le prefer. Absența cardului o remarcăm mult mai greu. Pot trece ore sau chiar o zi până să ai nevoie din nou de card și abia atunci observi că nu-l ai și suni la bancă, timp în care cineva poate l-a folosit la greu. De telefon suntem toți dependenți, ca să nu zic obsedați. Vom sesiza imediat lipsa lui, deci vom lua legătura cu banca mult mai devreme pentru a opri tranzacțiile de pe cardul/cardurile introduse în aplicația pentru plata cu telefonul.

Protecția fizică a cardului

Dincolo de riscul de a-ți fi furat cardul sau a-l pierde, mai există unul. Hoții inteligenți au metodele lor de a-ți fura bani de pe card, direct din buzunar. Treaba asta nu se poate face oricum, ci e nevoie ca persoana respectivă să stea foarte aproape de tine. Asta nu înseamnă că nu se întâmplă, că nu sunt cazuri. Pentru a-ți proteja cardul contactless în astfel de cazuri, te poți dota cu un portofel sau un portcard special cu protecție RFID. Acestea conțin un strat sau mai multe care blochează orice formă de comunicare cu cardul/cardurile tale.

Există încă unele bănci la care puteți anula funcția contactless, din câte știu, dar asta nu cred că este o soluție pentru că bănuiesc că în curând nu se va mai putea face asta. Cel mai bine ar fi să ne obișnuim cu ele și să învățăm să le protejăm. Plata cu telefonul, portofelul protector și funcția SMS alert sunt doar trei dintre măsurile pe care le putem lua pentru a ne știi banii mai în siguranță.

Cât de des folosiți cardul contactless la cumpărături? Vi se pare util sau stați cu teamă permanentă că veți fi furați?

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria Chertes
    • 13/09/2019
    Răspunde

    Mulțumim pentru sfaturi.

  1. Răspunde

    in continuare nu am card contactless. Ghici de ce? 😀

    • Anghelina Irina
    • 13/09/2019
    Răspunde

    De cele mai multe ori aleg să plătesc cu cardul,doar dacă am o sumă prea mică să plătesc cash. Si nu mi-a fost niciodata frica.Daca am dubii intru pe aplicația băncii având-o instalată pe telefon și văd ce s-a întâmplat cu banii din cont

  2. Mie mi l-au facut fara sa ma intrebe cand mi-a expirat cel vechi. Eu am setat limita 100 lei asa ca nu ma tem.

  3. * nu limita, maxim 100 lei pot plati cu cardul.

  4. Eu folosesc tot timpul la plati cardul contactless si mi-am activat sms alert tocmai pentru a fi la curent ce se intampla cu banii mei.

  5. Răspunde

    Uite ca mie- nu imi e teama sa platesc asa dar imi e teama sa folosesc platile facute de pe telefon :)) Fiecare cu ”piticul” lui

  6. sincer, nu prea mi-e teama de chestii de genul, nu-s asa sperioasa. folosesc partea de contactless des, e mai usor si mai practic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares