7 lucruri de analizat pentru a alege un laptop second hand bun

femeie care lucrează la laptop

Tocmai ți s-a stricat laptopul, reparația te costă cât nu face, nu ai bani de unul nou bun dar nici nu poți trăi fără un astfel de dispozitiv? Probabil că și tu te-ai gândit la varianta unuia deja folosit, dar ți se pare destul de riscantă. Ei bine, dacă nu cumva vrei să te înhami la rate sau credit, laptopul la mâna a doua rămâne soluția salvatoare. Dacă ești atent la câteva lucruri, șansele de a fi dezamăgit după achiziție sunt mici. Uite la ce trebuie să te gândești din timp pentru a alege un laptop second hand bun!

De la cine îl cumperi

Cel mai mare risc ți-l asumi atunci când cumperi un laptop sh de la o persoană particulară. Ne referim la un laptop care nu mai este în garanție, desigur. Nu ai de unde să știi ce probleme are și dacă nu cumva se va strica după 2 zile de utilizare. Ce faci apoi? Ia vânzătorul de unde nu-i!

Prin urmare, cu excepția cazurilor în care acel produs beneficiază încă de garanție (pe care o verifici cu factură/bon și ce mai trebuie) sau îl iei de la un prieten de încredere, de preferat este să-ți cauți unul la secțiunea laptopuri second hand de pe site-uri de încredere, cu vechime, cu date de contact puse la vedere. În felul ăsta ești asigurat. Dacă produsul nu-ți place, îl poți returna.

Gradul de uzură

Cum îl afli? Ei bine, comercianții ar trebuie să aibă pe site această informație. De regulă, pe site-uri există filtre care permit selectarea produselor în funcție de gradul lor de uzură. Cele mai întâlnite sunt gradele A și B. Laptopurile de gradul A sunt laptopuri care au fost folosite un timp destul de scurt și apoi au fost returnate din diverse motive. Cele de grad B sunt cele care sunt ceva mai uzate, cu urme de folosire vizibile și poate chiar cu accesorii schimbate. Dacă vrei un laptop second hand bun, alege unul de grad A, cum sunt aceste laptopuri second hand lenovo.

Generația procesorului

Procesorul este piesa centrală a unui laptop. El nu poate fi schimbat. Cu cât acesta este de generație mai nouă, cu atât experiența în utilizare va fi una mai plăcută. Un procesor de a doua generație se va mișca greu. Pe piață au apărut deja procesoare de a zecea generație! Dacă nu vrei să aștepți cinci minute să pornească și alte trei să deschidă un browser, mergi pe varianta unui laptop second hand cu procesor de cel puțin generația a treia sau a patra. Dacă este cu patru nuclee, cu atât mai bine.

Un procesor bun înseamnă și o placă video bună, de vreme ce la majoritatea modelelor de laptopuri ea este integrată în chipsetul procesorului.

Garanția

Pentru mine, garanția unui produs este foarte importantă. Dacă am de ales între un aparat cu 6 luni garanție și unul cu un an garanție, prefer să dau mai mult pe cel care are termen mai mare de garanție. De ce să risc? Pe același principiu, folosesc mereu opțiunea de garanție extinsă acolo unde ea mi se oferă, chiar și când cumpăr un produs nou. Cu atât mai mult la achiziționarea unuia deja folosit recomand alegerea unui comerciant care permite extinderea perioadei de garanție contra-cost. Dai mai mult cu 100-200 de lei, dar stai liniștit 2-3 ani, în loc de unul.

Tipul unității de stocare

Laptopul poate stoca informația pe HDD sau pe SSD. Diferența dintre cele două este că al doilea tip de unitate de stocare este mult mai rapidă. Hardurile, mai ales dacă sunt mai vechi, se mișcă destul de greu. Dacă vrei să pui câteva melodii pe stick, riști să albești până se face transferul. Dacă deschizi prea multe file sau aplicații simultan, s-ar putea să stai să te uiți neputincios cât de greu se încarcă. Cel mai bine ar fi să alegi SSD-ul, dar nu e tragedie dacă-ți iei cu HDD pentru că poți face upgrade ulterior, înlocuindu-l.

Memoria

Memoria RAM este un alt lucru la care trebuie să fii atent dacă vrei să cumperi un laptop second hand bun care să nu te bage la alte cheltuieli ulterior. Aș recomanda unul cu minimum 4GB RAM și eventual verificat dacă suporta una de 8GB (în caz că ai una pe acasă) sau are două sloturi și permite extinderea memoriei prin adăugarea unei a doua plăcuțe RAM. Dacă iei unul cu 4GB și nu poate duce mai mult, s-ar putea să regreți dacă-ți place multitasking-ul.

Acumulatorul

Ca și memoria RAM și unitatea de stocate, bateria laptopului poate fi înlocuită, deci nu este un capăt de țară dacă v-ați ales deja cu un laptop care de descarcă prea repede. Totuși, ar trebui verificat și acest aspect la achiziție. Dacă un vânzător nu oferă informații despre starea acumulatorului, mai bine căutați în altă parte. Evident că un laptop de grad B este mai riscant din acest punct de vedere.

Din punctul meu de vedere, dacă ești atent să alegi ce trebuie și de unde trebuie, riscurile nu sunt așa mari cum s-ar părea la achiziția unui laptop la mâna a doua. Important este ca magazinul din care să-l achiziționați să fie de încredere. Altfel, intervin probleme cu returul sau garanția. Cel mai important este procesorul (cu placa video). Restul componentelor să zicem că se pot schimba, deși ideal ar fi să ne țină cât mai mult timp. Alte lucruri de verificat, din experiența mea, sunt rezoluția display-ului (va fi foarte greu să te acomodezi dacă treci pe un dispozitiv cu rezoluție diferită) și tastatura. Când cumperi online, ține minte să verifici și specificațiile ce țin de aspect. Chiar dacă nu se oferă poze reale ale produsului, eventualele defecte vizibile trebuie menționate de către vânzător.

Tu ce ai prefera: rate la un laptop nou sau achiziția unuia second hand?

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Răspunde

    Ai punctat foarte bine atat aspectele pozitive, cat si pe cele negative cu privirea la cumpararea unui laptop second hand. Eu sunt adepta achizițiilor noi, prefer un laptop nou. Sigur, daca nu sunt suficiente resurse financiare, prefer sa economisesc si sa imi iau un produs nou.

  2. La capitolul laptop am preferat mereu sa iau unul nou, pentru orice eventualitate.

      • Valeria Chertes
      • 23/09/2019
      Răspunde

      Sfaturi foarte utile,de obicei cumpăr noi dar nu se știe niciodată.

  3. Răspunde

    la munca facem din astea (laptop, mobile) si zau ca nu regret deciziile. Am colegi care lucreaza extra,d e acasa,s i au nevoie de calc. ce suporta aplicatii grafice ultimul model, asa ca in 6 luni in vand cu 30-40% mai ieftin si isi iau altul – pe cand unu ca asta la mine rezista si 5 ani (folosesc doar pt web si skype si word)

    1. Răspunde

      Până acum am preferat unul nou. Adevărul e că habar nu aveam cum ar trebui să fie unul second ca să nu dau bani degeaba.

  4. Răspunde

    Off… Daca as fi gasit un astfel de articol acum 10 ani cand am inceput sa-mi cumpar laptopuri, cu siguranta as fi facut alegeri muuuult mai intelepte. Dar asa, cumparand de capul meu, se pare ca am cam dat-o in bara, si nu numai la capitolul laptopuri sh, ci si noi. Dovada sta cel de pe care scriu acum, care imediat ce a iesit din garantie a inceput sa se strice.

  5. Pana acum n-am avut decat laptopuri noi, dar nu exclud varianta de a cumpara unul secon hand. Totul depinde de nevoile mele la acel moment si banii de care dispun.

  6. Răspunde

    Offf, de ce nu a venit articolul cesta mai devreme?!?
    Am fost în situația de a alege între un Apple sigilat dar adus din afară, fără garnțir și un Dell nou. Mi-aș fi dorit să am un laptop slim, ușor de luat cu mine, deștept etc. dar nu m-am priceput și mi-a fost teamă.
    Mulțumesc pentru sfaturi, voi ține cont de ele pe viitor!

      • Anda Stanciu
      • 24/09/2019
      Răspunde

      mulțumim de informare

    • Cristina Popescu
    • 23/09/2019
    Răspunde

    Noi i-am luat baiatului cel mare un laptop resigilat, doar 800 lei si este foarte multumit de el.

    • Catalina Sora
    • 23/09/2019
    Răspunde

    In ceea ce priveste laptopulprefer sa il iau nou, ce e drept nu foarte scump, dar nou.as incerca ventual resigilat dar nu stiu sigur

    • Camelia
    • 23/09/2019
    Răspunde

    Ai punctat bine lucrurile de care trebuie să ținem seama. Nu am cumpărat un laptop sh înainte, deci nu știam de site, dar cred că e o soluție utilă pentru un buget mai limitat.

    • Anghelina Irina
    • 23/09/2019
    Răspunde

    Nu am cumpărat niciodată un laptop second hand dar nu m-ar deranja.

  7. Eu prefer sa il iau nou, insa stiind informatiile astea parca as analiza si optiunea unui laptop sacond hand.

  8. Eu mi-am luat unul second hand, dar de la un magazin de incredere care mi-a oferit chiar si garantie.

  9. Anul acesta l-am schimbat si eu pe al meu pentru ca mergea din ce in ce mai greu…sau eram eu mai mereu in viteza!

  10. Răspunde

    Sinceră sa fiu la părțile tehnice nu excelez. Pana acum mi-am luat laptopuri noi, dar ma bate gândul sa încerc o varianta SH. Ma gândesc ca as putea lua o varianta msi buna cu aceeași bani!

  11. Răspunde

    Eu am un laptop pe care l-am luat de nou acum vreo 10 ani si inca merge dar daca se strica nu stiu ce o sa fac, inca nu m-am hotarat intre varianta cu rate sau un laptop second hand.

  12. multa lume nu intelege importanta extragarantiei, dar ma bucur ca tu o faci! si zic asta nu doar la laptopuri, ci la orice produs. nu inteleg de ce oamenii cica le arunca dupa 1-2 ani in loc sa mai dea 30 lei sa ii duca garantia la 4…. in alta ordine de idei, vanez un laptop nou, dar astept sa mai intre in vreo promotie. parca ma doare inima la 3000 lei…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares