În cel mai întunecat colț – Elizabeth Haynes (recenzie)

În cel mai întunecat colț - Elizabeth Haynes

TitluÎn cel mai întunecat colț (titlu original Into The Darkest Corner)
Anul apariției în România 2018
Editura Herg Benet
Autor Elizabeth Haynes
Traducere Ana Săndulescu

Cathy este o tipă veselă, deschisă, poate chiar ușor libertină, genul care merge mereu în cluburi, consumă destul de mult alcool și se lasă pipăită și sedusă. Într-una din aceste ieșiri îl cunoaște pe Lee, bodyguard la un club. Atracție sexuală magnetică de la început. Lucrurile par a merge bine între ei. Lee este un bărbat atrăgător, atent, tandru la nevoie și pasional în pat, genul de bărbat pentru care prietenele te-ar invidia. Ce dacă Cathy nu știe cu ce se ocupă el? Ce dacă uneori o surprinde prin partide de sex puțin mai sălbatice decât ar fi crezut ea că îi plac? Sunt atâtea alte lucruri care-i plac la el.

Pe măsură ce relația avansează, Cathy face cunoștință și cu o altă față a lui Lee. Este tot timpul urmărită și controlată, i se dictează cu ce să se îmbrace, este lovită și abuzată. Nu le spune nimic prietenelor la început. Când le va spune, va fi prea târziu. Ele nu o vor mai crede pentru că sunt deja fermecate de imaginea bărbatului perfect care se plânge la ele că prietena lor, Cathy, în face să sufere. Greu de scăpat din asta, mai ales că Lee are și o meserie care îl ajută să-și vâneze victima la nesfârșit.

libris.ro
Oferta zilei la carti


Cumva, Cathy reușește totuși să fugă de trecut. Își schimbă orașul, locul de muncă, look-ul. Nu mai are prieteni și a devenit obsedată de faptul că ar putea fi urmărită. Mereu cu ochii și urechile în patru, verificând ferestrele și ușile de mai multe ori pe zi, confruntându-se cu atacuri de panică dure, ea reușește totuși să se apropie de un alt bărbat. Cu pași mici, viața ei începe să capete din nou sens. Până când telefonul ei va suna. Coșmarul nu s-a terminat.

Cum va înfrunta Cathy problema de data aceasta? Va primi susținere din partea noului iubit sau acesta se va speria de tulburarea ei obsesiv compulsivă și va ajunge să creadă, la fel ca prietenele ei, că ea este nebună și că nu e de fapt niciun pericol? Va mai fi vreodată Cathy cea de dinainte? Va scăpa vreodată cu adevărat de Lee?

Găsești cartea pe site-ul Libris. Transport GRATUIT la comenzi de peste 50 de lei.

Povestea lui Cathy se împarte în două: perioada Lee și perioada de după Lee. Capitolele alternează lin, oferindu-ți o viziune completă asupra a ceea ce a fost Cathy, a ceea ce a transformat-o, a punctului în care a ajuns și a luptei pentru a depăși o traumă care a paralizat-o. Sunt trei ani în care ea a devenit alt om. Nu a mai rămas nimic din vechea Catherine.

Povestea femeii care se combină cu cine nu trebuie și suferă și acceptă lucruri pe care nu ar trebui să le accepte mi se pare destul de banală de obicei. Vedem asta zilnic la știri: femei abuzate de iubiți/soți, femei care cred că a fost doar o scăpare de moment, care le caută scuze pentru că sunt nervoși și obosiți și-i iubesc mai departe, pozând în femei fericite și de invidiat. Ceea ce dă savoare acestei cărți este tocmai prezentarea în paralel a poveștii de după Lee. Multe romane despre abuzuri și victime, dar cele mai multe se încheie acolo unde infractorul este prins și victima salvată. Dar cu rămâne cu urmările la nivel psihologic ale unei astfel de terori? Cum va trăi victima știind că agresorul ei va fi eliberat într-o zi?

Cathy realizează destul de devreme ce se întâmplă. Este speriată, îndrăgostită, caută scuze și ea, până la un punct, apoi se trezește și știe că trebuie să scape. Chiar face un pas important în acest sens, dar este influențată de prietene să meargă mai departe, să ai dea o șansă. Data viitoare când va vrea să scape, va fi prea târziu. Va fi rănită grav. Nu doar fizic. Rănile fizice lasă semne pe care hainele le pot acoperi. Dar cum să trăiești cu cele sufletești?

Atacurile de panică și obsesiile iau locul ieșitului în club. Hainele sexy sunt înlocuite de unele care să acopere cât mai mult. Părul lung a devenit scurt. Fără machiaj, mereu cu cearcăne cauzate de prea puține ore de somn. Totuși, Cathy reușește să atragă atenția unui bărbat de care se teme să se apropie. Dacă se va dovedi și el un monstru? Este în siguranță cu el?

Cathy se maturizează. Din fata care nu se temea de nimic, din inconștiență, devine mai întâi omul care se teme și de umbra lui și apoi femeia conștientă că pericolele există peste tot, că trebuie să fie prudentă, dar curajoasă în fața lor.

Este un roman alert, în care se întâmplă multe. Stai tot timpul cu mintea încordată și cu sufletul strâns pentru că știi că mai urmează ceva, dar nu ai nici cea mai vagă idee ce anume. Ți-e teamă pentru Cathy. Îi mulțumești Cerului că nu ai dat peste un bărbat ca Lee. Te întrebi dacă prietenele tale te-ar crede pe tine sau pe bărbatul care-ți face rău, dacă s-ar ajunge la asta.

În cel mai întunecat colț este un thriller psihologic fantastic. Stilul lui Elizabeth Haynes îmi place la nebunie. I-am dat 5 steluțe pe Goodreads. Pentru ce-am simțit când l-am citit. Pentru cât de greu mi-a fost să-l las din mână, să nu-l termin de citit cu riscul de a nu dormi o noapte. Pentru temele tratate (obsesii, traume, violența domestică, manipulare, prietenie, anxietate, vindecare).

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Anghelina Irina
    • 16/08/2019
    Răspunde

    Îmi place.Eu cred ca este totuși o femeie puternica și va trece peste tot

      • Cristina Dragomir
      • 19/08/2019
      Răspunde

      Ramane de vazut peste ce va trece si peste ce nu.

    • Miu Mariana
    • 16/08/2019
    Răspunde

    Îmi place rezumatul ,cred ca este interesantă.

      • Cristina Dragomir
      • 19/08/2019
      Răspunde

      Ma bucur ca ti-am starnit curiozitatea.

    • Lamiita Petre
    • 16/08/2019
    Răspunde

    Cand am vrut sa o trec in wishlist pe libris, fiindca m-a atras povestea, am constatat ca deja era trecuta. De ce nu oi fi achizitionat-o pana acum, greu de spus. Acum am inca un motiv in plus sa nu mai aman.

      • Cristina Dragomir
      • 19/08/2019
      Răspunde

      Este una dintre cartile pe care chiar te rog sa nu le faci uitate.

  1. Tare mult mi-as dori ca aceasta carte sa fie citită de cât mai multe femei blocate în relații care le distrug și să le dea curajul de a lua decizia grea!

      • Valeria Chertes
      • 16/08/2019
      Răspunde

      O carte foarte interesanta,mulțumim pentru recenzie.

        • Cristina Dragomir
        • 19/08/2019
        Răspunde

        Multumesc pentru vizita.

      • Cristina Dragomir
      • 19/08/2019
      Răspunde

      Probabil ca nu este de ajuns o carte sa le convinga sa ia atitudine…

  2. uite asta da carte! o vreau si eu! deja am pus-o pe wishlist

      • Cristina Dragomir
      • 09/09/2019
      Răspunde

      deci am citit-o inaintea ta? Yupppii!

  3. Răspunde

    Mi-a placu mult. O carte din care se trag multe invataminte.

      • Cristina Dragomir
      • 09/09/2019
      Răspunde

      Cu atat mai mult cu cat nu ai timp sa te plictisesti pe parcursul ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares