3 greșeli majore pe care le fac românii când cumpără o casă. Evită-le!

balcon apartament

Să avem casa noastră – ăsta este unul din principalele noastre scopuri în viață. Românii nu s-au născut să fie chiriași. Un act de proprietate este foarte important. Nu e de mirare că alegem să ne cumpărăm case cu riscul de a ne îndatora pentru, poate, tot restul vieții. Și nu este neapărat un lucru rău. Până la urmă, de ce nu ai plăti o rată la o casă pe care să o poți amenaja cum vrei și lăsa moștenire copiilor, în loc să folosești aceiași bani pentru plata unei chirii? Un lucru rău este să dăm acești bani fără a ne gândi foarte bine pe ce. Sunt multe greșeli pe care oamenii tind să le facă atunci când cumpără o casă. Iată câteva dintre ele!

Nu știu exact ce vor

E ca atunci când te duci la mall să-ți cumperi o pereche de pantaloni, dar nu știi exact ce anume cauți. O să bați toată ziua magazinele, în căutarea unei perechi care să strige ia-mă acasă, apoi, epuizat, te vei lăsa pradă complimentelor și recomandărilor unei vânzătoare mai abile și vei cumpăra pe fugă o pereche de pantaloni care mâine nu-ți va transmite nimic. Numai că un apartament nu costă cât o pereche de pantaloni.

De ceea, când cumperi o casă, trebuie să pleci la vizionări cu lecția bine făcută, să știi exact de ce spațiu ai nevoie, de ce bani dispui, care-i zona ideală pentru tine și familia ta, de câte camere aveți nevoie. Asta pentru a nu te trezi că, fermecat de livingul mare și vederea superbă, te alegi cu o locuință mai mare decât îți poți permite, mai mică decât este nevoie sau mai departe de job decât ar trebui. Uite aici un articol pe care trebuie să-l citești chiar azi pentru a evita alegerile greșite!

Nu sunt atenți la finisaje

Într-o vreme nu erau atenți la calitatea construcției. Acum oamenii au mai învățat să pună întrebări în această privință. Mai nou, problema o reprezintă finisajele. Nu toate apartamentele noi au finisaje de calitate, iar o alegere greșită în acest sens poate însemna o economie de 2000-3000 de euro azi, dar investiții de alte 5000 de euro în următorul an pentru a înlocui bateriile de proastă calitate sau termopanele ieftine care nu izolează de niciun fel. Mai bine alegi din prima un apartament ca acestea, în care s-a investit în finisaje de o calitate superioară.

Dacă vânzătorul nu menționează nicăieri în ofertă sau în anunț ce tipuri de materiale s-au folosit pentru izolație, pentru placat pardoselile, de la ce brand sunt centrala termică și obiectele sanitare, ai grijă să pui tu aceste întrebări! Sunt detalii de care depind confortul familie tale și bugetul. Poți evita astfel costurile ascunse și dezamăgirile viitoare. Sau poți renunța la ideea unui apartament la cheie și miza pe o locuință la roșu, în care să alegi tu finisajele.

Nu vizionează mai multe variante

O altă greșeală pe care oamenii tind să o fac atunci când cumpără o casă este aceea că se grăbesc și se opresc la prima variantă care corespunde bugetului și nevoilor lor. Nu spun nici că ar trebui să o lungească prea mult, dar ar trebui văzute măcar 3-4 apartamente/case din zona și cu dotările dorite. Așa se poate face comparație între ele și identifica avantajele și dezavantajele oferite de fiecare dintre proprietățile dorite.

Pe unii i-a ajutat să-și dea seama la timp că se lăsaseră furați de culori și detalii și nu realizaseră că primul apartament vizionat nu avea fereastră la baie și nici loc de joacă în apropiere.

Lista greșelilor pe care le poți face este mult mai mare. Trebuie să fii atent la zonă (cât de departe este de serviciu sau școală, cât de sigură este), la vecinătate (nu cumva să te muți în plin șantier!), la facilitățile oferite, la existența unui loc de parcare, etc. Cel mai bine este să vezi apartamentul împreună cu alți doi-trei membrii ai familiei. Mai mulți ochi, mai multe șanse de a descoperi neajunsurile la timp! Nu uita să verifici și documentele care să ateste că materialele folosite în construcție și finisaje sunt cele care ți-au fost comunicate! Apoi, în cazul în care te-ai hotărât să cumperi, nu ezita să plătești un jurist sau un avocat să verifice să fie totul în regulă cu actele!

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria Chertes
    • 11/05/2019
    Răspunde

    Contează foarte mult zona unde iti cauți locuință.

      • Cristina Dragomir
      • 02/06/2019
      Răspunde

      Pentru ca o zona buna inseamna acces la multe facilitati si mai putini bani dati pe transport.

    • Anghelina Irina
    • 11/05/2019
    Răspunde

    Asa este,trebuie sa tinem cont de foarte multe aspecte,pana la urma sunt o gramada de bani in joc

      • Cristina Dragomir
      • 02/06/2019
      Răspunde

      Casa o cumperi pentru o viata, nu?

    • Lamiita Petre
    • 11/05/2019
    Răspunde

    Ca sa gasesti o locuinta exact pe placul tau si sa te incadrezi si in buget, e cam greu. In momentul de fata, daca ar fi sa aleg o locuinta, in afara de bugetul de care dispun, as fi etajul la care este situat. Vine o vreme, mai curand sau mai tarziu, cand poate nu iti va mai fi usor sa poti urca 3 etaje. Acu, depinde de fiecare ce conteaza mai mult pentru el.

      • Cristina Dragomir
      • 02/06/2019
      Răspunde

      daca nu as avea lift si eu as alege maxim etajul 2.

    • Maria Aghinitei
    • 11/05/2019
    Răspunde

    Sa fie la etajul 1 si sa aiba soare! Fara soare si la parterste ca la o inchisoare, nu ai lumina, dar….ai gratii!

    1. Răspunde

      Etajul 1 mi se pare prea aproape de zgomot. Si poti avea surpriza ca la parter sa apara diverse afaceri …

        • Cristina Dragomir
        • 02/06/2019
        Răspunde

        Eu pe la 2 as vrea sa stau. Asta cu afacerile in blocuri chiar este o problema.

      • Cristina Dragomir
      • 02/06/2019
      Răspunde

      nu ma dau in vant dupa soare 😀

  1. Răspunde

    Noi eram hotarati asupra cartierului, voiam un 3 camere. Am vizionat intr o luna cam 5-6. Apoi cateva luni pauza pana cand am vazut un ap de 4 camere si am stiut ca acela era alesul :)). Stiam deja cartierul f bine in urma vizionarilor si am ales 1 camera in plus adaugand 3 minute drumului pana la metrou(si inca 8 pentru cealalta magistrala pe care nu o folosim inca).

      • Cristina Dragomir
      • 02/06/2019
      Răspunde

      avand in vedere ca nu a fost o decizie luata pe fuga, sigur nu o veti regreta.

    • mihaelanistor
    • 11/05/2019
    Răspunde

    Nu stiu ce vor, asta este cea mai mare problema a omului din ziua de azi. Daca nu esti sigur de ceea ce iti doresti, nu ai cum sa alegi ce e mai bun pentru tine. Vizionnarea a multor variante te poate ajuta sa intelegi ce vrei, ce ai nevoie.

      • Cristina Dragomir
      • 02/06/2019
      Răspunde

      din pacate multi se lasa pacaliti de agenti si se grabesc sa nu piarda paradisul, apoi regreta.

    • Nicolae Claudia
    • 13/05/2019
    Răspunde

    Pentru mine a contat foarte mult zona atunci cand mi-am luat apartamentul. Am vrut sa fiu aproape de metrou, sa am in zona scoli, magazine, piata..si chiar sunt foarte multumita de alegerea facuta

      • Cristina Dragomir
      • 03/06/2019
      Răspunde

      chiar este o zona buna si se tot dezvolta, din ce imi spune sotul meu.

  2. Răspunde

    Nu e chiar asa simplu sa iti cumperi o locuita, asta e clar. Si ideal este sa nu te grabesti si sa cauti sa analizezi tot ce se poate dupa care sa incerci sa iei cea mai buna decizie.

      • Cristina Dragomir
      • 03/06/2019
      Răspunde

      Eu as adauga si sa platesti specialisti pentru consiliere.

  3. Răspunde

    La mine a fost prioritate zona – sa ajungem repede pe jos la scoala si metrou. Acum avem 10minute sa ajungem la scoala si 12-15min la metrou. Asta face diferentza intre a fi usor de vandut/inchiriat sau nu.

    Dar asa cum zici o trebuit sa schimb toate bateriile, robinetii, bazin la toaleta, etc si asta a costat. Termopanele nu se inchid perfect, cand bate vantul se simte, dar e rezolabil si asa, e prea scump sa le schimb (avem geamuri 100% din perete, 10k euro de sticla de schimbat ) dar caut daca se poate adauga ceva izolare/garnitura la inchidere etc.

      • Cristina Dragomir
      • 03/06/2019
      Răspunde

      E nasol daca vrei sa pui termopan, ca e mult de platit, dar e super ca ai ferstrestele asa de de mari. Pentru asta chiar te invidiez nitel.

  4. am un prieten bun care a cautat sa isi ia un apartament. dupa mai multe vizionari si toate cele, cica a gasit the one! acum,,sa vedem. sunt si eu curioasa sa vad ce si cum. eu tin minte ca am vazut apartamentul si l-am luat. a fost primul si singurul :))

      • Cristina Dragomir
      • 03/06/2019
      Răspunde

      si cu toate astea inteleg ca ai ales bine, ca nu te-am auzit plangandu-te.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares