Înainte de ploi (Dinah Jefferies) – rezumat și impresii

Înainte de ploi (Dinah Jefferies)

Vă mai amintiți de Soția plantatorului de ceai? A fost o carte care mie mi-a plăcut tare mult și, încă de când am terminat-o, mi-am propus să citesc și alte cărți semnate de Dinah Jefferres. Așa se face că atunci când am dat, printre noutățile de pe Libmag.ro,  de romanul Înainte de ploi nu am stat foarte mult pe gânduri și l-am luat, în speranța unei lecturi frumoase și relaxante pentru luna decembrie. Eu am găsit-o la ofertă, cu 10% mai ieftină. Vă recomand și vouă acest site pentru că are mereu reduceri și cărți din foarte multe categorii adunate de la toate marile edituri.

Înainte de ploi – scurt rezumat

În India lui 1912, controlată de britanici, tatăl Elizei moare într-un atentat cu bombă, iar ea și mama ei se întorc la Londra. Ani mai târziu (în 1930), încă măcinată de pierderea tatălui, deloc mulțumită de relația dintre ea și mama ei și proaspăt rămasă văduvă, Eliza se întoarce în India ca fotograf. Ea este trimisă să locuiască un an de zile la palatul familiei regale din Rajputana. Misiunea ei este să facă poze pentru arhivă.

Doar că lucrurile nu sunt atât de simple și Eliza nu se va rezuma la a face fotografii. Ea ajunge să se îndrăgostească de Jayant, fratele mai mic al regelui. Alături de el începe să cunoască mai bine India cu tot ce ține de stil de viață și tradiții. Cunoaște atât bunăstarea vieții de la palat, cât și sărăcia oamenilor cărora le mor animalele din cauza secetei. Se apropie tot mai mult de Jay, deși este conștientă că relația lor nu are niciun viitor. Pe măsură ce relația lor evoluează, Eliza începe să lucreze împreună cu el la un proiect pentru un lac artificial care să poată fi folosit pentru irigații.

libris.ro
Oferta zilei la carti


Pentru că este văzută ca o intrusă,  o britanică venită la palat sub pretextul unor fotografii,  dar cel mai probabil cu alte scopuri, i se pun tot felul de piedici. Dar nici Jay nu este ferit de intrigile celor care conduc din umbră pentru că el este cel care va prelua tronul în cazul în care i se întâmplă ceva fratelui său,  iar viziunea sa de tip educat în Anglia este prea modernă pentru ce cred unii că merită India.

Jay va fi acuzat ca acționează contra britanicilor și va fi arestat. După o discuție cu mama lui Jay, care îi spune că ei doi vor fi niciodată împreună pentru că el trebuie să se însoare cu cineva din neamul lui pentru a putea prelua tronul, Eliza ia o decizie grea. Prețul pentru libertatea lui este libertatea ei. Jay nu află nimic pentru că Eliza pleacă la Londra, de unde primise scrisoare că Anna, mama ei, este pe moarte. Și, dacă toate astea nu erau de ajuns, Eliza află de la Anna un secret care o leagă și mai tare din India.

Care a fost înțelegerea făcută de Eliza  pentru ca Jay să își redobândească libertatea? Care este adevăratul scop pentru care a fost trimisă să facă fotografii? Ce secret i-a dezvăluit Anna pe  patul de moarte și cum îi va schimba acesta viața Elizei? Mai este vreo șansă pentru ea și Jay, după atâtea luni în care el nu a înțeles de ce ea a plecat la Londra? Citiți cartea și veți afla răspunsurile! 

Înainte de ploi – impresii de după

Romanul Înainte de ploi nu a fost deloc o dezamăgire pentru mine. Poate vorbim de o lucrare mai puțin misterioasă decât a fost Soția plantatorului de ceai, dar nu este deloc o carte plictisitoare. Poate fi privită atât ca roman de dragoste, cât și ca tablou al Indiei de la 1930. Depinde cum vrei să privești. Poate pentru unii iese în față povestea de dragoste dintre Eliza și Jay, iar pentru alții sunt mai importante pasajele și paginile în care sunt  zugrăvite tradițiile, obiceiurile, relațiile sociale și politice din India acelei perioade.

Eliza este o britanică ce și-a trăit copilăria în India și a plecat de acolo cu inima frântă după moartea tatălui. Cu toate astea, simte că sufletul i-a rămas întotdeauna în India și se întoarce la ea atunci când este angajată ca fotograf. Pe plan personal, Eliza nu are nimic de pierdut. Relația cu mama ei a fost mai mult decât rece după moartea tatălui, iar soțul i-a murit întru un accident după o ceartă aprinsă pe tema carierei de fotograf la care Eliza visa. Singura ei miza  de acum este cariera.

Cum socoteala de acasă nu se potrivește niciodată cu cea de la târg, odată instalată în palatul regal indian, Eliza se îndrăgostește treptat de Jay. Asta deși, la început, i se pare mai mult decât enervant.

Zâmbetul lui indulgent o enerva mai tare decât ar fi trebuit. Cine se credea bărbatul acesta arogant ca să își permită să o judece? Leneș, răsfățat, fără nicio ținută, neîndoielnic, ca toți indienii de origine regală. Cu cât se gândea mai mult, cu atât devenea mai iritată.

Alături de el va descoperi adevărata față a Indiei, frumusețea festivalurilor indiene, sărăcia din satele din jurul palatului,  intrigile din interiorul palatului, multele nedreptăți comise de britanici în India, dar și adevărata față a iubirii. Va iubi și se va lăsa iubită, va încerca să repare o parte din nedreptățile comise de poporul ei și să îi ajute pe indieni să treacă mai ușor peste perioada secetoasă.

Eliza este o femeie chiar foarte puternică și independentă pentru vremea aceea, mai ales pentru o femeie văduvă venită să își facă meseria în India, o țară în care femeile sunt arse pe rug de vii alături de soț, când acesta moare.  Nimeni nu o privește cu ochi buni și nimeni nu o vrea, nici la palat, nici în preajma lui Jay. Nu vorbim doar de societatea care nu ar accepta un viitor rege căsătorit cu o văduvă englezoaică, ci de însăși familia lui Jay care nu vede cu ochi buni apropierea lor. Nu-și mai găsește locul nici aici.

O străină într-un ținut străin. Sperase că, venind aici, își va regăsi rădăcinile, dar, de fapt, se cufunda în mâl. Nu era o lume potrivită pentru ea.

Cum ar putea să fie altfel privită în India, o țară puternic tradiționalistă, dacă până și la Londra, unde femeile deja încep să își ceară drepturi inclusiv în politică, mama Elizei este de părere că o carieră este incompatibilă cu viața de femeie măritată. Prioritate ar trebui să aibă familia.

Eliza, tu ai nevoie de un soț, nu de un vot. Și, așa cum am zis de multe ori, nu poți să ai și o carieră, și să fii și soție în același timp. Femeile nu pot avea totul.

Dar Jay este un bărbat bun care a studiat în școli britanice, modern în gândire. El nu doar că e nu este deranjat că femeia pe care o iubește are o meserie, dar chiar o încurajează și o ajută pe Elisa în acest sens. Deși se iubesc, se înțeleg și se susțin reciproc, ba chiar se pare că destinul este cel care i-a adus împreună (după cum veți afla la un moment dat), vine o clipă în care cei doi trebuie să ia o hotărâre decisivă în privința relației lor.  Rămâne de văzut dacă India cea condimentată și plină de culoare îi va uni sau, dimpotrivă, îi va despărți pentru totdeauna.

Ești în căutarea unei povești speciale de dragoste și iubești India? Asta e o carte pentru tine. Pasiune și iubire ascunsă pe holurile palatelor, intrigi politice, jocuri între britanici și indieni, imaginea unor oameni săraci, dar care știu să se distreze, a unor oameni pentru care obiceiurile sunt sfinte, atât de sfinte încât justifică trimiterea la moarte a unor femei care nu au greșit cu nimic. Aici un palat în care bogăția este la ea acasă, câteva străzi mai încolo secetă, foamete și disperare. Ca în toate timpurile, când două regimuri se luptă pentru supremație (la vedere sau nu), oamenii cad victime. Iar acolo unde societatea nu o acceptă, o iubire supraviețuiește cu greu.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria Chertes
    • 08/12/2018
    Răspunde

    Mulțumim pentru recenzie ,îmi doresc să citesc aceasta carte.

      • Cristina Dragomir
      • 13/12/2018
      Răspunde

      Va urma un concurs la care o voi oferi premiu.

    • Lamiita Petre
    • 09/12/2018
    Răspunde

    Am citit „Soția plantatorului de ceai ” ( si cred ca tot de la tine m-am inspirat) si mi-a placut foarte mult si chiar mi-am propus si eu sa mai citesc si altceva scris de Dinah Jefferies. Iti dai seama ca a venit la fix aceasta recomandare si am trecut cartea in wishlist. Indca mai citesc la Calaretul de arama – Paullina Simons, are vreo 900 si ceva de pagini. Am trecut bine de jumatate dar imi e din ce in ce mai greu sa manevrez cartea 😀

      • Cristina Dragomir
      • 13/12/2018
      Răspunde

      asta nu imi place nici mie la cartile foarte groase, ca sunt greu de tinut in pozitiile in care imi place mie sa citesc.

  1. Răspunde

    Pare interesanta. Nu am citit nici Sotia plantatorului de ceai dar acum m-ai facut si mai curioasa sa vad cum scrie autoarea asa ca imi comand si eu una din ele.

      • Cristina Dragomir
      • 13/12/2018
      Răspunde

      Abia astept sa imi spui daca ti-au placut!

  2. Răspunde

    Am notat-o. 🙂

      • Cristina Dragomir
      • 13/12/2018
      Răspunde

      Sper sa iti placa.

  3. Răspunde

    O poveste interesanta, asa cum de altfel ne-ai obisnuit. Imi plac tare mult alegerile tale, stii ca de cele mai multe ori le iau si eu…tocmai pentru ca ma intriga si imi doresc sa le aflu finalul!

      • Cristina Dragomir
      • 13/12/2018
      Răspunde

      Inseamna ca imi fac treaba cum trebuie daca instig la citit!

  4. nu prea am citit carti despre india, dar daca e o civilizatie pe care nu o cunosc…as vrea s-o fac!

      • Cristina Dragomir
      • 13/12/2018
      Răspunde

      India este una tarile pe care mi-ar placea sa le vad, sa stii.

  5. Pare o poveste pe gustul meu, mai ales ca am mai citit romane care au ca subiect India, cum este Vin ploile, care m-a fascinat si m-a facut sa vreau sa citesc si alte povesti cu si despre India. Cred ca e foarte greu sa fi femeie si sa traiesti intr-o societate care crede ca singura ta menire in viata este aceea de a fi o sotie devotata, fara ocupatie si fara pareri proprii,

      • Cristina Dragomir
      • 13/12/2018
      Răspunde

      Esti a doua persoana care recomanda Vin Ploile. Musai sa o citesc si eu!

  6. Le-am citit pe celălalte două, aceasta inca nu a ajuns la mine. Dar imi doresc sa o citesc. Dinah Jefferies scrie frumos și abordează niste subiecte interesante.

      • Cristina Dragomir
      • 13/12/2018
      Răspunde

      Eu nu am citit inca Fiica negustorului de matase, dar urmeaza.

  7. Răspunde

    Nu am citit foarte multe despre India, dar am vazut cateva imagini si ma cam ingrozeste viata oamenilor de acolo. Mi-ar placea sa citesc cartea, sa studiez firul povestii si sa vad cum se termina cartea

      • Cristina Dragomir
      • 13/12/2018
      Răspunde

      Sunt mai multe Indii. Sunt multe de vazut.

    • Ioana Radu
    • 13/12/2018
    Răspunde

    Nu-s eu mare fan al Indiei, dar admit ca romanul acesta are ceva aparte, adica recenzia ta mi-a starnit interesul si e posibil ca aceasta carte sa fie una dintre lecturile mele pe 2019. De obicei imi plac povestile despre sacrificii, cand personajele nu pot avea totul si trebuie sa aiba ori una, ori alta. Ca asa e si in viata reala. Cred ca de asta ma atrag cartile de genul acesta. 😀

      • Cristina Dragomir
      • 17/12/2018
      Răspunde

      Cine, in viata asta, poate avea totul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares