Băuturi la petreceri – 4 greșeli de evitat pentru gust ca la restaurant

Băuturi la petreceri sfaturi

Nu există distracție fără băuturi la petreceri! Asta e clar pentru toată lumea. Indiferent că e ziua de naștere sau de nume, Paște, Crăciun sau un simplu grătar cu prietenii, pe masă se găsesc băuturi. La cele alcoolice mă refer aici. Numai că, de foarte multe ori, deși gazda se străduiește și cumpără vinuri și bere bune, vodka și tequila de la branduri de încredere, băuturile și cocktailurile homemade servite la petreceri private de genul acesta nu au același gust cu ale celor servite la restaurante sau baruri. Și nu este doar o impresie. În continuare, vă explic principalele 4 greșeli pe care le facem în alegeri și mod de servire și care duc la gusturi diferite. 

Sortimente alese greșit 

Se poate întâmpla asta în cazul vinurilor, al whisky-ului sau al tequilei. În primul rând, deși nu știu dacă mai trebuia să spun asta, trebuie să te asiguri că achiziționezi băuturi originale, de tipul celor de aici. Când cumperi o tequila contrafăcută, mai ieftină, e clar că nu poți avea niciun fel de pretenție în ceea ce privește gustul.

Provocarea adevărată este să alegi sortimentul potrivit.  Dacă v-ați uitat pe pagina cu băuturi la care am făcut trimitere, ați găsit mai multe tipuri (nu branduri de tequila). Pe care îl alegi? Diferența nu este doar de culoare. Unele sunt mai tari, altele puțin mai slabe, unele mai aromate, altele cu un gust mai simplu. Pentru shot-uri să zicem că poți alege orice, dar nu și pentru cocktailuri.

De exemplu, pentru celebra și apreciata Margarita nu se potrivește deloc tequila Anejo (lăsată la învechit între 1 și 3 ani și aromată cu diverse esențe). Pentru Margarita merg foarte bine variantele Silver, Blanco sau maxim Reposado. 

Sărirea unor pași în servire 

Încă un lucru de care trebuie să ținem cont când vrem să oferim cele mai bune băuturi la petreceri este respectarea ritualului, a pașilor în servire și anteriori servirii. Un bun exemplu în acest caz este vinul. Nu v-ați întrebat niciodată de ce același vin, același an de producție, are gust mai bun la restaurant decât acasă? Nu e vorba de niciun truc sau de un ingredient secret adăugat în băutură, ci de un soi de aerisire și îndepărtarea a depunerilor din vinurile vechi. 

Da, în restaurante se practică decantarea vinului. Sticla este desfăcută, vinul este turnat ușor într-un decantor, aerat, stimulat să dea tot ce e mai bun, curățat de depuneri. Acum e clar de ce la ei e mai bun? Evident că nu toate soiurile de vin au nevoie de acest procedeu. Poți vedea în acest articol care sunt vinurile la care este recomandată și cum se face decantarea. 

Nerespectarea rețetelor 

Care-i al treilea lucru pe care-l facem greșit când servim băuturi la petreceri acasă? Prepararea cocktailurilor după rețete din amintiri sau cu ingrediente cântărite din ochi. Lucrurile nu merg așa. E ca la o rețetă de tort. 100 ml de lapte în plus strică totul. La fel și la cocktailuri, fiecare ingredient trebuie pus în cantitatea specificată pe rețetă dacă vrei ca tu și invitații să aveți parte de un Mojito, o Pina Colada sau o Margarita la fel de aromată ca cea de bar sau de la restaurant. 

Servirea băuturilor la temperatura greșită 

Și temperatura la care sunt ținute băuturile în vederea servirii este foarte importantă. Nimic mai greșit decât ținutul la frigider al tuturor sticlelor cu băuturi la aceeași temperatură. Trebuie să-ți faci foarte bine lecțiile înainte de petrecere, notând și respectând temperaturile optime de servire ale băuturilor pe care alegi să le pui pe masă.

De exemplu, șampania trebuie răcită la 2-3 grade, băuturile aperitiv trebuie aduse undeva la 6-7 grade, vinurile albe la 9-10 grade, iar berea își arată adevăratul gust pe la vreo 12 grade. La vinuri este cel mai complicat pentru că temperatura optimă diferă în funcție de culoare și tip. Spor la documentare! 

Cu siguranță mai sunt și alte lucruri de învățat în acest domeniu, dar sper ca articolul de azi să reprezinte un bun punct de plecare. Este păcat, dacă dăm banii pe aceste băuturi, să nu le alegem sau servim așa cum trebuie, pentru a oferi gustul la care oamenii se așteaptă. 

Sunt curioasă la voi ce băuturi sunt vedete pe masă la petreceri. 

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Anghelina Irina
    • 18/12/2018
    Răspunde

    Eu una nu sunt fan alcool așa ca nu mă pricep prea bine la capitolul ăsta. Atunci când avem invitați consuma vin și câte o zmeurata făcută de soțul meu

    • Valeria Chertes
    • 18/12/2018
    Răspunde

    Nu ma prea pricep la bauturi, am sa tin cont de sfaturile tale.

    • Lamiita Petre
    • 19/12/2018
    Răspunde

    Doua babe in casa, mai putin sunt preocupate de bauturi, aproape sre deloc. Dar totusi, de sarbatori, ca tot omul, avem si noi ceva de baut, sa fie acolo. Am noroc insa de rude bune care ne trimit un vin si o tuica buna de tara. Eu mai am pofta din cand in cand de cate o bere dar ma cam abtin, nu prea se combina bine cu medicamentele 😀 . Mi-ar placea sa am ocazia sa beau o tequila sau o Margarita, nu am baut nicodata.

  1. Răspunde

    Ce imi place ca am plecat din romania unde eram „neintegrata” la petreceri- eu ma pot distra si fara alcool! Cine vrea, isi aduce, treaba lui :)))) . Sotul isi ia periodic beri – de cand s-a apucat de sport a oprit alcoolul ca una nu se impaca cu cealalta si tare ma mai bucur :))) aveam sticle peste tot (le strangem sa le returnam).

  2. whoa, whoa,whoaaaaa!!! cocktailuri? no way! la noi sunt vedete berea si vinul 😀 vinul fiert, in perioada asta. si whisky-ul, uneori, cand avem ceva de sarbatorit. nu suntem atat de sofisticati pentru a servi cocktail-uri

    • Anda Stanciu
    • 19/12/2018
    Răspunde

    Multumim de sfaturi

    • Nicolae Claudia
    • 19/12/2018
    Răspunde

    Cu siguranta vom avea sampanie, o sticla de vin si niste sucuri. Nu prea le avem cu tariile

  3. Nu ma omor dupa bauturi atunci cand petrecerea are loc acasa, doar o bere s-au un pahar de vin. La restaurant insa aleg cocktail-urile : Pina Colada, Sex on the Beach, etc.

  4. Noi avem de toate la masă indiferent de eveniment, noi suntem fani prosecco rece, dar eu mai servesc si Baileys 😀

  5. Răspunde

    Eu am cateva preferinte. Nu beau zilnic si nici foarte des, dar imi place sa beau o tequila din cand in cand … cu lamaie si cu sare, un martini sau chiar clasica visinata. Ocazional mai beau cate un campari orange. De revelion plec la munte si deja le-am spus baietilor cu ce vrem sa ne delectam. Abia astept sa vad daca tin cont de parerile noastre

  6. Răspunde

    La noi sotul este responsabil cu bautura in cazul unei petreceri. Eu nu beau decat ff rar, o sampanie, o bere cu lamaie vara, dar uneori si o tuica fiarta cand este ff frig afara 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares