Sărutul câștigătorului (Marie Rutkoski) – rezumat și impresii

Sărutul câștigătorului (Marie Rutkoski)

Marie Rutkoski m-a cucerit încă de la primul volum al Trilogiei Câștigătorului. Al doilea a fost și mai intens (recenziile pentru celelalte părți aici), așa că abia așteptam ca cei de la Corint să scoată de sub tipar și volumul Sărutul Câștigătorului. Curioși cum se încheie trilogia? O să vă dau câteva impresii și un scurt rezemat, atât cât să vă instig să-l citiți.

Sărutul câștigătorului – scurt rezumat

Descoperită de tatăl ei ca fiind Molia, spionul lui Arin la curtea împăratului valorian (fără ca măcar el să știe acest lucru!), Kestrel este închisă într-un lagăr din tundră. Sub influența diverselor droguri care le sunt administrate, toți prizonierii de acolo uită rapid cine sunt și de unde vin. Nici Kestrel nu scapă de asta. Doar că, pe drumul spre lagăr, reușise să transmită un mesaj lui Arin, prin intermediul unui herran.

Deși mesajul va ajunge mai târziu la el, după ce armata sa și a prințului din Dacra – Roshar – deja dau piept cu un prim atac valorian, și deși este supărat pe Kestrel pentru cum l-a respins l-a finalul volumului trecut, Arin nu poate să nu-i sară în ajutor.

libris.ro
Oferta zilei la carti


O fată mândră. Cu o inimă dârză și nobilă. Și o mincinoasă. O mare mincinoasă.

Cu greu, dar va reuși să o scoată din lagăr și să o aducă la el acasă. Dar sfârșitul nu e aici. Ea nu-și aduce aminte cine este el și ce-a făcut pentru el. El încă mai crede că ea este rea, că nu-l iubește, că ea a fost de vină pentru bătăliile în care armata tatălui ei a ucis atât de mulți oameni.

Războiul dintre herrani și valorieni continuă. Armata valoriană este condusă mai departe de generalul Trajan, tatăl lui Kestrel și omul care a trimis-o la pierire. De cealaltă parte, Arin și Roshar conduc vitejește armata aliată. Până când li se va alătura o nouă persoană, un strateg de milioane. Este chiar Kestrel care începe treptat să-și amintească despre ce s-a întâmplat în viața ei înainte de perioada prizonieratului.

Cum va evolua în acest context relația dintre Arin și Kestrel? Oare Kestrel este de încredere și vrea cu adevărat să li se alăture pentru a se face dreptate pentru herrani și pentru a se răzbuna pe tatăl ei sau este doar o strategie? Cam acestea sunt întrebările care te fac să dai rapid pagină cu pagină.

Sărutul câștigătorului – impresii de după

Mi se pare volumul cel mai intens, ca acțiune, dintre cele trei ale trilogiei. Chiar nu ai timp să te plictisești pentru că mereu se întâmplă câte ceva.

Incredibil că un tată pune devotamentul față de împărat mai presus de viața fiicei sale! Cred că asta m-a șocat cel mai tare la cartea asta. Și sigur generalul Trajan nu este omul despre care să putem spune că nu avea idee la ce tratament sunt supuși prizonierii din lagăr, cum sunt drogați, prost hrăniți și munciți zi-lumină în mina de sulf. Rămâne să descoperiți voi dacă omul ăsta și-a iubit vreodată fiica sau daca va realiza vreodată ce-a făcut și-i va părea rău pentru asta.

Arin evoluează frumos și devine un lider curajos al armatei neinstruite a herranilor pe care și-a propus să-i salveze prin alianța cu regina din Dacra. Curajos pe câmpul de luptă, dar destul de laș când vine vorba de sentimentele lui, rămâne totuși un personaj plăcut. Este destul de isteț ca să-și dea singur seama, la un moment dat, că s-a înșelat în privința lui Kestrel. Oare va reuși vreodată să pună sentimentele pentru Kestrel înaintea resentimentelor față de trecut, față de valorienii care i-au răpit familia și șansa la o copilărie normală?

Când eram copil, eram tare recunoscător pentru bunătate. Apoi am crescut și aproape că am ajuns să prefer cruzimea pentru că era mai aproape de adevăr și nimeni nu se ascundea sub masca bunătății. Am încălcat regulile. Mai ales cu tine.

Kestrel ajunge din postura de viitoare împărăteasă în cea de prizonier care nu mai are nimic, nici măcar amintiri. Este normal să nu înțeleagă multe lucruri și să nu mai aibă încredere în nimeni.

Spui că am fost spioana ta, ceea ce înseamnă că am lucrat pentru tine. Spui că sunt stăpâna ta, ceea ce înseamnă că tu lucrezi pentru mine. Spui că suntem prieteni. Stăpânii și sclavii nu sunt prieteni.

Fata care n-a vrut să intre în armată va trebui să lupte acum, și nu doar pentru viața ei. Cu sabia în mână luptă pentru lucrurile în care crede, dar adevărata bătălie este cea care se dă în sufletul ei. Să aleagă poporul valorian, pentru care simte că are o datorie, sau să îndrepte răul făcut de poporul ei în ultimele decenii? E curajoasă, asta vă pot spune. Iar lecțiile pe care le lua la începutul primului volum sigur i-au fost de folos.

Relația Kestrel – Arin se maturizează, evoluează, oscilează între neîncredere, teamă și speranță. Din cei doi oameni care se plăceau în primul volum și se tachinau în al doilea, acum fiecare este un necunoscut pentru celălalt. Arin îi este necunoscut lui Kestrel din pricina drogurilor care i-au spălat creierul, iar Kestrel necunoscută lui Arin pentru că el nu mai știe care este adevărata ei față și dacă a cunoscut-o vreodată cu adevărat. Se atrag și se resping în același timp. Lasă prea mult rănile trecutului să le afecteze relația din prezent. Se vor vindeca vreodată de treaba asta?

Sărutul câștigătorului este un roman complex. În paginile sale Marie Rutkoski a dat mai mult decât în volumele anterioare. Avem parte de multă acțiune, de romantism și dramatism, de multe intrigi. Cine și ce va câștiga la final descoperiți singuri. Vă asigur că veți avea parte de un final frumos, dar neașteptat.

Citatul preferat din Sărutul câștigătorului:

 – Vreau să pot avea alegeri mai bune.
– Atunci trebuie să construim o lume care le are.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria Chertes
    • 18/11/2018
    Răspunde

    O carte draguta, multumim pentru recenzie.

      • Cristina Dragomir
      • 22/11/2018
      Răspunde

      Cu drag!

    • Hacman Mariana
    • 18/11/2018
    Răspunde

    Cu adevărat o carte frumoasă și interesantă!

      • Cristina Dragomir
      • 22/11/2018
      Răspunde

      Pacat ca e ultima.

  1. am auzit de trilogia asta, dar nu am citit-o. un pic cam fantastica pentru mine, cu multe personaje si popoare inventate, dar… pana nu citesti, nu ai de unde sa stii daca e ok sau nu

      • Cristina Dragomir
      • 22/11/2018
      Răspunde

      nu te judec ca asa as fi zis si eu daca as fi citit recenzia la tine.

  2. Carti fantastice nu am prea citit, doar una singura.

      • Cristina Dragomir
      • 22/11/2018
      Răspunde

      Hai ca nu e chiar fantastica!

  3. Răspunde

    Am termniat si eu de citit ultimul volum zilele trecute. Inca nu am apucat sa scriu despre el. Dar pot zice ca aceasta trilogie este printre preferatele mele! Nu doar in ce priveste subiect. Mi-a placut si felul in care scrie autoarea!

      • Cristina Dragomir
      • 22/11/2018
      Răspunde

      Si mie mi-a placut stilul ei.

  4. Răspunde

    Draguta cartea. Trebuie sa recunosc ca m-am tinut cam departe de trilogii

      • Cristina Dragomir
      • 25/11/2018
      Răspunde

      in general nici mie nu imi plac seriile, dar de data asta am riscat si am castigat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares