Canapea perfectă pentru living? 6 lucruri de care să ții cont în alegerea ei

Fată pe canapea

Tocmai te-ai mutat în casă nouă sau ai decis că e vremea să schimbi pur și simplu canapeaua ta super veche, de care te simți legat sentimental, dar care nu mai oferă de multă vreme confortul la care te aștepți când te gândești la acasă? Nu va fi ușor să găsești o canapea perfectă pentru living. Ea sigur există undeva, dar e greu să alegi una singură dintre atâtea modele. Iată câteva lucruri de care ar trebui să ții cont, la care ar trebui să te gândești înainte de a lua decizia finală și a plasa comanda!

Numărul de locuri necesare

Asta e prima întrebare pe care trebuie să ți-o pui când ai de cumpărat o canapea. Depinde și de numărul membrilor familiei care se vor așeza duminica, la film, pe ea, dar și de cât de petrecăreț/sociabil ești. Pentru o familie de 3 persoane care primește rar spre deloc vizite, o canapea de 3-4 locuri este suficientă. Ea ocupă puțin loc și nu presupune o investiție foarte mare.

În schimb, pentru o familie mai numeroasă sau care obișnuiește să-și cheme des prietenii și rudele în vizită, genul acesta de colțare living este mult mai potrivit. Este vorba și de aspect, colțarele dând un aspect mai modern, dar și de factorul socializare. Cum vorbesc între ei 7 oameni așezați pe o canapea lineară, sub formă de trenuleț, și cum comunică atunci când grupul formează un arc de cerc pe un colțar?

Extensibil sau fix?

Singurul motiv pentru care ai putea alege un produs cu structură fixă este prețul puțin mai mic, din punctul meu de vedere. În rest, mie mi se pare mult mai practică varianta extensibilă. Nu știi niciodată când te trezești că trebuie să găzduiești pe cineva peste noapte. Poate vrei mai mult confort când faci maraton de seriale în weekend. Poate chiar tu vei avea nevoie să dormi pe canapea când partenerul este răcit sau când renovezi dormitorul. Ai suficiente motive să alegi astfel de canapele extensibile. Le strângi și ai spațiu și aspect de living modern. Le extinzi și sunt gata să-ți ofere suport confortabil pentru un somn odihnitor. Există, desigur, și colțare extensibile.

Materialul cadrului

Foarte mulți sunt cei care, atunci caută o canapea sau un colțar, sunt atenți doar la aspect și nu întreabă sau nu caută informații cu privire la materialul din care este realizată structura acelui produs. În niciun caz nu recomand structura exclusiv din pal sau din lemn prea subțire sau moale. Un cadru realizat din lemn de esență tare (așa cum este fagul) sau măcar dintr-o combinație de esențe tari și PAL îți oferă siguranță și rezistență.

Tipul de șezut

Un alt lucru de analizat când vrei o canapea perfectă pentru living este tipul de șezut pe care ți-l oferă. Principalele două tipuri de șezut sunt cu saltea cu arcuri și cel cu saltea din așa-zis burete. Variantele cu arcuri sunt mai accesibile ca preț, dar nu le mai găsim așa des pentru că oamenii nu prea le mai caută (arcurile se deteriorează mai repede).

Iar ceea ce numim noi generic burete este de fapt spumă industrială de diferite calități. Putem avea de-a face cu un burete ieftin de proastă calitate, cu o spumă poliuretanică (tot burete, dar foarte elastic și rezistent) simplă sau cu spumă poliuretanică acoperită cu un strat de spumă de memorie. Vei alege în funcție de buget, de cât te aștepți să reziste, de cât timp aproximezi că vei petrece pe canapeaua respectivă și de gradul de fermitate dorit.

Șezutul format din perne cu spumă mi se pare cea mai bună alegere pentru că poți schimba periodic locul pernelor pentru a evita deformarea prematură a celei din locul tău preferat de pe canapea.

Materialul tapițeriei

Nu doar că avem modele multe din care să alegem dar, de obicei, producătorii oferă la același model de canapea sau colțat șansa de a alege materialul tapițeriei. Lucrurile se complică din nou. Ce să alegi între textil, piele și piele ecologică? Depinde cât de luxos vrei să arate canapeaua sau colțarul, de stilul în care vrei să amenajezi, dar și de răspunsul la întrebarea cine va sta pe canapea (partea practică).

Ai copil? Poate te tentează pielea ecologică, în ideea că un suc vărsat nu va pătrunde în textura canapelei. Dar s-ar putea ca suprafața alunecoasă să fie o problemă. Tot piele ecologică tind unele persoane să aleagă dacă au animale de companie. Îi încântă faptul că nu se lipește părul de câine sau pisică de tapițerie. Eu recomand totuși canapea sau colțar textil pentru că pielea ecologică o pot zgâria și se va vedea foarte urât. Cu un aspirator bun, scapi repede de părul de pe tapițerie. Și soluțiile de curățare sunt mult mai multe pentru textile decât pentru piele.

În plus, varianta textilă oferă mare varietate de culori și este mai ieftină.

Spațiul de depozitare

Este vital mai ales pentru garsoniere, apartamente sau case mici, în care nu este niciodată suficient spațiu. Când te gândești la o canapea perfectă pentru living, gândește-te și la treaba asta și optează pentru o piesă de mobilier care are și ladă de depozitare inclusă! Vei avea unde ascunde rapid pătura, pilota, perna sau alte lucruri pe care nu le vrei la vedere și la îndemână tot timpul. Altfel, dacă nu ai ladă de depozitare, îți garantez că vei obosi să le plimbi din și în dormitor și, în scurt timp, canapeaua ta va arăta ca un turn Babel.

Sigur că, dincolo de aceste aspecte practice, contează și designul, culoarea și stilul unei canapele, dar despre acestea vom vorbi într-un articol viitor. Principala grijă este să alegem ceva de calitate și, ținând cont de punctele de analizat despre care am vorbit astăzi și punând toate întrebările necesare la timpul potrivit, sunt sigură că nu veți da greș.

Tu ce tip de canapea ai alege dacă ai merge azi la cumpărături cu un buget de 4000 de lei? 

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Lamiita Petre
    • 26/11/2018
    Răspunde

    Un coltar mi se pare mult mai spatios, dar, evident e vorba si de spatiu. Apartamentele de bloc, cel putin cele mai vechi construite, cu greu te poti incadra cu un astfel de coltar, mai potrivita mi se pare o canapea extensibila, evident. Am vazut cateva modele si de coltare si de canapele pe site, splendide.

  1. Noi am optat pentru o canapea cu 3 locuri, dar încap 4 persoane, cu spătar înalt șim puțin bombat pentru a fi comod pentru spate, dar și gât și cap. Brațele sunt mai late, să putem pune telecomanda, cartea, telefonul. Nu am optat pentru una extensibilă pentru că noi avem camere de oaspeți unde primim musafirii, altfel sigur am fi optat pentru extensibilă.
    Ne-am gândit mult dacă să luăm varianta cu spațiu de depozitare, dar mi s-a părut că va aduna prea mult praf și lucruri inutile, și am renunțat.
    Recomand huse detașabile din două motive, se pot spăla pentru că se adună praf și se mai murdăresc, dar și se pot schimba husele și poți avea rapid o canapea nouă cu minim de cheltuieli. E destul de scump și incomod să retapițezi o canapea.

    • Valeria Chertes
    • 26/11/2018
    Răspunde

    Eu am cumparat acum recent un coltar si tare m-am pacalit, alta data voi fi mai atenta.

  2. 4000 lei? wow! da, as vrea sa am banii astia pt o canapea. dar ciuciu, noi am luat o canapea ieftina si acum parca nici nu-mi pare rau, cand stiu ca a ros aki o parte din ea si ca a dat cu ghearele si scoate tot ce prinde. adica, nah…canapea de piele clar nu imi trebuia!

  3. Răspunde

    Un coltar ne-ar trebui si noua in sufragerie. Momentan avem o canapea in 3 locuri, dar este destul de veche…se cere schimbata 😛 Extensibila am luat-o acum…ani, si sincer la fel as vrea sa fie si coltarul. Nu se stie cand ai nevoie sa o folosesti. Tati cel putin a dormit aproape un an pana am mobilat camera fetelor 🙂

  4. Eu sigur as alege o canapea cat mai rezistenta, din fag sau pe structura metalica pentru ca nu am bani de schimbat canapele des si atunci caut ceva trainic. As opta pentru o saltea cu spuma de memorie fiind mult mai confortabila si neaparat sa fie acoperita cu material textil pentru ca pielea ecologica tine rece si aluneca foarte tare.

  5. Saptamana trecuta am „batut” in lung si-n lat orasul pentru o canapea extensibila pentru mama. Ba era prea mare, ba era pe structura de pal, ba nu-mi placea culoarea. A fost o intreaga saptamna de stres pentru ca eu voiam sa i-o fac cadou de sarbatori si nu gasem nimic. intr-un final am gasit una…tot mare pentru spatiul respectiv, insa cei de la care am comandat-o mi-au promis ca mi-o fac mai mica cu cei 15 cm de care aveam nevoie. Mi-a palcut si faptul ca mi-au permis sa aleg materialul si culoarea:) Saptamana viitoare cand o sa vina vad eu rezultatul final :)) Dar am retinut magazinul mobiladmd pentru ca anul 2019 este anul in care urmeaza sa mamut in casa noua 😛

  6. Răspunde

    Eh, dar ce buget generos ne pui la dispozitie 🙂
    Cu banii aia mi-as lua ceva super fain. Material de calitate, sa fie extensibilă si de colt. Oare gasesc? 🙂

  7. Răspunde

    Nu stiu sa explic, dar am vazut niste modele de canapele care s-ar incadra perfect in sufrageria mea. In prezent am niste canapele si fotolii din piele …. este investitia socrilor si nu prea pot sa le schimb prea curand. S-au mai ciufulit ele putin si chiar imi doresc sa mai scrie Cristinuta mea putin cu markerul ca sa-mi pot face si eu mofturile mele si sa-mi pun amprenta asa cum trebuie in casa 🙂

    • Ioana Radu
    • 01/12/2018
    Răspunde

    Mie imi plac la nebunie canapelele mari si albe, tapitate cu material, adica fix cele care se murdaresc cel mai repede :)). Iar eu sunt maestra in a manca chipsuri, ciocolata si alte chestii pe care sa le dau pe mine si prin jur (am un ciudat stil de a manca). Prin urmare, peste vreo 2 luni cand ne-om muta si va trebui sa ne cumparam si canapea, va trebui sa ma orientez mai degraba catre una gri sau una cu perne mari cu huse pe care sa le pot spala lunar. Ca marime as alege ceva pe care sa pot dormi, ca eu mai adorm uneori la tv :D.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares