Lege și ordine, doar pentru unii

lege si ordine Poliția Locală sector 5

Sectorul 5. Periferie. Locul unde câinii pot să-și facă nevoile oriunde și nu strânge nimeni. Locul unde se aruncă pungi cu gunoi la colț de stradă și nimeni nu știe cine o face. Locul unde se construiesc blocuri printre case, cu etaje extra, neautorizate. Locul unde cine are bani poate asculta manele până la 3 dimineața, la maxim, fără probleme. Lista ar putea continua. Aici locuiesc eu. Aici, Poliția Locală a intrat în acțiune. Cum? Face ordine pe străzi. Nimic rău în asta. Sunt de acord cu voi. Numai că o face doar pe unde îi convine. Lege și ordine, doar pentru unii. Asta e deranjat.

Pe scurt, problema stă cam așa: acum vreo lună, eram singură, cu nepoțica. Noi, afară, la joacă, la poartă. Un echipaj de poliție oprește în fața porții și întreabă care-i treaba cu tomberonul de gunoi pe stradă. Da, o recunosc: îl scosesem pe stradă pentru că… și alții o făcuseră și spațiul din curte fiind foarte mic, am zis să nu se frece cea mică de el toată ziua. Pledez vinovat. Mi-am luat angajamentul că dispare de acolo de îndată ce vine acasă unul dintre bărbații casei, să se lupte cu el. Numai că, ce să vezi! Pe aceeași stradă pe care veniseră mai erau două tomberoane scoase la porți. De care nu s-a legat nimeni. Am lăsat-o așa, că micuța era deja speriată și nu înțelegea ce caută poliția la noi.

La nici două săptămâni, aduce unchiul, de la țară, trei saci cu pământ care urmau să fie folosiți pentru reamenajarea unei mici grădini cu flori. Și i-am lăsat la poartă, peste noapte, ascunși după mașinile parcate. Ce credeți? Pe la ora 10 dimineața, aceeași poliție locală vine să se ia de noi că am lăsat sacii acolo. La douăzeci de metri de ei, cineva are tomberonul afară și la poarta respectivă refuză să sune. De data asta le-am atras atenția că legea și ordinea ar trebui să fie pentru toți. Răspunsul? De pe bancheta din spate se dă jos un nene polițist, cam cât dulapul Ikea la care visez eu, și spune că nu contează ce e în curtea altuia. Ba îmi atrage și atenția că e nemăturat la poartă. Asta în condițiile în care pe noi chiar ne-a învățat mamaie, de când eram mici, să dăm cu mătura la poartă și în curte, iar comunitatea are niște oameni angajați pentru treaba asta, care trec pe stradă doar ca să plimbe măturile. Mă rog, nu e treaba mea asta, cert e ca era curat în fața porții.

bottegaverde.ro

Evident că poliția are întotdeauna dreptate, nu?

În ultimele zile am devenit obsedată și mă uit mereu după nereguli pe care poliția nu le vede. Pe o stradă văd tomberoane, pe alta vad un fotoliu scos la poartă, pe care cetățenii de o anumită etnie mănâncă semințe seara și nu mătură niciodată. Pe șoseaua București-Măgurele, unde nea’ Piedone se luase de cei cu magazinele, care își întinseseră cutiile cu marfă clocită și la suprapreț pe jumătate de trotuar, poliția nu vede că trotuarele sunt iar pline, iar umbrelele lor încurcă circulația. Pe Teiuș, unde un nou magazin a blocat trotuarul cu o reclamă și o măsuță (echipajul din poză nu este de la locală, așa s-a nimerit când am făcut poza) și un alt cetățean cinstit ține de ani de zile în fața porții un raft metalic în care păstrează butelii și alte lucruri de prin casă, scoase la vânzare, nu vede. Pe cei care te acostează cu replica țigări! țigări! la piața Rahova nu îi vede.

Nu cunosc legile. Nu pricep care e statutul trotuarului. Trebuie să-l ai curat, ca și cum ar fi al tău, dar dacă pui un pai pe el nu mai e al tău. Posibil ca noi să fi încălcat grav legea. Pot accepta asta. Dar nu pricep și nu accept faptul că e lege și ordine doar pentru unii, că politiștii își plimbă fundurile toată ziua în mașini, în patrulare, și văd doar ce vor și unde vor. De ce așa?

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post
0 shares