Camera cu fluturi, Lucinda Riley

Camera cu fluturi, Lucinda Riley

Lucinda Riley este numărul doi în topul autorilor mei preferați, după Kate Morton. I-am cumpărat cam toate cărțile, dar unele sunt încă în așteptare. Camera cu fluturi este ultima apărută la noi, anul acesta, în februarie, cu doar cinci luni înainte ca îndrăgita autoare să moară. Pe ea am pus mâna săptămâna trecută și azi vă povestesc despre ea.

Camera cu fluturi – scurt rezumat

Posy avea o copilărie fericită la moșia Admiral House, împreună cu bunul ei tată, pasionat de fluturi pe care îi prindeau adesea împreună, și de mama ei, o franțuzoaică ceva mai rece și cu toane. Apoi a venit războiul. Tatăl ei a plecat pe front, unde a și murit. Mama a lăsat-o în grija bunicii paterne și a plecat în Europa. S-a recăsătorit și nu s-au mai văzut ani de zile.

Posy a mers la Cambridge, s-a căsătorit, a făcut doi copii, iar acum locuiește în casa copilăriei sale, Admiral House, singură. Are șaptezeci de ani, un băiat (Nick) plecat de peste 10 ani în Australia, după un eșec un dragoste, și unul pe nume Sam, un ratat din toate punctele de vedere, căsătorit cu o sfântă, Amy, care se ocupă de tot ce ține de casă și copii.

libris.ro
Oferta zilei la carti


O iubire din tinerețe reapare în viața ei. Freddie. Freddie, marea ei iubire din facultate, cel care o iubise și ce pe care îl iubise la nebunie, care chiar o ceruse în căsătorie, dar apoi a părăsit-o brusc, fără nicio explicație. Freddie e văduv, ea văduvă și sentimente încă există, dar dincolo de ele stă un secret pe care Freddie se teme să-l dezvăluie. Este motivul pentru care a dat bir cu fugiții și pentru care se teme că nu ar putea fi fericiți nici acum, după 50 de ani.

Despre ce secret este vorba, care este povestea completă a vieții lui Posy, dar și poveștile care se desfășoară acum în jurul ei, cele ale fiilor ei, vei afla doar citind cartea pe care o poți comanda online la cel mai mic preț direct de AICI, de pe site-ul editurii, sau de le Libris.ro, cu transport gratuit la comenzi de peste 75 de lei.

Camera cu fluturi – gânduri de după

O poveste delicioasă și complexă, în inconfundabilul stil de a povesti al Lucindei Riley, asta te așteaptă. Un roman cu de toate, care nu lasă loc plictiselii, care se citește ușor, care te poartă într-o lume în care uiți pentru câteva ore de a ta. Pe mine m-a cucerit de la primul capitol. Tema principală, cea obișnuită la această scriitoare – secretele de familie și evoluția lor în timp. Este ceea ce am putea numi o saga de familie care are în centru un personaj, Posy, și o casă, Admiral House.

Ritmul povestirii este lent, e drept. Nu as recomanda-o cuiva căruia îi place exclusiv acțiunea. Bate mai mult spre carte romantică. De asemenea, n-aș putea spune nici că te ține cu sufletul la gură. Este destul de previzibil cum vor evolua lucrurile și puține sunt momentele în care ai parte de surprize adevărate sau răsturnări de situație. Asta nu înseamnă că știi totul. Marele secret nu-l vei afla până la final.

Și ca personaje, cartea stă foarte bine. Nici prea multe, nici prea puține, toate perfect zugrăvite și lăsate să evolueze, spre bine sau spre rău, sub ochii noștri. Posy, o fi fost prea moale în anumite momente, poate și cam naivă, dar cu siguranță ți-i dori să fii ca ea, la vârsta ei, să nu te temi să mai crezi în iubire sau să-ți pui propriile odrasle la punct atunci când greșesc.

Poate că intriga nu este la fel de puternică precum în alte romane semnate de Lucinda Riley și povestea este ceva mai siropoasă, poate chiar sunt subiectivă când vine vorba de numele ei, dar mie mi-a plăcut Camera cu fluturi. Cam de 4/5⭐. Te face să te gândești că ceea ce ascunzi azi unui copil, pentru a-l proteja, s-ar putea să-l facă să sufere mai mult mai târziu. Sfârșitul, un pic pe fugă, la fel ca și cel al vieții autoarei…

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post
0 shares