3 măsuri eficiente și obligatorii în combaterea moniliozei la măr

sfaturi pentru ingrijirea merilor

Multe sunt bolile care se pot abate asupra culturilor și livezilor, punând în pericol recoltele! Din fericire, mare parte dintre ele pot fi prevenite sau combătute dacă se acționează corect și la timp. Una din problemele care dau mari bătăi de cap la măr este infestarea cu monilioză. Despre ea, despre efectele ei, dar și despre cum o putem preveni sau combate mi-am propus să vorbim astăzi.

Ce este monilioza și cum arată?

Este boala pe care popular o cunoaștem sub numele de putregai brun. Este provocată de o ciupercă numită Monilinia fructigena. Ea poate ataca pomii fructiferi în diverse faze de dezvoltare și în diverse locuri. Primăvara devreme atacă frunzele și florile. Mai târziu atacă fructele când sunt încă foarte mici. Dacă vorbim de mere cât o nucă, aflate în faza de dezvoltare, care se înegresc și apoi cad, atunci vem de-a face cu monilioza, nu cu o cădere normală a unora dintre fructe. La fel acționează ciuperca și pe fructele ajunse la maturitate – le parazitează, pătrunde în ele și le îmbolnăvește. Fructele se înnegresc, putrezesc și cad. Cam așa arată un măr atacat de monilioză.

monilioza la măr

Ce măsuri putem lua pentru prevenirea și combaterea moniliozei la măr?

Tratamentele cu fungicide

Prevenția este cel mai bun tratament, așa că pomii ar trebui stropiți pe toată perioada vegetației cu un produs eficient cum este acest fungicid score. El blochează dezvoltarea ciupercii și împiedică răspândirea și înmulțirea ei prin spori. Acest fungicid poate chiar vindeca o plantă infestată, nu doar preveni apariția ciupercii pe suprafața ei. Sigur că eficiența tratamentului depinde foarte mult de combinarea și alternarea fungicidului Score 250 EC cu produse din alte grupe chimice, dar și de faza de dezvoltarea a culturii, de stadiul de evoluție al bolii și de condițiile climatice.

Tăierea și arderea ramurilor cu fructe infestate

Dacă s-a remarcat deja apariția putregaiului la fructe (de-asta este bine să le urmărim atent evoluția!), cea mai bună soluție este să îndepărtăm imediat crengile pe care avem mere atacate de monilioză. Le puteți tăia simplu cu o drujbă telescopică (găsiți în categoria motofierăstraie), le scoateți din livadă și le ardeți. Dacă infestația nu este descoperită la timp, ea se întinde pe toată suprafața pomului și atunci problema devine cu adevărat gravă pentru că această ciupercă nu moare la venirea sezonului rece. Ea supraviețuiește fără probleme sub scoarța pomilor și își reia activitatea în primăvara viitoare.

Să nu considerați că un fruct atacat de monilioză și căzut pe jos nu mai este un pericol! El trebuie luat și ars, la fel ca ramurile infectate, indiferent că vorbim de un măr matur sau de unul aflat în faza de dezvoltare primăvara. Igiena este esențială în prevenirea și combaterea acestei boli.

Culegerea și sortarea atentă a fructelor

Să nu credeți că, odată recoltate, merele sănătoase au scăpat de pericolul numit monilioză! Treaba stă în felul următor: dacă le lovim sau sunt găurite de diverse insecte, fructele sunt foarte predispuse să se îmbolnăvească dacă intră în contact cu un măr deja atacat de boală. Prin urmare, fructele trebuie culese cu atenție și manevrate cu grijă pentru a minimiza rănirea lor. De asemenea, înainte de depozitarea lor pentru iarnă, ele trebuie atent sortate și toate fructele care au cel mai mic semn că ar fi fost deja afectate de acțiunea ciupercii Monilinia fructigena trebuie îndepărtate de cele sănătoase.

Atenție și la perioada altorii pomilor și la toată rănile (inclusiv tăierile) care pot apărea din diverse motive! Ele trebuie tratate rapid cu mastic pentru a favoriza cicatrizarea rapidă și a reduce șansele de apariția e infecțiilor.

Fungicide, igienă și atenție – de aceste trei ingrediente este nevoie pentru combaterea moniliozei la măr. Tratamentele preventive făcute la timp, în faza de vegetație, contează foarte mult în acest caz, dar și tratamentele la negru, făcute toamna târziu și pe timp de iarnă. 

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Oricat incercam sa le pastram bio, curate, trebuie sa apelam la mici ajutoare chimice pentru a scapa de boli si dăunători.

    • Valeria Chertes
    • 21/10/2018
    Răspunde

    Am avut și noi probleme la unicul măr care îl avem.

    • Anda Stanciu
    • 22/10/2018
    Răspunde

    Si eu ma confrunt cu aceleași probleme

    • Mirela Barbălată
    • 22/10/2018
    Răspunde

    Știu de această problemă dar recunosc că nu am dat importanță pentru că stau la bloc ? . Mănânc mai rar mere dar am grija să le spăl bine.

    • Lamiita Petre
    • 23/10/2018
    Răspunde

    Sunt consumatoare de mere, dar numai in perioada de toamna- iarna. Nu stiam ca asa evolueaza aceasta ciupera si cat de grava e problema. Fermierii au de munca, astfel ca nu ar trebui sa ni se mai para atat de scumpe unele produse.

  2. Și noi ne-am confruntat cu problema asta, dar nu știam cum se numește această boală

  3. Răspunde

    Foarte interesant! Am vazut si eu la merii mei din gradina ca ar avea ceva probleme dar nu m-am apucat de studiat ca sa vad ce se intampla. Macar stiu, citind articolul tau, ca nu au monilioza.

  4. Răspunde

    Interesant…habar nu aveam de aceasta boala. Poate si pentru ca sunt crescuta la oras, am mers in vacante la tara…dar nu ma ocupam de nimic ce tine de agricultura sau alte cele specifice. Imi plac fructele, mananc multe mere, dar le spal bine inainte de a le consuma!

    • Nicolae Claudia
    • 24/10/2018
    Răspunde

    Nu stiam ca asa se numeste boala aceasta, dar parintii mei s-au confruntat cu ea la meri

    • Ioana Radu
    • 25/10/2018
    Răspunde

    Eu ziceam ca o sa ma mut la casa intr-o zi si ca o sa am niste fructe si niste legume, ceva usor de intretinut, gen mere si pere, care cresc singure si eu doar le culeg :)). Dar aflu de la tine (norocul meu ca ne citim 😀 ) ca nu e chiar atat de simplu, ca necesita intretinere chiar si merele. Poate ma reorientez… o sa-mi aleg nuci, oricum e scump kilogramul de miez de nuca, fac si eu un ban cinstit 😀 .

  5. Răspunde

    Ma bucur ca am aflat de aceasta problema despre care recunosc ca nu stiam nimic. Este pacat sa se strice merele din cauza unei astfel de probleme si mai bine se actioneaza din timp

      • Cristina Dragomir
      • 06/11/2018
      Răspunde

      Poate iti faci vreodata livada!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares