Cadouri pentru copii? 6 sfaturi de care să ții cont pentru alegeri inspirate

tort aniversar baiat care sufla in lumanarile de pe tort

Pe cât de frumos este să facem cadouri, pe atât de greu este să le alegem pe cele mai potrivite. Și asta se întâmplă chiar și atunci când suntem în căutare de cadouri pentru copii, nu doar pentru adulți. Poate e cu atât mai greu să le cumperi lor ceva pentru că ei nu știu să se prefacă. Dacă nu le place cadoul, vei ști imediat. Un copil n-o să spună niciodată ce mașinuță drăguță! dacă nu crede asta cu adevărat despre vehiculul pe care tocmai l-a primit. Cum eviți dezamăgirile din ochii unui copil, dar și cheltuielile inutile pe o jucărie sau un produs de care nu are nevoie sau care nu îi place? Iată câteva sfaturi de care trebuie să ții cont.

1. Vezi cu ce are voie să de joace

Părinții sunt cei mai în măsură să-ți spună ce-și dorește copilul lor mai mult și mai mult, cu ce îi place mai mult să se joace, spre ce domenii de activitate înclină. Mi se pare important să te sfătuiești cu ei și pentru a nu risca să cumperi o jucărie pe care poate ei nu sunt de acord să o folosească piticul. Ar fi foarte aiurea să te prezinți cu o pereche de role, cel mic să se arate încântat de ele, dar părinții să-i interzică să le poarte pe motiv că se pot răni. La fel se poate întâmpla cu o armă de jucărie sau cu un set de frumusețe pentru fete.

2. Nu neapărat scump, dar musai inedit

Copiilor le plac jocurile și jucăriile, asta e clar. Condiția este să nu fie ceva ce au deja. Străduiește-te să vii cu ceva nou! Nu trebuie să-i cumperi ceva scump, ci doar ceva ce nu a mai avut până acum. De exemplu, dacă o fetiță are multe păpuși și jucării de pluș, poți opta pentru o bucătărie de jucărie sau un set de curățenie. Unui băiețel căruia îi plac mașinile, avioanele, roboții și eroii îi poți oferi un joc de construit ca acestea. Îl va atrage ca un magnet.

3. Gândește practic

Ca și în cazul adulților, nici când vine vorba de copii nu trebuie să cumpărăm cadouri doar de dragul de a le cumpăra. Trebuie să ne întrebăm nu doar dacă are deja acel produs, dacă este ceva nou și interesant pentru el, ci și dacă-i este util. În loc de încă o mașinuță electrică (pe lângă cele 5-6 pe care le are deja), mai bine alegi o periuță de dinți electrică pentru copii cum sunt cele de aici. Sunt utile, dar și simpatice foc modelele cu Elsa (Frozen), cățeluși, Cars sau Mickey Mouse. N-au cum să nu-i atragă. Sau poți merge pe varianta hăinuțe cu personaje din desene animate.

4. Cultivă creativitatea

La primul contact, le plac mult jucăriile la care apasă pe un buton și o păpușă sau o carte scoate sunete, dar se plictisesc repede de ele. Mai degreabă trebuie investit în jucării care să le stimuleze creativitatea, să-i ajute să-și descopere aptitudinile și să-și exerseze îndemânarea. Un joc lego, un puzzle, un set pentru servirea ceaiului, un garaj pentru mașini, un set de scule sunt idei mult mai bune de cadouri pentru copii. Mai subțire cu tehnologia!

5. Ține cont de vârstă

Vârsta este un factor mai mult decât important de analizat când căutăm cadouri pentru copii. Jocurile LEGO Ninjago despre care vorbeam nu pot fi oferite unui copil de 2 ani. Ele sunt recomandate copiilor mai mari de 6 ani. Nu poți cumpăra un puzzle sau un set de construit unui bebeluș, la fel cum nu poți oferi o jucărie zornăitoare pentru bebeluși unui copil care deja pleacă la grădiniță.

6. Niciodată bani

Mie nu mi se pare deloc bine și frumos să oferim bani cadou copiilor, oricât ar spune cineva că de banii ăia știe mai bine părintele ce să-i cumpere. Toți copiii sunt atrași de bani și, oferindu-le un cadou în bani, nu facem altceva decât să le spunem că banii sunt valoroși. Trebuie să-i învățăm pe cei mici despre bucurie de dărui și a primi ceva ales cu grijă, cu o anumită însemnătate, ceva care să creeze amintiri.

Cam așa trebuie gândit când ești în căutare de cadouri pentru copii. Altfel, cadoul tău poate fi inutil, interzis, sau plictisitor și ai dat banii degeaba pe el.

Tu ce cadou ai cumpărat ultima dată pentru un copil și care sunt criteriile de care ai ținut cont în alegerea lui? 

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Cristina Barbieru
    • 09/09/2018
    Răspunde

    Niciodată nu dau bani. Aleg sa cumpăr lucruri care sa ii atragă, în Functie de varsta. Cadourile inedite ii atrag pe cei mici. De asemenea, cărțile educative mi se par potrivite.

    • Catalina Sora
    • 09/09/2018
    Răspunde

    Nu obisnuiesc sa dau bani copiilor.De regula cumpar cadouri care sa le dezvolte creativitatea , jocuri care sa ii invete sa socializeze

    • Valeria Chertes
    • 09/09/2018
    Răspunde

    Eu ma interesez la parinti cam ce ar avea nevoie si ii cumpar acel lucru s-au dau banii parintilor sa cupere ei ce cred de cuviinta.

  1. ultima oara le-am cumparat nepotilor de sf maria pistoale cu apa. sincer, mi se cam epuizasera ideile si in general am surpriza ca cea mica sa vaneze cadourile fratelui mai mare, mai ales daca e vorba de masini. pe 22 e ziua ei. ce ma sfatuiesti sa ii mai iau? ca mie imi da cu virgula…

  2. Ne-am intors acum din vacanta si am luat cadouri pentru cei mici. Pentru nepotica mea, am luat ciorapei colorati cu sclipici pentru serbari si sarbatori, la noi nu prea gasesc ceva frumos si niste jucarii din spuma, diverse fructe si animalute care miros frumos. Am combinat ce ii placea cu ce avea nevoie.

  3. Noi acum ca a inceput clasa intai avem pe lista un Magic Tracks-o pista cu masinute, un smartwatch-poate de Craciun si nisip kinetic.

    • Rotaru Gabriela Tatiana
    • 11/09/2018
    Răspunde

    Imi place articolul,de obicei le cumpar cadouri (carti,jucarii)iar daca e vorba de ceva imbracaminte,incaltaminte ma consult cu parintii (ei stiu ce le place,ce nr poarta) si le dau bani.Banii sa fie folositi pentru ceva util,nu cheltuiti aiurea, asta e parerea mea.

    • Ioana Radu
    • 12/09/2018
    Răspunde

    Ultima oara am cadorisit 4 copii, pe majoritatea dintre ei cu hainute. Chiar acum, recent, de Sf. Maria. La doi dintre copii mi-a fost foarte usor pentru ca stiam exact varsta si am ales hainutele care stiam ca le vor fi utile si asta a fost tot. La ceilalti doi copii m-am stresat foarte mult, ca nu-mi mai aminteam daca e vorba de 4 ani sau 5 ani… dar am pastrat bonurile si le-am spus mamicilor ca pot schimba produsele daca nu sunt bune, doar sa-mi spuna si se rezolva :D. Din fericire le-am nimerit, au fost ok ^^.

    • Nicolae Claudia
    • 16/09/2018
    Răspunde

    Fetita mea a primit o papusa cu accesorii cand avea doar un anisor. Iar acum acea papusa cred ca e plina de praf. Nu aveam cum sa las un asemenea cadou pe mana fetitei, putea inghiti orice piesa. De obicei cand cumpar un cadou pt un copil, intreb parintii inainte. Asta pt ca noi am aruncat multe chestii pe care le-a primit Sofia

      • Anghelina Irina
      • 25/02/2019
      Răspunde

      Mai complicat la copiii de 8-9 ani sau mai mult,chiar mi se pare complicat la ei

        • Cristina Dragomir
        • 25/02/2019
        Răspunde

        exista surse se ispiratie, numai rabdare sa avem!

  4. Răspunde

    Este un subiect atat de delicat asta cu cadourile. Cand vine vorba despre teorie stau bine, dar cedez relativ usor in fata copilului. Chiar ieri i-am luat un set de papusi de 18 lei. Le avea si intr-o varianta mai mare, dar am cedat relativ usor. Vreau sa zic ca se joaca continuu de ieri cu ele.
    Ultima data am cumparat cadou unei fetite care este colega de gradi cu fetita mea. Am ales in functie de preferintele Cristinei. Ma gandesc ca si pentru ea sunt favorite cam aceleasi personaje care sunt in voga la varsta lor

      • Cristina Dragomir
      • 25/10/2018
      Răspunde

      da, asta e o idee buna sa mergi la shopping cu propriul copil cand trebuie sa iei cadou pentru un altul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares