Transformăm cetatea Râșnov în mall?

cetatea Râșnov

In scurta mea vacanță la munte, din luna mai, pe drumul de la Brașov la Sinaia, ne-am făcut timp să vizităm și cetatea Râșnov. Am avut parte de o dezamăgire destul de mare acolo. Nu locul în sine, ci ceea ce fac oamenii cu el a fost dezamăgitor. Aproape că uitasem că îmi propusesem să scriu despre treaba asta. De-asta e bine că există fotografiile din vacanță!

Nu mai fusesem niciodată la această cetate și văzusem poze pe internet, căutasem informații despre istoria locului (o să vă scutesc de repetat chestii pe care le găsiți singuri pe Google), aflasem despre priveliștea de vis a orașului văzut de sus, din cetate. Nu puteam rata din nou ocazia de a o vizita. Am ajuns acolo pe o vreme ploioasă, am căutat loc de parcare vreo 10 minute (în final am lăsat mașina pe marginea drumului, pe partea cu pădurea, vizavi de dealul cetății) și am luat trenulețul până sus. Nu e mult de mers pentru cine are condiție fizică, dar eu nu am, panta e foarte mare, mai și ploua și… cam asta e scuza mea.

Când am ajuns sus, la poarta cetății, eram încântată că voi trece pe sub o poartă de fier cum mai văzusem doar în filme. M-a impresionat mărimea cetății, aspectul ei exterior, aspectul zidurilor, modul cum arătau construcțiile de dincolo de ziduri, adică sunt multe chestii de plăcut. Atunci care a fost dezamăgirea?

Ceea ce m-a dezamăgit a fost ce-am găsit în interior. Mă așteptam la niște case/camere în care să se fi amenajat mini-muzee. Mi-aș fi dorit să văd 2-3 camere măcar în care să se fi reconstruit atmosfera acelei epoci, să văd pe ce dormeau oamenii la vremea respectivă, să văd torțe pe pereți, mobilier medieval, arme, podoabe, armuri, chestii de genul acesta. Nu există așa ceva. În schimb, încăperile sunt pline de comercianți și de ale lor produse puse la vânzare. Găsești acolo de toate – jucării, magneți, haine, cermică, etc.

interior cetatea Râșnov

Practic, plătesc intrarea la cetate și mă trezesc la mall. Nu știu cine s-a gândit să facă treaba asta, dar mie nu mi se pare deloc normal să văd țigăneala aceea așezată pe rafturi și umerașe pe zidurile cetății. Nu zic că nu or fi persoane dornice să cumpere câte un suvenir, dar e destul loc la poarta cetății pentru făcut comerț, nu în interiorul ei. Nu pentru asta am plătit, nu asta mi-am dorit să văd.

cetatea Râșnov transformată în mall

Nu pot spune că am rămas cu o impresie 100% negativă în urma acestei vizite. Ruinele unei cetăți și peisajele montane pe care le poți vedea de pe zidurile și din turnurile ei nu sunt puțin lucru. Cu toate astea, nu aș mai reveni acolo. Am văzut-o și gata. Dacă vreau să mă plimb prin piață, mă duc la mine în piața Rahova, că acolo nici nu plătesc taxa de intrare.

peisaj vedere de sus din cetatea Râșnov

Sunt convinsă că ar putea fi mult mai bine exploatată Cetatea Râșnov. De ce simțim oare nevoia să ne batem joc de tot? Mă întreb ce gândesc străinii când vin să vadă locurile pe care noi le promovăm și văd cum me batem joc de istoria noastră. La fel o sta treaba și prin castelele din Franța?

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria Chertes
    • 05/07/2018
    Răspunde

    Cam asa se intampla peste tot.

    1. Eu nu ies asa des la plimbare sa sa stiu la ce sa ma astept.

  1. Mda, e păcat când se întâmplă așa ceva. Nu prea știm să ne apreciem istoria. 🙁

    1. Ne batem joc de locuri frumoase… cum atragi si tu atentia in articolele despre anumite cladiri din Constanta care stau sa cada.

  2. Eu am fost si la Cetatea Rasnov si la Castelele din Franta si crede-ma ca e o mare diferenta. In Franta gaseai suveniruri doar in magazinul din curtea castelului nu insirate peste tot, dar cred ca asta tine de civilizatie si de respectul pe care il avem sau nu pentru cultura si istorie.

    1. Civilizatie. Bine zis.

  3. Mda….ce sa zic…am fost candva la Cetate, dar cu multi ani in urma, inainte de a fi renovata…era ok! …asa cum se prezenta atunci…acum…

    1. Nu am un termen de comparatie pentru ca acum am vazut-o pentru prima data.

  4. Răspunde

    Macar sa nu mai puna taxa de intrare la cetate…
    Eu am fost cu multi ani in urma, ori eram mai tanara, ori aveam mai multi neuroni, ca nu tin minte sa fie muntele asa mare :).

    Altfel, si pe la altii vazui asta. Doar ca cu un pic de bun gust: taraba de porc rotisat in reteta medievala, terasa cu branze si vin ca alta data si vanzatoarele in rochii medievale, magazin de costume medievale, jucarii/carti tematice etc.

    1. Vorba ta, macar sa intru gratis, ca la mall.

  5. Răspunde

    Eu nu am ajuns pana acum la cetate, desi imi doresc sa o vizitez. Din pacate…usor, usor, ne pierdem tot ce este mai vechi si mai frumos, nu mai respectam istoria, dar nici cultura….

    1. Pentru ca nu ne respectam pe noi.

  6. Exact asa m-am simtit si eu cand am vizitat Sighisoara, nu intelegeam de ce se vindeau masti de Veneția…?
    E trist, mi-ar plăcea să fie respectate aceste vechi cetăți.

    1. Pe bune? Chiar mi s-a recomandat sa vizitez cetatea Sighisoara. Deci si acolo e mall…

  7. mie nu-mi place neam la rasnov… nu merita! am vazut-o dupa ce am vazut cetatea rupea, acolo sa vezi ce frumos e! renovata, facuta calumea, asa da! si recent am fost la suceava, la cetatea de scaun. nu vrei sa stii cat de minunata e! se vede ca s-a vrut modernizare, se vede ca s-au investit bani si a iesit ceva de vis!

    1. Eu nu-s prea umblata si, cu toate astea, tot nu mi-a placut. Promit sa ies mai des sa vad si eu mai mult din minunie tarii noastre.

  8. Da, exact acelasi lucru l-am remarcat si eu. Desi Cetatea are ce arata, comerciantii aceia chiar strica tot farmecul. Dar noi vorbim, treaba merge…nu vom schimba nimic.

    1. Schimbam, dar mai rar in bine.

  9. Răspunde

    N-am ajuns pana acum sa vizitez aceasta cetate. Este pacat ca arata zona ca la Balci. Poate ca cineva ar trebui sa ia niste masuri in acest sens. Stiu ca multi castiga bani frumosi din comercializarea chilipirurilor, dar nu da deloc bine in realitate

    1. Dar e ca naiba sa platesti intrare pentru ceva si sa primesti asa ceva.

    • Nicolae Claudia
    • 14/07/2018
    Răspunde

    La noi e asa peste tot. Ori pe unde te duci, gasesti plasticuri, toale si jucarii. Macar daca erau doar lucruri traditionale.

    1. Dar nici asa nu-mi convine. Ca platesc intrare, nu ca sa ma uit la tarabe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares