Ochi iritați și sensibili? 8 sfaturi de machiaj și îngrijire pentru a evita problemele pe viitor

machiajul ochilor cu tus

Femeile se machează de când lumea. Nu doar fetele mileniului 3 sunt dependente de produsele de make-up, sa știți. Spunem că avem nevoie de machiaj pentru că societatea în care trăim pune prea mare preț pe aspect, pe imagine? Oare n-a fost așa dintotdeauna? Filosoful roman Plautus spunea, cu vreo 200 de ani î.Hr., că femeia fără machiaj e ca mâncarea fără sare.

Da, avem nevoie de machiaj pentru a arăta mai bine, pentru a câștiga un plus de încredere în noi însene, pentru a primi complimente și priviri admirative mai des. Dar asta nu înseamnă că machiajul face numai lucruri bune și frumoase. Uneori pot apărea probleme din cauza lui. Unele produse pot agrava problemele acneice, pot provoca reacții alergice sau chiar probleme oculare. Despre asta vorbim astăzi – despre ochi iritați, roșii, privire încețoșată, sensibilitate crescută la lumină și nevoia de a te scărpina. De cele mai multe ori, machiajul și/sau produsele inadecvate de îngrijire (sau folosite greșit) se fac vinovate de aceste simptome. Iată ce măsuri poți lua pentru a evita astfel de reacții.

1. Curățare mai blândă

Există un risc foarte mare ca produsele de curățare să intre în contact cu ochii. Un gel spumant pentru curățare facială, un demachiant sau un exfoliant pot patrunde în ochi pentru că ne grăbim sau nu suntem suficient de atente. În funcție de cât de puternic sau toxic este produsul și de cât de repede și bine ne clătim, pot apărea sau nu probleme de tipul iritării și înroșirii ochiului.

Prin urmare, mai multă atenție la ce produse folosim și cum le folosim. Putem înlocui gelul spumant cu unul mai blând și demachiantul cu o astfel de apa micelara.

2. Curățare cu mișcări corecte

Dincolo de calitatea produselor folosite pentru curățarea zonei din jurul ochilor, e important să nu facem mișcări greșite. Dacă frecăm haotic zona, crește riscul de pătrundere a produsului de curățare și a murdăriei în ochi. De exemplu, atunci când folosim apa micelară pentru a ne demachia, vom înlocui mișcarea orizontală din zona arcadei cu una verticală pe pleoapă. Adica venim cu discheta dinspre pliul pleoapei spre vârful genelor.

3. Nu folosi mâinile murdare

Mâinile murdare folosite pentru a ne scărpina la ochi sau pentru a aplica un fard sunt un factor agravant și declanșator al problemelor oculare. Evitați să atingeți zona ochilor dacă nu sunteți curate pe mâini. Folosiți o batistă sau un șervețel la nevoie!

4. Mai rar cu tuș și dermatograf

Acestea sunt produsele de machiaj pe care le aplicăm cel mai aproape de globul ocular. Au cele mai mari șanse să ne intre în ochi. Uneori contactul se realizează chiar în momentul aplicării lor, alteori pătrund în ochi datorită transpirației. Sigur că puteți continua să le folosiți, dacă alegeți produse mai sigure, mai prietenoase cu ochii. Altfel, ar fi bine să le evitați, în sensul de a nu le mai purta zilnic pentru că sunt foarte iritante.

machiajul ochilor cu tus

5. Atenție la farduri

Fardurile nu pun atât de multe probleme ca un dermatograf sau un tuș, dar trebuie puțină atenție și în cazul lor. Contează mult să nu folosești orice fard care e suficient de pigmentat și dă bine în oglindă pe moment. Mizează pe unul din aceste farduri care nu se estompează într-o oră, semn că nu le ia orice adiere de vânt să ți le bage în ochi. Plus că vorbim de branduri de încredere.  Până la urmă, nu cumperi o paletă pe săptămână. Merită să iei ceva bun. Oricum, ideal ar fi să te orientezi mai puțin spre fardurile pudră și mai mult spre cele cremoase sau lichide. 

6. Alege rimel waterproof

Printre produsele pentru machiajul ochilor se numără și rimelul. Nu putem renunța la el, știu foarte bine că avem nevoie de bagheta lui magică pentru gene mai lungi mai dese, dar nici pe el nu-l putem alege la întâmplare. O mascara waterproof are mai puține șanse să ducă la ochi iritați și mâncărimi sau roșeață.

7. Cosmeticele tale sunt doar ale tale

O altă greșeală pe care o poți face este să împarți produsele pentru ochi cu altcineva. Nu contează că vorbim de farduri, de crema de ochi, de rimel sau de tuș. Ce-i al tău e doar al tău, când vine vorba de cosmetice și produse de machiaj. Altfel, prietena ta poate folosi tușul tău, lasă pe el o bacterie (care la ea nu a găsit loc să atace) și, la următoarea utilizare, bacteria trece la tine.

8. Curăță periodic aplicatoarele

Pensule, bureței, aplicatoare cu burete, aplicatoare din silicon, toate trebuie curățate bine cât mai des. Pe ele se strânge praf (aviz celor care păstrează pensulele în suport neacoperit), se acumulează bacterii sau se formează ciuperci (în special pe aplicatoarele folosite pentru machiaj umed). Aplicatoare mai curate, mai puține șanse să te trezești cu ochi iritați și usturime.

Ține cont de aceste sfaturi și vei fi mai ferită de probleme! 

 

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria Chertes
    • 19/07/2018
    Răspunde

    Eu am patit asa ceva de la creionul dermatograf.

    1. Si eu tot de la creionul de ochi am avut o problema in liceu.

  1. Răspunde

    Foarte bune si de bun simt sfaturile pe care le-ai scris. Mie mi s-a spus candva ca sunt zgarcita ca nu vreau sa imprumut rujul. Dar n-a fost o chestie de zgarcenie, ci faptul ca stiu ca nu-i igienic sa impartim produsele de acest fel.

    In ce priveste dermatograful, apropo de punctul la care ai scris ca ar trebui sa il folosim mai rar un pic, ca acest produs e cel mai aproape de ochi… stiu pe cineva care a facut o infectie de la folosirea dermatografului pe linia apei, iar de atunci, de frica sa nu patesc si eu vreodata, sunt foarte reticenta si atenta cu creioanele mele de ochi.

    1. Mai bine de mine ca nu folosesc dermatograf decat de cateva ori pe an, la ocazii speciale.

  2. Cu dermatograful e delicata treaba. La ultimele sedinte de machiaj (ca na, trebuia sa fie!), am realizat ca am devenit foarte sensibila cand ma da cineva cu dermatograf. Ma refer la linia apei. Imi vine sa lacrimez instant, imi pare prea putin suportabil. Mai bine sa nu.
    Stiu, nu-s de minimalizat lucrurile astea. O data s-o patesti, ca pe urma ori te inveti, ori nu iti mai trebuie.
    Si aplicatoarele trebuie curatate constant, corect! Noroc ca nu ma prea machiez, deci…

    1. Nici pentru mine nu e tragedie pentru ca nu sunt genul care mu poate trai fara machiaj.

    • Lamiita Petre
    • 20/07/2018
    Răspunde

    Din mai multe motive am renuntat la foarte multe produse in ceea ce priveste machiajul. S-au dus vremurile cand, nu conta daca intarziam la servici, pana nu imi faceam intreg ritualul. Acum, in zona ochilor, foarte rar folosesc fard si mascara iar creion dermatograf sau tus, chiar deloc. Ei, dar daca tot m-ai bagat in Sephora, poate ma lipesc de vreun ruj, ceva 😀

    1. asa era mama! nu conta cat e ceasul, ea nu pleca nerujata.

    • Anda Stanciu
    • 20/07/2018
    Răspunde

    Mulțumim de sfaturi

  3. Pot sa spun ca respect in mare parte regulile de mai sus, dar mi se mai intampla sa ma usture ochii sau sa-mi lacrimeze din cauza unui demachiant sau a rimelului si astea sunt semne ca trebuie sa le schimb.

    1. Eu folosesc doar apa micelara bioderma si nu am probleme cu usturimea ochilor.

  4. Am patit si eu cand nu am rezonat cu un tus de mare brand. Pur si simplu, dupa 2-3 ore ochiul se inrosea si mă mânca teribil. L-am facut cadou, persoana respectiva nu are nimic. Deci eu sunt mai sensibila. De asta am si optat pentru extensii de gene, astfel nu mai trebuie sa incerc pe pielea mea, la diverse evenimente importante, numeroase rimeluri.

    1. Cum mi-a fost teama de unghii cu gle, mi-e teama si de extensii, dar nu maai zic nu.

  5. Pana acum nu am.intampinat astfel de probleme dar e drept ca am grija si la ce produse folosesc. De exemplu folosesc destul de rar eyeliner. Nici cu rimelul waterproof nu ma dau in vânt.
    Am grijă ca produsele pe care le folosesc sa fie doar ale mele, asta ms scutește de probleme.

    1. Tu sigur nu ai avea de ce sa imprumuti de la altcineva, ca ai destule. Numai altii sa nu ceara la tine.

  6. Răspunde

    Este foarte importanta igiena si ingrijirea ochilor nostri. Ev ident ca toate produsele cu care intra ochii in contact trebuie sa fie curate ca sa nu iscam sa ne trezim cu vreo iritatie

    1. Daca ai sfaturi extra, le asteptam pe blog.

  7. Ce bine le zici cuvinte adevarate si pe masura…fardurile Made in China..nu se compara cu cele de brenduri..daca tii la tenul tau..daca nu vrei riduri si alte imperfectiunii ale pielii…foarte important cum le folosesti

    • Nicolae Claudia
    • 08/08/2018
    Răspunde

    Nu am avut pana acum probleme, dar sunt mereu atenta ce folosesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares