4 soluții pentru rate mai mici la credit

sfaturi rate mai mici la credit

Nu vrei să te știi dator, dar nici nu-ți permiți ACUM anumite lucruri din banii pe care îi căștigi. Poate fi vorba despre achiziționarea unui telefon nou, a unei mașini, a unei piese scumpe pentru mașină, de un credit pentru renovarea locuinței, de unul pentru cumpărarea unei case sau a unui teren sau chiar de un credit pentru nuntă, pentru botez, pentru un tratament stomatologic sau pentru niște analize. E trist, știu, dar asta e România. Puțini se mai descurcă fără ajutor de tipul creditelor, deci nu pot veni să-ți spun să nu faci un împrumut. Dar ceea ce pot face este să-ți atrag atenția că există metode prin care îți poți asigura rate mai mici la credit, deci îl faci mai ușor de suportat/achitat.

Alege creditele bancare

Știm cu toții că instituțiile financiare nebancare acordă creditele mai repede și fără prea mare bătaie de cap, dar nu trebuie să ne grăbim să solicităm un credit de la ele. Lucrurile nu sunt așa frumoase cum par și ușurința accesării creditului vine la pachet cu dobânzi și, implicit, și rate mai mari. Costurile unui credit bancar sunt cu siguranță mai mici și merită să aștepți mai multe zile și să plimbi niște hârtii dacă asta se traduce în economie.

Optează pentru credite cu dobândă fixă

Oriunde ți se oferă șansa de a alege între un credit cu dobândă fixă și unul cu dobândă variabilă, alege prima variannta! Este adevărat că, dacă se întâmplă vreo minune și scad dobânzile pe piață, tu nu vei putea profita de scădere, dar e la fel de adevărat că, dacă dobânda explodează, nu riști să-ți dai tot venitul lunar pe rata la credit și să-ți lași familia să sufere de foame. Este vorba despre influența indicelui ROBOR asupra creditelor în lei cu dobândă variabilă. Vei înțelege mai bine datele problemei citind informațiile din articolul ce este robor.

Cere o refinanțare

Este metoda la care apelează tot mai multe persoane care au deja 2-3 credite la alte instituții și nu mai fac față cu plata ratelor la ele. Dacă la început nu au luat cele mai bune decizii și acum regretă asta și și-ar dori rate mai mici la credit, printr-o refințare  pot obține acest lucru. Practic, refinanțarea nu este altceva decât un nou credit pe care-l iei ca să le plătești pe cele anterioare.

Da, ai în continuare datorii, dar măcar le achiți pe cele care s-au dovedit a fi alegeri neinspirate și rămâi cu unul singur, acesta nou, la care te-ai asigurat că ai costuri mult mai mici.

Ia credit în moneda în care îți încasezi veniturile

Vă mai amintiți de avântul pe care l-a luat francul elvețian, acum câțiva ani, și de cum au explodat ratele celor care luaseră credit în această monedă? Majoritatea își primeau salariile în lei și, pentru a plăti rata, practic cumpărau valuta respectivă. De aici problema. Luna trecută au încasat 4000 de lei, de care puteam cumpăra 1000 de franci elvețieni și azi se trezesc brusc că același salariu le ajunge doar pentru 800 de franci.

Nu sună deloc bine, nu? Ăsta e riscul când iei credit în valută și tu ai salariul negociat și transferat în lei. Din punctul meu de vedere, cel mai sigur este să iei creditul în lei. Nu depinzi de fluctuațiile valutare. Pot să salte cât vor euro, dolarul și francul, că tu plătești aceeași rată ca luna trecută.

Fii atent pentru ce te îndatorezi, cât de mult și pe ce perioadă! Nu te întinde mai mult decât ți-e plapuma și ține cont de sfaturile de mai sus pentru a te asigura că un credit nu se transformă în bolovanul care te trage la fund în fiecare zi și-ți face viața imposibilă. Nu există credite fără costuri, dar există credite mai ieftine și mai sigure. Asta trebuie să ții minte și asta trebuie să cauți.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria Chertes
    • 25/05/2018
    Răspunde

    Uneori suntem nevoiti sa apelam si la credite.

    • ird elena
    • 25/05/2018
    Răspunde

    Un articol foarte util, bine de luat in calcul pentru cine vrea sa facă credit la banca. Sper sa nu fiu nevoita sa apelez la asa ceva…

  1. Răspunde

    Minunat articol.
    Acum 2ani scriai complet diferit despre bani, ai evoluat minunat.

    • ghelbere elena
    • 26/05/2018
    Răspunde

    Mereu am avut credite bancare altfel cred ca nu as fi putut sa-mi iau apartamentul si masina.

    • Lamiita Petre
    • 26/05/2018
    Răspunde

    Din pacate, marea majoritate suntem nevoiti sa apelam la credite. Eu intotdeauna am apelat la creditele bancare sau … la pensionarii mei 😀 in functie de suma. Nu mi-as permite o aroganta sa fac un credit pentru un telefon scump dar pentru alte lucruri strict necesare, as apela la un credit bncar.

  2. Răspunde

    În iulie mă întorc în țară și vreau să fac un împrumut să-mi iau laptop. Al meu s-a stricat și mi-e greu să-l folosesc pe al prietenului meu, mai ales că lucrez de pe el. Bani să-mi iau unul nou nu am, însă mi-e mult mai ușor să fac un împrumut și să dau banii treptat către bancă. Nici nu-i simt la fel. Cel mai probabil într-un an de zile scap. Nu e prima oară când apelez la un împrumut și chiar cred că e ok să facem câtă vreme suntem responsabili și știm că putem restitui fiecare rată la timp.

  3. Răspunde

    deja sunt posesoare de ipoteca. Acum tot ce vreau e sa termin cat mai repede si sa ma pensionez … 😀 😀

  4. nu prea mai sunt credite cu dobanda fixa, din ce am vazut. sau daca sunt, ai nevoie de un avans mare (in cazul achizitiei unui imobil, ma refer). pe noi ne mananca roborul>… noroc ca nu e rata exagerata si nu creste prea mult

    1. Nu stiam ca ai credit. Condoleante! Slava Domnului ca am ales sa stau cu mama.

  5. Mă bucur că noi nu avem rate și sper să nu avem nevoie. Însă e bine că sunt soluții pentru cei în nevoie.

    1. lasa ca am eu si pentur tine.

  6. Răspunde

    Ai punctat foarte bine. Nimeni nu ia credit de placere. Eu apelez frecvent la credite pentru ca in felul asta ma aleg cu ceva concret si cumpar ceva peste puterile mele de a lua ceva cu bani in mana. Nu ma deranjeaza sa stiu ca am de platit lunar rate 🙂

    1. si eu tocmai am apelat la un card de credit ca sa imi iau televizor… asta e. Nu pot altfel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares