Păreri de la grădina zoologică Băneasa

grădina zoologică București Băneasa

Luna asta am cam hoinărit. Una din ieșirile mele a fost la grădina zoologică. A fost a treia și ultima vizită din viața mea la zoo. Am plecat de acasă cu zâmbetul cât casa, în ideea că voi petrece timp cu oameni dragi mie. Pe drum mi-am dat seama că s-ar putea să am o problemă cu văzutul animalelor închise, ceea ce s-a și întâmplat.

Dacă la 3 ani am urlat jumătate de zi că nu vreau să merg la zoo pentru că risc să mă mănânce elefantul (ăsta era bietul de el cel mai fioros în mintea mea creață), mai târziu, pe la vreo 10-11 ani, când am trecut a doua oară pragul grădinii zoologice, am plecat de acolo plângând de mila elefantului. Îmi mai aduc aminte doar că stătea în soare legat cu un lanț de picior. Imaginea aia nu mi se va șterge niciodată din minte. Elefantul nu mai există. Nu vreau să știu cum a murit și care au fost ultimele lui gânduri. În schimb, alte animale continuă să sufere ca să le vedem noi acolo, în cuști.

Ăsta e principalul motiv pentru care nu voi mai merge niciodată la zoo. Am văzut un vultur care a încercat să dea de câteva ori din aripi și a căzut pentru că nu avea loc. Cred că s-a lovit destul de tare. Am văzut un tigru care, în cușca exterioară nu avea loc să facă mai mult de 6 pași de la stânga la dreapta. Un altul, aproape de ieșire, o duce mai bine la capitolul spațiu, dar trăiește într-un miros continuu de carne la grătar, miros provenit de la terasele-restaurant de peste drum de zoo. Mă mir că nu a înnebunit, bietul de el!

tigru grădina zoologică

De ce ar fi animalele astea altfel decât triste și plictisite? Cum ți-ar fi ție dacă cineva te-ar închide mâine și te-ar ține într-o cușcă unde să vină oamenii să se uite la tine, să mănânci când și ce ți se dă, să bei apă dacă ți se dă? Știu că unora nu le pasă de asta. Sunt oamenii ăia care fac gălăgie, care bat în geam animalelor sau caută să le enerveze în alt mod, să obțină o reacție de la ele. Drăgălașilor, v-ați dus acolo ca să le vedeți, nu ca să vă distreze! Libertatea le-ați luat-o, dar nu le puteți porunci să fie vesele că sunt acolo!

Din punctul meu de vedere, așa cum s-au interzis numerele de circ cu animale (ceea ce e doar parțial adevărat, de vreme s-a interzis dresura de animale sălbatice dar se permite în continuare numerele cu păsări, câini sau cai), ar trebui desființate și grădinile zoologice. De ce ne lasă reci tristețea din ochii lor?

lemurian

Acum 30 de ani nu știam ce e internetul, nu aveam Animal Planet sau Discovery, să zicem că nu aveai unde altundeva să-i arăți copilului un leu sau un piton. Azi sunt atâtea resurse gratuite, așa că nu cred că ar suferi cineva atât de mult dacă le-am reda animalelor libertatea pe care le-a dăruit-o Dumnezeu. Pentru cele deja închise e deja târziu să le mai eliberăm, dar le putem oferi o viață mai demnă. Dar, pentru că nouă nu ne pasă, ele vor muri triste și în locul lor vor veni altele.

Nu spun să nu mai mergeți la grădina zoologică. O scădere a numărului vizitatorilor s-ar traduce imediat în condiții și mai proaste pentru bietele animale. Totuși, nu vă așteptați ca vizita acolo să fie una plăcută? Ce alte motive de nemulțumire sunt?

  • lipsa locurilor de parcare.
  • este prost gândită amplasarea cuștilor. Ajungi în capătul unei alei și constați că nu poți continua vizita pe acolo, ci trebuie să te întorci câțiva zeci de metri ca să cotești pe altă alee.
  • oamenii necivilizați. Am nimerit într-o duminică și era super aglomerat, dar puțini erau interesați cu adevărat să vadă animalele. Cred că cei care locuiesc în zonă folosesc grădina zoologică pe post de parc.
  • faptul că la un bilet de 13 lei nu există o mică harta a locului, după care să te ghidezi. Sistemul de ghidare prin săgeți este insuficient.
  • faptul că paznicii stau pe bancă la umbră în loc să atragă atenția celor care stresează animalele.
  • totul e ca în zicala aia cu afară-i vopsit gardul și-năuntru leopardul. În vreme ce în cuști predomină cimentul și vegetația e o raritate, pe alei, între vizitatori și cuști nu sunt doar balustrade de protecție, ci și exces de arbuști (evident că netoaletați) care te împiedică să vezi unele animale.
  • animale insuficient îngrijite.

cămila

Eu nu am nici măcar un motiv să mă mai întorc acolo. Dincolo de toate detaliile astea, mai mult sau mai puțin importante, este vorba despre faptul că nu pot privi în ochi niște animale care nu ne-au greșit cu nimic și totuși sunt prizoniere într-un spațiu mizer și de mici dimensiuni. Noi, oamenii, am înțeles total greși de noțiunea de stăpâni peste toate minunile create de Dumnezeu. Dacă iubești animalele, ai să pleci cu inima frântă de la grădina zoologică.

Recunosc că am încălcat și noi o regulă, aceea fotografierii, dar sper din suflet că animalele nu s-au supărat pentru noi pentru că nu le-am bătut în geam ca să le facem atente și nici nu am folosit blițul.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria Chertes
    • 30/05/2018
    Răspunde

    Si noi mergem la gradina zoologica de la noi din Oradea de multe ori.

    • Alina
    • 30/05/2018
    Răspunde

    Sincer, planuiam sa merg cu Maya, dar citind articolul tau, cred ca ar fi dezamagita si foarte trista apoi, si-ar aminti mereu ca „afantul”i „tigu”stau inchisi nu liberi ca la televizor.

    • ird elena
    • 31/05/2018
    Răspunde

    Asa trist! Spui un mare adevăr… Cui ii place închis ?

    • ghelbere elena
    • 31/05/2018
    Răspunde

    Ultima data am fost la Zimbraria din Targu Neamt unde si eu am fost neplacut impresionata de starea si conditiile in care traiau zimbrii.

    • Lamiita Petre
    • 31/05/2018
    Răspunde

    Oooo… Doamne cum arata camila aia, ti-e si mila sa te uiti la ea. Toate aceste animale in custi, seamana mai mult a delicventi care nu pot fi iertati si isi asteapta sentinta. Macar de le-ar oferi conditii asemanatoare mediului in care sunt obisnuite sa traiasca.

    1. Mda, sotul meu zicea ca naparleste. O naparli ea, dar cred ca ar putea fi tunsa biata de ea.

    • Cristina
    • 31/05/2018
    Răspunde

    Mie-mi plac ideile alea cu parcurile gen Serengeti. Sunt și foarte scumpe – și așa trebuie, parcurile alea trebuie menținute, animalele trebuie păzite de braconieri și tot așa. Însă animalele sunt libere, iar tu dacă vrei să mergi să le vezi, le vezi la un safari dintr-un jeep. Eu am mers o singură dată la zoo și nu-mi mai trebuie. La circ mergeam des ca și copil, recunosc.

    1. La circ si eu am fost cand eram mica, dar atunci nu stiam si nu intelegeam eu ca animalele alea nu s-au nascut ca sa ma faca pe mine sa zic woww intr-o arena de circ.

  1. Răspunde

    Trebuie sa recunosc ca aceeași părere am avut-o și eu când am mers la zoo Bucov. Condiții grele pentru bietele animale…

    1. Deci nu doar la Bucuresti. Sunt curioasa cate animale sunt tinute captive la nivelul intregii tari.

  2. La Brasov Zoo arata ceva mai bine, dar tot gratii sunt. Si eu merg destul de des vara cu Dragos la Zoo sa vedem animalele, fiindca la inceput lui ii era cam frica, dar aleg intotdeauna mijlocul saptamanii si ore cand nu e aproape nimeni acolo. Si mie mi-ar placea sa vad animalele in mediul lor natural dar nu cred ca o sa se intample asta prea curand.

    1. Eu sper. Sper sa nu mai avem zoo in cativa ani. Nu suntem capabili sa oferim conditii. De ce sa ne batem joc de animale?

    • Cosmin
    • 31/05/2018
    Răspunde

    Eu am fost la Gradina Zooligica din Köln-Germania acum o saptamana… o experienta de neutat atunci cand ai copii cu tine .

    1. Poate pui poze pe blog sa vedem si noi 😀

  3. Eu am fost la Targu Mures si animalele sunt foarte bine ingrijite. Da, la fel de triste si cu prea putin spatiu pentru plimbare. Cu parcarile e o problema peste tot, iar cu oamenii necivilizati, care le arunca mancare sau diverse obiecte pentru a le atrage atentia, nu putem face nimic.
    Am fost la Zoo in Viena, fiecare animal avea foarte mult spatiu si conditiile similare cu cele naturale.

    1. la noi nu se poate si, daca nu se poate, singura propunere valabila ramane aceea sa le inchidem.

  4. Mie mi se par atat de triste animalele din gradinile zoologice….In alte tari au spatii mult mai mari si se simt libere.

    1. nu am fost in alte tari, dar imi pot imagina. La noi totul e trist si in bataie de joc.

    • Nicolae Claudia
    • 01/06/2018
    Răspunde

    Vai de bietele animale. Cel putin in Zoo Baneasa, traiesc in conditii groaznice

    1. Din pacate.

  5. Răspunde

    in ultimii ani am fost la zoo unde animalele au asa spatiu mare ca nici nu le gasim uneori. Am aflat insa cu stupoare ca in mod firesc felinele sunt drogate in zoo ca altfel ar sari periodic sa se atace, de felul lor sunt pradatoare ….am aflat asta cand am prins un leu ca ragea continuu, in conditiile in care noi am tot mers la multe alte zoo de multe ori.

    Da, sunt de acord cu zoo sa aiba animale recuperate de la circuri sau comercianti sau colectionari bolnavi sau incidente unde nu mai poate fi integrat animalul in natura si atata. In 30-40 ani dupa mine zoo-urile e firesc sa se inchida.

    1. Dar nici asa nu merita sa stea la zoo sau macar nu la o gradina zoo ca a noastra, sa fie altfel, ca un fel de parc mai spatios pentru ele.

  6. Saracutele animale….imi pare tare rau sa le vad asa. Din pacate oamenii se gandesc mai mult la profit si nu la bietele animalute, care sufera.

  7. Răspunde

    E trist ce se întâmplă. Ultima oară când am fost la zoo și eu am cam plecat de acolo cu același sentiment cu care ai plecat tu. La Târgoviște, din fericire, tigrii, urșii și alte câteva animale au spații verzi destul de generoase. Pentru tigrii de exemplu trebuie să ne urcăm într-un foișor cu porumbei, foișor destul de înalt, ca să putem vedea cu privirea tot spațiul verde de care dispun.

    1. Bravo. Uite ca ne bate Targoviste!

  8. Răspunde

    Waaaaw cate animale sunt acolo. Eu am fost in Galati si Braila la Gradina Zoologica si Cristinuta mea a fost impresionata de animale. Este drept ca ele sunt triste saracele pentru ca sunt inchise …. nici nu stii cum este mai bine si daca vor putea fi desfintate acestea

    1. Nu stiu daca ii ajuta cu ceva pe cei mici sa vada animale triste in custi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares