Mișcarea în aer liber – 6 avantaje pe care n-ar trebui să le ignori

mișcarea în aer liber - mersul pe bicicletă

Mersul pe jos face piciorul frumos. Așa zicea bunica. Medicul îți spune și el să faci mișcare. La televizor, între 2 reclame, o tipă te înseamnă și ea să te miști măcar 30 de minute pe zi. Cu toate astea, sportul nu prea se lipește de tine. Oare de ce? Pentru că iei totul ca pe o datorie și te gândești că mișcarea presupune mers la sală și practicat o serie de exerciții grele și stresante. Nu e deloc așa. Mișcare faci chiar și când pui aspiratorul pe covor. Mișcare faci și când duci gunoiul sau plimbi câinele. De fapt, cam toate persoanele avizate susțin că cea mai bună pentru corp și minte este mișcarea în aer liber. Iată și de ce!

1. Este mai distractivă

Dacă activitatea la sală ți se pare stresantă, cea în aer liber te asigur că nu e deloc așa. Tu nu vrei să faci pătrățele pe abdomen stresându-te că vecinul de lângă tine duce mai multe abdomene. Vrei picioare tonifiate, dar nu te atrag aparatele sau sălile închise în general? De ce să nu-ți cumperi o pereche de role sau un astfel de skateboard și să te distrezi cu el pe aleile parcului?

Crezi că o banală plimbare cu skateboardul nu-ți lucrează mușchii? Mai vedem după jumătate de oră de stat încordat pe el.

2. Este mai ieftină

La sală, zumba sau aerobic trebuie să plătești una abonament lunar. Pentru 30 de minute de mișcare în parc nu plătești nimic dacă alegi un mers simplu sau o alergare ușoară. Chiar și în cazul în care decizi să-ți cumperi un vehicul gen trotinetă, role sau skateboard, investești în ele o singură dată, nu lunar.

Acum, dacă tu vrei o bicicletă de fițe, asta e problema ta. Sport poți face foarte bine și cu una ieftină sau cu una mai veche pe care o recondiționezi fără cheltuieli prea mari, după cum arată prețurile la aceste piese biciclete. Îi cumperi un lanț și o șa noi și ai bicicletă numai bună de plimbat.

3. Este o activitate pentru toată familia

Nu poți merge cu copiii după tine la fitness sau aerobic. Trebuie să-i lași în grija cuiva. De ce să nu îmbini cele două activități, să faci și sport și să te și distrezi cu familia? Nu mai trebuie să-ți faci timp separat pentru mișcare și pentru joaca alături de copii și toată lumea face sport, ceea ce e foarte bine pentru sănătate.

Activitățile de genul ăsta îi apropie mult pe părinți de copii și invers. Dacă vă place și același tip de sport, e și mai bine, dar nu e rău nici dacă unul pedalează pe bicicletă și celălalt gonește pe role, skateboard sau hoverboard.

4. Reduce nivelul de stres

Spuneam la punctul 1 că mulți vedem îndemnul de a face mișcare ca pe o pedeapsă și ca pe un motiv de stres. Când ești afară, la aer curat, te bucuri de soare (sau de umbră, dacă tinzi mai mult spre varianta asta), nu doar că nu te simți stresat, dar chiar te destinzi, scapi de starea de încordare acumulată în timpul programului de lucru sau în timpul activităților casnice repetitive care te seacă de energie și te plictisesc. Nu este doar o impresie; mișcarea în aer liber s-a dovedit științific că reduce nivelul de cortizol.

5. Consumi mai multe calorii

Când zic asta mă gândesc la o comparație între pedalat pe o bicicletă de fitness și pedalat una pe una clasică sau la alergat pe bandă versus alergat prin parc. Efortul din sală este mult mai mic și acolo consumi mai puține calorii. Știu oameni care aleargă 5 kilometri pe bandă fără niciun efort și, după 2 kilometri de alergat prin parc, sunt deja epuizați.  Afară nu lucrezi cu aparate, ci cu greutatea propriului corp. Este normal să obosești mai repede și să arzi mai multe calorii.

6. Protejăm mediul

Sportul în sală nu e prietenos cu mediul. Acolo folosim curent electric pentru iluminat, aer condiționat, aparate. Sportul în aer liber nu consumă resurse de genul acesta. Sigur că vorbim despre mers pe o bicicletă sau o trotinetă clasică, nu de una de electrică, de pedalat și nu de plimbat cu un motoscuter care consumă benzină și poluează aerul. Ba chiar ai putea să mergi la muncă pe bicicletă. Popoarele nordice o fac și sunt mai fericite.

Mișcarea în aer liber ne face mult mai bine decât cea în mediu închis. Respirăm aer curat, ne bucurăm de lumină naturală și de soare, ne simțim mai relaxați, slăbim mai ușor și putem antrena toată familia într-o astfel de activitate, inclusiv copiii.

Să nu uităm că e și mai economic și deloc poluant să facem sport afară! 

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Andreia Ciornei
    • 24/04/2018
    Răspunde

    Nu știam că se consuma mai multe calorii,dar e important de știut, mulțumesc de informații ????

    1. E logic, daca stai sa te gandesti, dar evident ca nici logica mea nu e perfecta.

    • Andreia Ciornei
    • 24/04/2018
    Răspunde

    Eu și fetițele mele iubim parcurile,deci jos cu caloriile ??????

    1. mai ales daca alergi dupa ele 2 ore… sanatate curata 😀

  1. stii ca si eu am renuntat la sala de cand a venit caldura? nu mai suportam aerul inchis, abia asteptam sa ies afara si sa ma bucur de soare! am mers de 3 ori la tenis sapt trecuta, sper sa mai ajung cat mai repede!

    1. Te invidiez! Mie imi place tenisul, dar nu am unde sa merg ca nu am niciun teren prin zona.

    • Valeria Chertes
    • 24/04/2018
    Răspunde

    Este mult mai frumoasa miscarea in aer liber decat cea la sala.

    1. Eu nu suport la sala sa se zgaiasca X si Y la mine.

    • Cristina
    • 25/04/2018
    Răspunde

    Clar în aer liber e altă treabă. Eu am sală la parter și e gratis pentru cei care locuiesc în bloc și abia calc pe acolo o dată pe lună, iar până MERG 3 kilometri pe bandă mă uită Dumnezeu. Însă când e vorba de făcut ceva afară…mă bag și la trekking prin junglă 🙂

    1. Pe bune? Sala cu acces gratuit? In Romania cand o sa avem asa ceva?

    • ghelbere elena
    • 25/04/2018
    Răspunde

    Singurul sport pe care il practic cu placere este mersul pe jos.

    1. Pe la umbra? Asa imi place si mie.

  2. Mie imi place foarte mult in aer liber,prefer plimbarile pe jos sau plimbarile cu bicicleta 😉

    1. Cu bicicleta nu am mai mers de mult. Pe jos merg eu mai des.

  3. Răspunde

    si eu prefer afara, evident.

    1. De la tine nici nu ma asteptam la altceva.

  4. Răspunde

    În ultima vreme am cam tras chiulul la mișcare… Nu eram 100% hotărâtă dacă să recunosc asta, dar e totuși adevărul. Înainte mergeam mult pe jos și cu bicicleta, însă de la o vreme am cam început să iau autobuzul prin oraș, chiar și pentru câteva stații. Iar când ajung în București uneori mi-e atât de lene să merg până la metrou încât chem Uber-ul :)). Deci, da, se poate spune că m-am lenevit. Sper să revin totuși la vechile obiceiuri.

    1. Tocmai tu, care incepusei sa mergi la sala? Ce se intampla cu tine?

    • Anda Stanciu
    • 26/04/2018
    Răspunde

    EU prefer sa merg pe jos în fiecare zi

    1. Si ieftin si sanatos!

  5. Răspunde

    Mda. Mare dreptate ai. Bine ar fi sa ma mobilizez si sa fiu si eu mai sportiva. Nu strica deloc.

    1. Nu te scoate pustiul la aer?

    • Denisa
    • 26/04/2018
    Răspunde

    Intr-o ora de mers pe role poti consuma pana la 500-600 de kcal. Deci e chiar o afacere buna.

    1. Si dup-aia bagi repede o prajitura, nu cumva sa slabesti 😀

  6. Răspunde

    Iubesc sa merg pe jos. Merg foarte mult atunci cand timpul imi permite. Problema este ca scumpul meu sot este total opusul meu si el adora mersul cu masina. Merge cu masina si sa ia paine … greu cu el. Eu cfe sa mai zic?! Ma supun si ma urc in masina

    1. Cred ca si lipsa timpului ne impinde sa fim sedentari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares