Cauze și remedii pentru înverzirea apei din piscină

Piscină cu apă înverzită

Inverzirea apei din piscină – o problemă des întâlnită

In mod normal, orice piscină ar trebui să fie curată și pregătită pentru înot în orice moment al zilei sau nopții, dar reziduurile organice din apă tind să acumuleze și alte bacterii sau alge care se dezvoltă în timp și pot schimba culoarea apei piscinei. O piscină cu apa verde este o piscină inestetică, nesigură din punct de vedere al expunerii la agenți contaminanți, iar nivelul efortului depus în menținerea acesteia curată, depinde de cât de mult i-a fost permis să se contamineze.

Iată o listă de factori care pot produce dezvoltarea algelor în apa piscinei :

Nivelului incorect al pH-ului

Înverzirea apei din piscină poate fi cauzată de valoarea incorectă a pH-ului apei. Clorul este o substanță chimică adăugată în piscină pentru a ucide bacteriile ce se pot dezvolta cu timpul și care pot duce la o decolorarea a apei.

Apa verzuie este cel mai frecvent semn al apariției algelor, nu neapărat a bacteriilor, dar bacteriile care pot afecta apa diferă de la o piscină la alta. Dacă nivelul pH-ului nu este cel corect, clorul nu va acționa eficient și va permite bacteriilor să se împrăștie în apă. Astfel, dacă pH-ul este prea scăzut, apa este acidă și, în timp, va deteriora componentele din plastic și metal, iar dacă este prea ridicat nu va ucide bacteriile și va permite formarea calcarului și altor minerale. O apă sănătoasă are un nivel al pH-ului cuprins între 7.2 și 7.4 .

Filtrare ineficientă, cauzată de un mediu filtrant încărcat sau colmatat

Nu toate problemele legate de culoarea apei sunt cauzate de apă în sine. Un alt motiv care poate produce înverzirea apei din piscină este filtrarea ineficientă. De exemplu, un sistem de filtrare care nu funcționează în mod corespunzător, nu va îndepărta algele și celelalte reziduuri organice sau anorganice. Dacă sunt lăsate să prolifereze, piscina va deveni un mediu propice de reproducere pentru mucegai, alge și alte ciuperci, care pot schimba culoarea apei.

Filtrele pentru piscină sunt create pentru a fi curățate și se pot dezasambla ușor. Dacă filtrul este colmatat, el poate fi sursa problemelor de schimbare a culorii apei. În consecință, curățați filtrul periodic.

Cele mai multe piscine au un sistem de filtrare care constă în simpla îndepărtare a unui cartuș filtrant, iar pentru curățarea acestuia nu este nevoie decât de apă și o perie. În funcție de piscină , filtrele diferă , așa că urmăriți întotdeauna instrucțiunile producătorului pentru îndepărtarea și înlocuirea diverselor componente ale filtrului .

Înverzirea apei din piscină din cauza condițiilor meteo

Algele înfloresc, la propriu,  în condiții de căldură și umiditate.  Nivelul normal al clorului poate să nu fie destul pentru a contracara creșterea algelor în piscină, dar există substanțe algicide create în mod special pentru a ține sub control dezvoltarea acestor alge mai persistente , în lunile călduroase, atunci când le este foarte ușor să se dezvolte.

Dacă nivelul pH-ului din piscină este cel optim, dar încă aveți probleme cu înverzirea apei, mai mult ca sigur acesta este rezultatul creșterii algelor și piscina are nevoie de o nouă doză de algicid.

Instrucțiunile de utilizare ale algicidelor diferă de la un producător la altul , dar ar trebui să începeți întotdeauna cu o doză minimă și să o măriți pe parcurs, dacă este nevoie.

Lipsa unui tratament de dezinfectare pe bază de clor-șoc

Clor șoc-ul este o soluție temporară folosită când există niveluri excesive de alge și alte creșteri care mențin apa piscinei verde sau decolorată , chiar și când încercați să păstrați pH-ul în parametri optimi. Singura soluție în acest caz este să faceți un clor șoc piscinei, fapt ce  implică tratarea piscinei cu o doză mare de clor ( 15-30 grame de clor rapid granule pentru fiecare metru cub de apă din piscină ), dar nu înainte de a stabiliza pH-ul la valoarea de 7.4 .

Ulterior supra-clorurării se recomandă și un tratament pe bază de algicid, dar niciodată în aceeași zi. Permiteți-i piscinei să stagneze pentru 24 de ore pentru ore,  timp necesar clorului pentru a ucide algele și bacteriile. După această perioadă, puteți curăța piscina și să reglați valoarea pH-ului la 7.4,  pentru uz continuu.

Substanțe de tratare a apei din surse nesigure sau de proastă calitate

Substanțele chimice folosite la tratarea apei din piscină rezolvă 90% din probleme, restul este muncă fizică. De aceea este indicat să cumpărați chimicale doar din magazine specializate în furnizarea acestor produse de tratare a apei.  Un astfel de magazin online este substante.ro . De aici vă puteți achiziționa toată gama de produse chimice profesionale pentru tratarea apei din piscină, dar și o multitudine de alte accesorii și echipamente pentru piscină.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria Chertes
    • 25/03/2018
    Răspunde

    Multumim de sfaturi.

    • ghelbere elena
    • 25/03/2018
    Răspunde

    Nu am piscina, nici nu as avea cum la bloc. Multa munca pentru a avea o piscina in care sa te poti racori vara.

    1. Daca ai bani, nu e stres.

    • Anda Stanciu
    • 25/03/2018
    Răspunde

    Nu am piscina, dar pentru cine are sunt utile aceste sfaturi

  1. B-nuiam eu că algele pot fi unul din motivele colorării în verde dar nu-mi închipuiam că trebuie luptat atât de mult cu ele! 🙂

    1. deci nu-ti mai faci piscina?

    • Răzvan Pavel
    • 25/03/2018
    Răspunde

    Întreținerea unei piscine nu e mai complicată decât întreținerea unui acvariu. E mai dificil până înveți pașii…

    1. Si cum eu nu am acvariu pentru ca sunt lenesa…

    • Lamiita Petre
    • 25/03/2018
    Răspunde

    Arata si respingator apele verzi. Daca ai o piscina e pacat sa nu te si ocupi de ea pentru a te bucura de toate beneficiile ei

    1. e ca si cum ai avea o baltoaca in curte, nu?

  2. Noi am avut o piscină mai micuță, dar am investit destul de mult în substanțe pentru a menține apa curată.

    1. cat de mica? Nu mai aveti?

    • Toma Tantica
    • 26/03/2018
    Răspunde

    Nu am piscină dar am observat pe la ulucuri fiind la tara ca se mai invers este apa!!!Interesant articol..Sa te ajute Domnul in continuare cu blogul!!!

    1. Multumesc mult, Tantica.

  3. Răspunde

    Știu ca o piscina necesita și îngrijiri suplimentare. Ca sa fii sigur ca nu folosești o apa cu probleme, este indicat sa folosești substanțe corespunzătoare

    1. Clar!

  4. Hai ca eram destul de paralela la subiectul asta. Nu am piscina dar am aflat lucruri chiar interesante.

    1. acuma poti sa iti faci si piscina.

  5. Răspunde

    Nu am piscina, insa este clar ca e nevoie sa intretii una daca ai. Tine de sanatate in primul rand. Imi doresc sa ne mutam la casa, la curte, cu o piscina micuta. Si atunci sigur voi tine cont de sfaturile tale!

    1. toti cred ca visam la piscina, dar e scumpa si de facut si de intretinut.

    • Nicolae Claudia
    • 30/03/2018
    Răspunde

    Nu am piscina si nici nu prea merg la cele publice. Prefer marea sau cada din baie ?

    • Adina Nasie
    • 26/07/2021
    Răspunde

    Bună ziua. Am o piscină mare cu colac. Am pus apa de la pompa și doua pastile de clor. În câteva ore să schimbat culoarea apei. Sa îngălbenit. Pare rugina. Din ce cauză și ce as putea face? Mulțumesc.

      • Cristina Dragomir
      • 26/07/2021
      Răspunde

      Buna ziua, nu sunt specialist, asa ca nu va pot da un sfat sau un raspuns. Poate va ajuta acest articol https://ro.goodkitchendesign.com/why-did-water-turn-yellow-in-my-pool-when-i-added-chlorine-tablet_31206.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares