5 motive pentru care nu-ți iese pizza așa cum vrei

de ce nu-ți iese pizza

Pizza făcută în casă este cea mai bună și cea mai ieftină. Am mai spus-o și cu alte ocazii. Eu nu am mai cumpărat pizza din comerț de foarte mult timp. Sigur că e mai comod să pui mâna pe telefon și să comanzi, dar, de 30 de lei, îți faci acasă pizza pentru tot familionul. Nu prea mă pricep eu în general la bucătărie, dar pizza îmi place să cred că știu să fac. Feedback-ul primit este mai mult decât încurajator. De ce nu-ți iese pizza așa cum vrei tu, adică ușor crocantă deasupra, dar pufoasă la interior, și la fel de savuroasă ca cea mai bună pizza pe care ai mâncat-o tu în oraș? S-ar putea ca motivul să fie unul din cele de mai jos.

1. Nu frămânți suficient aluatul

E drept că nu e cozonac și nu are nevoie de un timp de frământare de ordinul zecilor de minute, dar nu e suficient să amesteci ingredientele și să frămânți un minut. Măcar 2-3 minute dai din mâini prin aluatul ăla, ca să se întrepătrundă bine toate ingredientele.

2. Faci aluatul prea tare

Mi s-a întâmplat și mie de foarte multe ori, să mă păcălesc cu făina și să pun prea multă. Dacă faci asta, aluatul devine prea tare și blatul de pizza nu va ieși cum vrei tu. Aluatul de pizza trebuie să fie nelipicios, dar moale și elastic, ceea ce îl face și ușor de prelucrat și cu textura potrivita când e copt.

3. Nu pui ierburi

Mai toată pizza din comerț are diverse arome (sub formă de ierburi uscate sau prafuri, depinde). Se folosesc foarte mult busuiocul, oregano, rozmarinul și cimbrul.  Se pot presăra peste blat, când montăm pizza, sau se pot adăuga în aluat. Eu folosesc această a doua metodă pentru că, atunci când mă apuc să adaug ingredientele pe pizza, uit de arome.

4. Întinzi prea mult sau prea puțin aluatul

Aici avem altă problemă. Dacă aluatul este lăsat prea gros, în loc de blat de pizza, vei obține o turtă groasă. Dacă este prea subțire, se va usca și-ți vei sparge dinții în el. Cel mai bine este să folosiți o tavă rotundă de pizza și să luați o bilă potrivită de aluat, să o puneți în mijlocul tăvii, unse cu foarte puțin ulei (cu șervețel) și presărată cu făină, și întindeți aluatul cu mâna, dinspre centru către margini. Mie așa îmi iese cel mai bine. Cu sucitorul ne cam păcălim și scoatem și tot aerul din aluat.

5. Exagerezi cu topping-ul

Cum e pizza din comerț? Săracă. Blatul uns cu sos și 2-3 felii de salam aruncate peste ea. Când facem acasă, avem tendința să punem de toate în cantitate cât mai mare. Nu zic să nu pui și d-aia și d-aia, să aibă gust, dar nu mult. În plus, nu exagera cu ingredientele umede (ceapă, ardei gras, ciuperci) pentru că-și lasă apă și o să ai senzația unui blat cocos (insuficient copt).

Tu faci pizza acasă? Ești mulțumit/ă de cum iese? Dacă nu, care crezi că e greșeala ta?

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Roman Nicoleta
    • 23/02/2018
    Răspunde

    Familia zice că fac pizza foarte bună ?chiar îmi iese,nu la fel ca la restaurant dar îmi iese?

    1. Mai buna aia de acasa, sunt sigura.

    • Constantin Daniela
    • 23/02/2018
    Răspunde

    Mie nu îmi place pizza cumpărată, când avem poftă ne facem noi, așa sunt sigura ce pun și pot da și fetițelor mele, care adoră pizza.?
    Ne iese mereu bună. Tocmai ce am făcut acum 2 zile 4 bucăți, care s-au terminat imediat ( 2 adulți și 2 copii).

    1. Cred ca cele mici sunt incantate sa participe la prepararea ei. Se bat care sa puna ingrediente pe blat?

  1. Răspunde

    Foarte bune observatiile tale. Uneori mai dau si eu drumul la prea mult sos de rosii direct peste blat si… nu se mai coace cum trebuie 🙂 Alteori mi se pare ca nu e destul si las mai mult. Iese cu blatul prea pufos si nu e genul ala care imi place mie. Daca nu ma grabesc si o fac ”ca la carte” iese buna. Cum strica graba asta treaba :)))

    1. Graba e cel mai mare dusman al bucataritului, pe bune. La mine sotul e mai rabdator.

    • Lamiita Petre
    • 23/02/2018
    Răspunde

    Am renuntat la a face foarte multe lucruri in casa, tocmai pentru a nu cadea in ispita. Degeaba. Uneori imi vine sa renunt la tot ce inseamna restrictie, macar sa stiu de ce sunt grasa. Evenimentele din ultima vreme insa, m-au pus iarasi cu botul pe labe, obezitatea fiind principalul factor de risc al problemelor pe care le am. Salivez online.

    1. Lasa salivatul! Ia o felie de paine neagra, da-i cu putin bulion, pune 3 masline si gata pizza.

    • Nicolae Claudia
    • 23/02/2018
    Răspunde

    Cand aveam mai mult timp, faceam in fiecare weekend pizza..si chiar imi iesea..acum fac destul de rar in casa

    1. Cand se face fata mai mare, faceti impreuna.

    • Valeria Chertes
    • 23/02/2018
    Răspunde

    Si eu sunt de parere ca pizza facuta in casa este mult mai buna, si mie imi iese chiar imi iese.

    1. ce ne mai laudam noi singure!

  2. Imi ploua in guraaaa! 🙁

    1. Mai bine in gura decat in casa.

  3. Răspunde

    Secretul este sa nu pui ingredientele una peste alta. Ma refer la carne, sunca, etc. Daca respecti asta ai sa vezi ca este o pizza buna si nu foarte incarcata.

    1. Buna observatie. Se vede ca esti o gospodina.

    • ghelbere elena
    • 24/02/2018
    Răspunde

    Cu blatul dadeam gres la inceput. Nu-mi iesea asa cum doream nici pace. Acum nu mai am nici o problema.

    1. Poate facem schimb de rețete.

  4. Răspunde

    Fac pizza, insa ultima a iesit oribila…Blatul era din beton :)) Cred ca a fost de vina faina integrala…

    1. Am facut si eu cu faina integrala. Am pus putin mai multa drojdie.

  5. Desigur, toate cele menționate de tine sunt greșeli frecvente dar cel mai mare impediment pentru realizarea unei pizze wow în bucătăriile casnice este cuptorul! După Superblog cred că voi scrie un articol cu sfaturi pentru „păcălirea” cuptoarelor casnice.

    1. ia sa te vad! Eu am cuptor electric si coace ca la soare, cum ar zice bunica.

  6. Eh, ca gresim si noi la pizza. Punem multe chestii, multa ceapa, mult ardei…astea cam lasa apa.
    Aluatul insa ne da cea mai mare bataie de cap, asa ca de mult timp incoace preferam sa il cumparam gata congelat, iar acasa doar cat il intindem. Si e chiar bun!
    Iar un alt factor este, bineinteles, cuptorul. Astea clasice, pe gaz, sunt cum sunt, nu le poti regla dupa cum vrei. Cuptorul electric e alta viata, totul se coace uniform, reglezi temperatura si aia e.

    P.S.: Cat despre ierburile aromatice, eu nu as mai putea trai fara ele. Le folosim la aproape orice preparat, de la salate, gratare, tocanite, ciorbe. Tarhon, busuioc, cimbru, rozmarin – minunate!

    1. Sunt mandra posesoare de cuptor electric, deci… stau bine.

  7. imi place sa fac pizza acasa, cred ca e net superioara fata de cea cumparata. mie mi-a iesit ok de obicei, la toppingul umed mai am probleme, pentru ca vreau sa fie cu de toate, dar nu s-a plans nimeni inca

    1. N-au cum sa se planga! Nu poate fi mai buna aia cumparata.

  8. Răspunde

    Acum doua saptamani am incercat sa facem si noi pizza. A iesit cat de cat ok, dar ne-am enervat cu blatul pentru ca a ramas cam crud in interior. Pe a doua am lasat-o mai mult, dar s-a intarit, si parca tot nu era blatul complet copt. Poate ca gatitul nu e de mine 😐

    1. Ioana, nici eu nu-s mama gospodinelor. Conteaza si sa gatesti mai des un fel de mancara pana te prinzi ce si cum.

  9. Răspunde

    Yammyyy…cea mai delicioasa!! Saptamanal facem pizza, ma ajuta si fetele, sunt fan pizza. Daca ar putea ar manca numai pizza, insa…asa eram si eu in copilarie! 😛

    1. Parca le si vad ingesuindu-se care sa puna ciupercile.

  10. Secretul la o pizza bună stă în făina folosită, spun asta după multe încercări. Făina din comerț e pentru cozonaci și prăjituri. Făina de pizza are o altă textură, noi cumpărăm de la un magazin cu produse din Italia și făina lor specială pentru pizza ne ajută să facem acasă cea mai bună pizza.

    1. Si mie mi-a zis varu-miu sa nu fac cu faine d-aia 000 si mi-a recomandat din aia tip 650 pentru pizza. De-aia foloseste si el la munca.

    • Toma Tantica
    • 14/03/2018
    Răspunde

    Mi-ai facut o pofta ..nu am facut pizza pana acum in casa !!
    Super articol..Felicitari!!

    1. sa incerci! Sigur o sa iti placa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares