Pătuț fix din lemn sau pătuț pliabil?

Pătuț fix din lemn sau pătuț pliabil

Unul dintre primele lucruri pe care părinții le cumpără, atunci când află că familia lor se va mări cu un mic membru adus de barză, este pătuțul. Piața abundă de pătuțuri pentru copii. Se poate opta pentru un produs din lemn sau din plastic, fix sau pe rotițe, reglabil pe înălțime sau nu și așa mai departe. Acolo unde oferta este bogată decizia este dificilă, indiferent de ce domeniu am vorbi. Nici alegerea unui pătuț pentru bebe nu este o treabă tocmai ușoară. Una dintre cele mai frecvente întrebări pe care și le pun părinții înainte de a face o astfel de achiziție este: pătuț fix din lemn sau pătuț pliabil? Păi, haideți să analizăm problema prin prisma câtorva factori!

Designul

Într-o cameră specială a copilului, mai ales dacă este gândită în culori vesele, pătuțul pliabil va da foarte bine. Nu același lucru se poate spune despre asortarea lui cu mobila dintr-o cameră ceva mai elegantă, mai stilată. Aici va da mult mai bine un pătuț din lemn, într-o culoare asortată celorlalte piese de mobilier.

Spațiul

Din acest punct de vedere, când vorbim de pătuțuri copii, modelul pliabil câștigă teren în fața celui fix pentru că ocupă mult mai puțin loc și chiar poate fi strâns în anumite cazuri, cum ar fi atunci cânt trebuie să primiți musafiri. Pentru o garsonieră, un pătuț pliabil este cea mai bună alegere.

Portabilitatea

Gândind logic, și de data aceasta pătuțul pliant este câștigător pentru că este mult mai ușor și, în aceeași măsură, simplu de strâns și montat la loc, astfel că poate fi luat transportat oriunde. Atunci când mergeți la bunici sau în concediu, bebe va putea beneficia de sentimentul acela de siguranță pe care i-l conferă pătuțul în care s-a obișnuit. Asta va contribui la un somn liniștit.

Siguranța

Când vine vorba de siguranța celui mic, eu aș înclina balanța în favoarea produsului pliabil.  Mi se pare mult mai puțin riscantă o cădere a bebelușului în acest tip de pătuț. Nu există gratii în care să se lovească. Când puiul cade în fund, singurul lucru de care poate da cu capul este o plasă.

Confortul

N-avem cum să nu luăm în calcul și gradul de confort pe care-l poate oferi fiecare din cele două produse. Din punctul meu de vedere, pătuțul pliant este un soi de canapea extensibilă. Cam asta ar fi comparația. Un pătuț fix, din lemn, are alt tip de saltea și oferă o susținere mult mai bună, atât în timpul somnului, cât și pentru alte activități. Să nu uităm că bebe își va petrece cea mai mare parte din primele 7-8 luni în pătuț și va veni momentul în care va vrea să stea în funduleț sau să ridice!

Rezistența

Ce este mai rezistent? Un pătuț fix din lemn sau un pătuț pliabil? Eu nu m-aș grăbi să aleg produsul din lemn. Aș zice că aici lucrurile depind mult de brand. Există șansa cu un pătuț din plasă și plastic, produs de un brand de încredere, să reziste mai mult decât un pătuț ieftin din lemn, ales pe fugă.

Prețul

Factorul financiar a rămas ultimul pe lista mea, dar s-ar putea să fie primul la care se gândesc părinții. Oricum am da-o, pătuțurile pliabile sunt mai ieftine. Chit că alegi un model mai scump, tot ieși mai bine decât cu unul din lemn. Pătuțurile pliabile vin cu mult mai multe accesorii, nu este nevoie de investiții extra în saltea, de exemplu.

La ce ar mai trebui să vă gândiți? La faptul că un pătuț din lemn puțin mai mare și transformabil (reglabil pe înălțime și cu laterale detașabile) va putea fi folosit și la vârste mai înaintate.

Nu există răspuns general-valabil la întrebarea pătuț fix din lemn sau pătuț pliabil?, deci trebuie să cântăriți bine toți acești factori înainte de a alege un produs. Prețul, design-ul sau portabilitatea sunt importante și ele, dar cel mai important este să oferim confort și siguranță și să gândim pe termen lung. Nu uitați asta!

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Desi bebe are doar 10 luni pana acum nu i-am luat patut. Abia reusesc sa-l adorm pe picioare asa ca pusul in patut dupa ce adoarme e scos din schema, s-ar trezi din start. Plus ca nici macar nu sta singur intr-o camera.
    Avem in plan sa-i luam si noi, poate cu timpul se va invata. Crescand cred ca as opta pentru patutul fix din lemn.

    1. Cris, nu stiam ca esti mamica. Sa iti traiasca bebelusul sa fie sanatos si norocos!

  2. Răspunde

    ai ceva sa ne anunti? 🙂

    Dincolo de gluma, eu avui pliabil. Nu de alta dar am amintiri cu frate meu mic urland cu picioarele intre barele de lemn. In rest, fiica mea a dormit mult cu noi, patutul m-a salvat cand voiam sa plec la baie/etc si acolo o stiam in siguranta. Ce o fost fain e ca l-am lasat nivelul de jos si deschis fermuar lateral asa ca putea intra/iesi. Cam ca un caine, asa 😀 .

    1. Nu am niciun anunt momentan. oare toate modelele pliabile au fermoarul ala?

    • ghelbere elena
    • 29/08/2017
    Răspunde

    Pentru baiat am avut patut pliabil. Si acum pe unde am fost si au copii mici am vazut numai patuturi pliabile.

    1. Multumesc, Elena.

  3. Răspunde

    Sorumea a luat un patut super misto din lemn. Ne-a luat luni de zile sa-l alegem. Iar acum e pe post de bibelou, nu sta cu dat naiba in el. Numai in brate, numai pe noi si doarme direct cu ei in pat. Spre frumusete eu inlcin spre cel din lemn, nu am vazut un patut pliabil care sa-mi placa ca aspect. Au beneficii si unele si altele.

    1. am notat, multumesc. Daca e vorba ca e doar de frumusete, mai bine ma lipsesc, sa nu ma impiedic de el 🙂

  4. Răspunde

    Patut pliabil. Pe asta l-am putut muta dupa noi in toate locuintele pe care le-am schimbat, l-am manevrat de una singura, dupa el am curatat mai usor decat dupa unul fix. Bebe nu a avut o obiectie. Dormea mereu dus in el.

    1. Treaba asta cu mutatul rapid si usor chiar e un avantaj de luat in seama.

    • Valeria Chertes
    • 29/08/2017
    Răspunde

    Eu zic ca cel pliabil este mai rentabil din toate punctele de vedere.

    1. dau dreptate fiecaruia si mi-e greu sa ma hotarasc.

  5. Răspunde

    Designul si pretul au fost primele lucruri de care am tinut cont in prima faza. Am facut o alegere foarte buna pentru ca si acum, la 3 ani inca mai doarme in patut

    1. Asta si pentru ca ai o fetita cuminte, sigur.

    • nicolae claudia
    • 30/08/2017
    Răspunde

    eu pt fetita mea am optat pt un patut pliabil. asta pt ca atunci cand am plecat undeva, am strans patul si l-am luat cu noi. consider ca nu e diferenta intre pliabil si cel de lemn in ceea ce priveste confortul.. si asta conteaza cel mai mult, ca bebelusul sa doarma bine si sa stea confortabil

    1. Eu imi imaginam ca e mai confortabil ala de lemn. Se pare ca m-am inselat.

    • Lamiita Petre
    • 30/08/2017
    Răspunde

    Cred ca as opta pentru patutul pliabil, mi se pare mai avantajos din toate punctele de vedere, incepand de la design, siguranta, cnfort si toate cele. Am vazut atat de multe modele dragute pe site.

  6. Doi copii, doua paturi pliabile <3
    Le-am folosit peste tot. La un moment dat am dus patutul fetitei cu noi la mare 😛 Impachetat, pe tren…..

  7. Eu recomand patutul din lemn, categoric. Chiar daca stam inca in chirie, nici nu ne-a trecut prin cap sa luam un altfel de patut. Insa, din lipsa de spatiu, merge si cel pliabil. Nu stiu, nu am incercat.
    Lemnul e lemn, alta stabilitate, rezistenta. Poate fi folosit si pentru bebe nr. 2.

    1. Răspunde

      si nu se loveste de lemn? inca am amintiri cu sunetul capului dat de lemnul ala…si apoi urla cu un cucui de toata frumusetea…

  8. Răspunde

    Eu ti-am povestit deja despre Daria ca la 7 luni escalada patutul asa ca nu reiau povestea. Pot sa iti spun doar ca am preferat initial un pat modern, pliabil cu doua nivele, fain rau de tot. Cand a inceput sa sara din pat, am trecut la alta idee mult mai practica. Am cumparat un tarc de joaca si am comandat o salteluta. A fost singura modalitate de a o tine pe nebuna in pat…pana pe la 10 luni cand deja invatase sa sara si de acolo 😀
    Cu Andrei a fost simplu. Aveam deja experienta si am schimbat paturile de indata ce am vazut primul semn de…independenta 😛

  9. Răspunde

    Mi se pare greu de ales. Sunt o gramada de decizii de luat cand e vorba de un copil. Cu toate chestiile enumerate de tine, de care chiar e bine sa tinem cont, mie tot mi se pare greu sa aleg, asta pentru ca imi plac la fel de mult ambele tipuri :))). Cel din lemn imi place ca arata asa clasic, iar cel pliabil pentru ca e mai practic :D.

    • Iacob Elena
    • 31/08/2017
    Răspunde

    Eu am preferat pentru copilul meu patutul pliabil! Siguranta am considerat-o cea mai importanta!

  10. Pentru sănătate și siguranță, cel de lemn e mai recomandat, dar cel pliabil e mai simplu de purtat si de mutat.
    Eu as opta pentru patut de lemn pentru bebelusul meu.

  11. zic eu ca pliabil, nu? pare mai ok din punctul de vedere al transportului si al depozitarii

    1. tu calatoresti destul de mult, din cate am apucat sa te cunosc, deci cred ca asta e cea mai buna alegere pentru tine.

  12. Răspunde

    Eu am avut un patut pliabil pe care l-am folosit foarte putin. Tot cu mami si tati e mai bine. Si nu ma feresc sa o spun. Chiar sunt pro ca cel mic sa doarma cu parintii. 😀

    1. dar nici nu zice nimeni sa te feresti. Eu sunt de parere ca fiecare isi creste copilul cum simte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares