ISIS – negustorii de oameni, de Loretta Napoleoni

isis carti terorism

Dacă tot am redescoperit gustul lecturii, de ce n-aș fi ajuns și la cărțile pe care mi-ar fi plăcut tare mult să le am la dispoziție în 2006, când mi-am susținut licența pe probleme de terorism? Nu-mi place fenomenul, dar îmi place să mă informez pe acest subiect, drept urmare, am comandat cartea despre care voi vorbi azi.

isis negustorii de oameni loretta napoleoniISIS – negustorii de oameni, de Loretta Napoleoni, a apărut în 2016, la Grupul Editorial Corint, și este o carte pe care am simțit că trebuie să o citesc pentru a pătrunde mai bine tainele acestui Bau Bau internațional  – terorismul. Nu mi-a făcut nicio plăcere să aflu toate acele detalii, dar trebuia. O să vedeți de ce.

Dincolo de foarte multe date exacte, de cifrele și numele pe care nu le-am reținut, cartea poate fi citită de către oricine. Important este că, la final, vei fi înțeles mai bine care este cea mai importantă sursă de finanțare a terorismului și care este situația exactă actuală în țări precum Libia, Somalia, Siria sau Irak.

libris.ro
Oferta zilei la carti


Atenția se concentrează pe răpiri, o practică foarte des întâlnită în aceste state. Răpirile de persoane sunt cele care aduc banii pentru toate cele necesare teroriștilor.

Totul a pornit de la americani. Odată ce americanii au devenit mult mai atenți la banii intrați în țară, proveniți din traficul cu droguri, traficanții au fost nevoiți să găsească o nouă rută pentru a le aduce în Europa și au ales drumul prin statele din nord-vestul Africii. De la traficul cu droguri s-a trecut la traficul cu persoane și de aici a mai fost un pas până grupările teroriste și-au dat seama că pot copia acțiunile contrabandiștilor și face bani serioși din răpiri de persoane.

Știți că guvernele tot timpul încearcă să minimizeze importanța unui atac terorist și ne transmit că nu trebuie să ne arătăm panica pentru că terorismul asta și urmărește: haosul și teama de oricine oriunde. Dorința asta, de a băga gunoiul sub preș, s-a manifestat și atunci când guvernele nu și-au atenționat oamenii asupra pericolelor care-i pândesc când decid să călătorească în statele eșuate mai sus amintite. Aceasta a fost o greșeală care-a costat scump multe țări. Miliarde de dolari au trebuit plătite teroriștilor pentru eliberarea cetățenilor răpiți. Mulți dintre ei s-au întors acasă chiar după ani de zile. Alții nu s-au mai întors niciodată.

Veți descoperi în carte o mulțime de lucruri interesante povestite chiar de către persoane care au fost în mâna teroriștilor, despre cum sunt răpiți, unde sunt duși, cât de scumpă este de fapt o astfel de răpire, cum sunt organizate grupările teroriste, cum îi tratează pe răpiți, etc. Eu am fost șocată să aflu să aflu că și pentru teroriști și pentru guverne nu toate viețile sunt la fel de valoroase. De pildă, un simplu turist valorează mult mai puțin decât un jurnalist sau un activist umanitar.

Cu banii obținuți din răscumpărări, teroriștii cumpără armament și au bani de noi recrutări (și despre treaba asta vorbește destul de detaliat Loretta Napoleoni). Practic, noi susținem financiar terorismul. Iată ce spune Chris Hedges, fost șef al biroului pentru Orientul Mijlociu al The New York Times: Traficanții storc până la 100 de milioane de dolari pe lună de la familii disperate. Ei sunt creația noastră. Ei sunt urmarea firească a colapsului industrial și a distrugerilor. Ei sunt produsul statelor eșuate și al haosului.isis - negustorii de oameni coperta-min

Un alt aspect important bifat este cel al consecințelor implicării mass-media în cazurile acestea de răpiri. O să vedeți cum simplul faptul că presa află despre o răpire și începe să trâmbițeze despre ea crește valoarea vieții persoanei răpite cu 3-4 milioane de euro. Acum am înțeles și eu de ce se preferă discreția totală când vine vorba despre negocieri. De notat și că nu întotdeauna negocierile se termină cu bine și că uneori mesajul transmis prin uciderea unui prizonier devine mai important pentru teroriști decât banii pe care i-ar putea încasa eliberându-l.

În ISIS – negustorii de oameni veți găsi răspunsurile la multe întrebări, veți afla mai multe despre situația reală actuală din Siria, despre islamism, Jihad, ISIS, detalii neștiute despre drumul lui al-Zarqawi, despre diferența dintre Al-Qaida lui bin Laden și Al-Qaida magrebiană. Este o carte pe care orice cetățean preocupat de problema terorismului ar trebui să o citească. Nu pentru date, nu pentru cifre sau nume, ci pentru o mai bună a înțelegere a universului inamicului. O găsiți în librării sau direct pe site-ul editurii Corint aici.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Răspunde

    Nu as vrea sa ma pun in pielea acelor oameni terrizati. O carte trista si interesanta in acelasi timp

  2. Răspunde

    O carte pe care vreau si eu neaparat sa o citesc. ..

  3. Răspunde

    O lectură interesantă. Probabil mi-ar răspunde la multe întrebări. Mulţumesc pentru recomandare !

    • Valeria Chertes
    • 31/08/2017
    Răspunde

    O carte care pare foarte intresanta.

  4. Din păcate, cred că această problemă nu se va rezolva niciodată. Mii de oameni și copii mor nevinovați…

    • nicolae claudia
    • 01/09/2017
    Răspunde

    mi s-a facut pielea de gaina deja. nu stiu daca as putea sa citesc aceasta carte

    1. nu te indemn sa o faci. Doar am prezentat-o pentru cei carora li s-ar putea parea interesanta.

    • ghelbere elena
    • 01/09/2017
    Răspunde

    Este o carte interesanta pe care imi doresc sa o citesc.

  5. Răspunde

    Rezumatul mau m-a facut sa imi doresc sa citesc cartea; urmaresc cu tristete detaliile despre viata oamenilor de acolo…atatia oameni nevinovati…atat de multi copii care mor 🙁

    1. crede-ma ca vei intelege mult mai bine situatia si vei aprecia mai mult viata celor care transmit de acolo.

  6. Răspunde

    Tu ti-ai dat licenta pe terorism, eu pe refugiati si populatiile migratoare. Ce pereche!
    Cristina, multe lucruri se intampla in lumea asta de care noi aflam cu mare intarziere sau poate niciodata.
    Sunt oameni care scriu despre aceste lucruri, dar nu ni se spune chiar tot ce e de spus. Ideea asta de a tine totul secret e pentru ca altfel oamenii ar realiza ca guvernele nu fac mare lucru, ca si ei sunt tot oameni care iau decizii (multe gresite). Contractul social prevede ca populatia cedeaza din propria putere unui guvern/parlament/presedinte etc in schimbul protectiei. Acest lucru nu e real. E mai degraba un fel de cedare de drepturi si asumare de obligatii de care beneficiaza cei care tin fraiele puterii.
    Sunt multe carti pe aceasta tema, dar aceasta este una dintre acele lecturi obligatorii sa zicem.

    1. e la fel ca atunci cand vorbim despre suveranitatea unui stat. Despre iluzia cedarii in fata interesului comunitar 🙂

    • Iacob Elena
    • 01/09/2017
    Răspunde

    Cam trist totul in cartea asta!

    1. Trist dar adevarat si educativ, as zice.

  7. Răspunde

    Cartea aceasta este pe gustul meu. Imi place sa invat lucruri noi, sa aflu amanunte care scapa multora din oameni, sa inteleg mai bine evenimentele care au loc in lume…
    Multumesc pentru recomandarea de lectura!

    1. Am reusit sa citesc ceva ce nu ai citit tu? 😀

      1. Răspunde

        😀 M-am axat pe sf si fantasy in ultimii ani, dar recuperez acum. :)))

        1. la cat de poetic scrii, as fi zic ca citesti numai poezii

  8. am tot vazut carti cu si despre isis si cred ca o sa ma axez pe unele din ele, pentru ca vreau sa inteleg fenomenul mai bine. cum se poate ca niste oameni aparent normali sa faca niste lucruri atat de aberante? cum sa ucizi pe altul in numele Domnului? e total aiurea…

    1. Este o serie intreaga despre ISIS la Corint, daca te intereseaza subiectul.

    • Angelica Popa
    • 06/09/2017
    Răspunde

    Un subiect dureros pentru toți implicați în asemenea tragedii, dar și pentru pentru cei care vor într-adevăr să ajute, dar e prea mare mocirla… Interese oculte lucrează pe mai multe fronturi…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares