3 măsuri de igienă obligatorii în ferme pentru a preveni apariția mastitei

măsuri de igienă obligatorii în ferme

Mastita este coșmar pentru orice proprietar de animale producătoare de lapte, nu contează că vorbim despre omul simplu, care are 2 vaci sau 10 oi cu lapte pentru consumul propriu, sau de fermierii mai mici sau mai mari. Vorbim despre o boală infecțioasă care, odată instalată, presupune tratamente costisitoare și aruncarea unor cantități foarte mari de lapte pentru că laptele provenit de la ovine, bovine sau caprine care suferă de mastită este un pericol pentru sănătate. Totuși, dacă se iau anumite măsuri de igienă, bacteriile răspunzătoare de apariția acestei boli pot fi ținute departe. Iată care sunt principalele 3 măsuri de igienă obligatorii în ferme, care previn apariția mastitei. Orice fermier care ține la imaginea fermei, la sănătatea animalelor și la productivitatea afacerii sale ar trebui să le acorde importanța cuvenită.

1. Curățenia din grajduri sau hale

De multe ori bacteriile vin din așternuturi contaminate sau dintr-o igienă precară a spațiului în care sunt ținute animalele, tocmai de aceea este important ca așternutul să fie schimbat zilnic. Un așternut umed nu face altceva decât să ofere mediu prielnic formării și înmulțirii bacteriilor.

Pentru ca lucrurile să fie și mai bine ținute sub control, grajdurile sau halele trebuie spălate. Utilizând un aparat de spălat cu presiune de tipul celor de aici, se va elimina rapid chiar și cea mai mică urmă de murdărie. Fără energie irosită frecând suprafața cu mături speciale, fără tone a apă irosite.

2. Respectarea normelor de igienă în privința mulsului

Dacă ne referim aici la omul de la țară, care nu are foarte multe animale în grijă, măsurile se referă la igienizarea corectă a ugerului înainte și după muls, dar și la respectarea unui igiene personale stricte în vederea mulgerii animalelor. Niciodată nu se va mulge cu mâinile murdare sau, dimpotrivă cu mâinile insuficient clătite după utilizarea săpunului sau a altor substanțe dezinfectate care pot fi iritante pentru ugerul animalului.

În ceea ce privește mulsul în fermele mai mari, acesta trebuie neapărat făcut cu astfel de aparate de muls. Sunt mult mai igienice decât un muls manual și mai rapide, desigur. Atenție însă pentru că și aceste mulgători trebuie întreținute și igienizate corect tot timpul pentru a ne asigura că animalele rămân sănătoase și laptele sigur pentru consum. Nu săriți peste igienizarea ugerului și asigurați-vă că aparatul este montat, utilizat și îndepărtat în mod corect, conform instrucțiunilor de utilizare și recomandărilor medicului veterinar.

3. Dezinfecțiile și dezinsecții periodice

Spălatul halei cu aparate cu presiune, menținerea așternutului curat și respectarea normelor de igienă în privința mulsului nu sunt suficiente. Periodic trebuie făcute dezinfecții și dezinsecții în mediul în care sunt ținute animalele. Acestea previn apariția mastitei, dar și a altor probleme chiar mai grave.

Cel mai bine este să se ocupe o firmă specializată de asta pentru a fi siguri că se folosesc soluții de calitate în concentrația optimă, că bacteriile, virusurile și mucegaiul sunt îndepărtate și că animalele nu vor suferi de pe urma acestui proces de igienizare.

Țineți minte că și insectele precum muștele, țânțarii, purecii sau păduchii trebuie ținute departe de animale pentru că ele pot aduce bacterii din afară și pot distribui rapid orice virus sau boală de la un animal la altul!

Respectarea acestor măsuri de igienă obligatorii în ferme este esențială pentru a avea animale sănătoase și pentru a putea oferi un lapte de calitate. Investițiile nu sunt uriașe. Sunt măricele, dar previn pierderi de zeci sau chiar sute de ori mai mari.

 

Etichete: ,

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria Chertes
    • 22/08/2017
    Răspunde

    Ce bine ar fi daca s-ar respecta toate aceste lucruri.

    1. Fiecare face cum crede, dar cei care vor sa vanda lactate nu o pot face in conditii legale daca nu respecta regulile.

  1. Răspunde

    Fratele meu a lucrat o perioada in acest sector. Dar nu la noi ci in Italia. Nu stiu cum e pe la noi dar acolo stiu sigur ca avea mare grija de vaci.

    1. Banuiesc ca si la noi marii fermieri procedeaza la fel.

    • ghelbere elena
    • 23/08/2017
    Răspunde

    Igiena maxima pentru animale la fel si pentru noi. Imi aduc aminte de vacantele de la bunici: era un adevarat ritual mulsul vacilor.

    1. da, stiu si eu. Niciodata nu o mulgeau cu mainile murdare sau fara sa spele ugerul.

  2. Răspunde

    Sunt obligati sa le respecte, mai ales cei care au contract cu firmele mari de lactate. Am fost in vizita la o fabrica de lactate de langa Bucuresti, in urma cu cativa ani, si imi aduc aminte ce ne explicau referitor la aceste masuri de igiena care trebuie respectate cu strictete.

    1. Pot sa-ti zic un secret? Eu nu cred in verificarile lor adica ale producatorilor. Cred ca sunt capabili sa puna orice in iaurt. Mai mare incredere am in fermieri ca fac ceea ce trebuie.

  3. Răspunde

    Condițiile de igiena ar trebui sa fie bune si animalele sa fie îngrijite. Daca ma uit mai bine pe site observ ca un aparat de muls nici nu este scump si vorba ta, este mult mai igienic!

    1. Pentru amaratul ala de taran care tine vaca sa nu moara de foame, e scump. Dar pentru cei care vor sa treaca la alt nivel, e recomandat.

  4. Răspunde

    Cand eram mica imi aduc aminte cum facea mamaie mereu curat in grajdi. Si eu sa stii ca ii luam balega cu lopata si o dadeam afara pe o usita speciala, iar de acolo de pe uluc o luam tot cu lopata si o aruncam pe gramajoara de gunoi pentru compost. Pe jos vacuta avea mereu asternut curat din paie, iar inainte de fiecare muls era spalata. Veterinarul venea periodic si ii facea la nevoie tratamentele.

    1. nu pot sa cred ca si tu ai servit facut curat la animale :)) mie nu-mi placea deloc activitatea asta, asa ca preferam sa aduc asternut din pod.

    • Lamiita Petre
    • 27/08/2017
    Răspunde

    Stii cum se zice , ca regulile sunt facute ca sa fie incalcate dar la capitolul sanatate, indiferent ca este vorba de a oamenilor sau a animalelor, cred ca trebuie sa avem foarte multa constiinta si mare grija. Eu stiu cand mulgea bunica mea vacuta, avea un intreg ritual si arsenal inainte de a o mulge.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares