6 pluginuri pe care le folosesc pe blog

pluginuri pe care le folosesc pe blog

De anul trecut, de când un nenorocit de malware a apărut pe blogul meu, scoțându-mi sufletul în încercarea de a scăpa de el (lucru pe care l-am reușit cu un cost destul de mare), am devenit mult mai atentă la ce pluginuri folosesc pe blog. Am dezinstalat tema gratuită și am investit 60$ în cea pe care o am astăzi și am grijă să fiu mereu cu update-urile la zi (pluginuri, wordpress). Am renunțat la multe instrumente pe care le foloseam înainte. De unele nu mai aveam nevoie pentru ca tema actuală este mai deșteaptă (de exemplu acum nu mai am nevoie de Contextual Related Posts). Dar, să nu mă mai lungesc, iată care sunt cele 6 pluginuri pe care le folosesc în prezent.

Jetpack – multă vreme l-am evitat. Mi se pare că afectează viteza de încărcare a paginilor, dar are multe funcții și ține locul mai multe pluginuri, plus că este mai bine cotat de către utilizatorii wordpress. El îți permite să vezi instantaneu comentariile și like-urile de pe blog, să setezi postarea automată a articolelor pe diverse rețele sociale, să setezi un sitemap, să pui butoane de share pe blog. Are și secțiune de statistici în care poți vedea exact câte accesări are un articol, câte vizite ai într-o zi sau câți cititori ți-au accesat un link dintr-un articol. Tot el permite setarea unui sistem de comentarii asemănător Disqus. Foarte util. Cel mai util plugin.

Contact form 7 – deși are și Jetpack o setare pentru formular de contact, eu nu m-am prins cum funcționează. Nu poți avea un blog fără să ai secțiunea de contact. Unde o să te caute cititorii? Unde să-ți scrie o firmă care vrea să colaboreze cu tine? Contact Form 7 mie mi se pare foarte ușor de setat și nu am avut probleme cu el până acum, în sensul să rateze trimiterea vreunui mail.

Yoast SEO – deși nu mi-am propus să scriu pentru SEO (termen pe care sigur nu îl înțeleg complet), am remarcat că alinierea la standardele SEO aduce mai multe vizite. Logic, de vreme ce articolul respectiv este poziționat mai sus în rezultatele motoarelor de căutare. Sunt anumite reguli (un procent de utilizare a cuvintelor cheie, o anumita lungime a titlului, etc.) și eu nu prea le pot respecta din instinct. Așa că mă ajută acest plugin. El îmi spune dacă am un titlu prea lung, dacă am uitat să pun atributul alt unei imagini sau dacă am repetat suficient de des cuvintele cheie.

Broken Link Checker – De multe ori, linkurile pe care le punem în articole, fie se schimbă, fie dispar. Mi s-a întâmplat ca site-uri către care pusesem link să dispară cu totul sau să am linkuri incorecte în comentarii. Google te cam penalizează pentru trimiteri către lucruri care nu există și Broken Link Checker e foarte util pentru că scanează tot timpul linkurile din site și ți le indică pe cele rupte. Treaba ta e să le repari sau să le scoți și faci asta foarte simplu cu un click.

Google Adsense – Adsense nu mai e ce a fost, dar tot mai poți face ceva bani cu reclamele de la ei. Pentru că nu mă descurc să umblu prin codul temei să pun reclamele unde vreau eu, folosesc acest plugin care mă ajută să adaug codurile adsense foarte ușor oriunde (în header, în footer și chiar în interiorul articolelor).

W3 Total Cacherecomandat pentru cei care vor să li se încarce blogurile mai repede. Asta înseamnă optimizare. Face niște transformări, minimizează niște chestii și te ajută să gestionezi memoria cache foarte ușor. Poate vi s-a întâmplat să faceți anumite modificări pe blog sau într-un articol și ele să nu fie vizibile imediat. Ăsta e plugin-ul de care aveți nevoie.

pluginuri pe care le folosesc pe blog

Astea sunt pluginurile pe care le am eu instalate în acest moment și nu m-aș putea descurca fără ele. Vă atrag atenția că eu nu cred în articole de genul X pluginuri obligatorii. Nimic nu e obligatoriu. Depinde de temă foarte mult și de nevoile tale. Doar tu decizi de ce plugin-uri ai nevoie pe blogul tău.

De asemenea, ar mai trebui ca începătorii să știe că la aceste pluginuri nu este suficientă simpla lor instalare. Multe dintre ele trebuie setate inițial pentru a-și putea face treaba. Din fericire, dacă folosiți instrumente cunoscute (nu pluginuri lansate ieri, pe care nici nu le recomandă nimeni pentru că nu pui bază pe ele nici 1%, nu în sensul că nu ar funcționa, ci în sensul că pot să-ți crape blogul cu totul), găsiți sigur tutoriale care să vă ajute să faceți acele setări corect (căutați mai degrabă tutorialele video!).

Nu folosiți prea multe pluginuri! Chiar dacă par utile, când sunt prea multe, dăunează. Scad și viteza de încărcare a blogului și îl fac și mai vulnerabil. Fiecare plugin este o portiță pe care malware-ul poate pătrunde pe blog.

Nu folosiți mai multe pluginuri cu aceleași funcții, gen 2 pluginuri care au același scop, filtrarea comentariilor și stoparea spam-ului. Se pot bate cap în cap și nu e bine deloc.

Și, nu în ultimul rând, nu uitați să intrați periodic la secțiunea de pluginuri din panoul de administrare WordPress și să vedeți care sunt instrumentele care au nevoie de update. Rulați update-urile cât mai curând posibil pentru a evita problemele!

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Răspunde

    De acord total cu lista ta, cu o mentiune: eu rulez Brocken Link Cheker din cand in cand, noaptea, cand nu am prea multi vizitatori si pana dimineata trece in revista toate linkurile. Apoi il dezinstalez pentru o perioada. cred ca o data pe luna sa ia la mana linkurile este suficient. Jetpack mi se pare si mie ca afecteaza viteza, dar nu am gasit inca nimic la fel de util cu care sa il inlocuiesc. As renunta la el totusi daca m-as pricepe sa ma uit in contul de analitics la fel de usor cum o fac in statisticile Jetpack. Formularul de contact al lui e ok, il am si eu pe unul din bloguri, dar dauneaza la viteza mai mult decat Contact Form 7, asta cel putin cu tema mea. Mi-am propus sa incerc varianta de formular de contact prin Google Forms, dar nu am avut inca timp sa ma joc pe acolo cat sa scot un model care sa imi placa. Observ ca nu folosesti Akismetul….si stau acum sa ma intreb daca am intr-adevara si eu nevoie de el.

    1. La formulare Google chiar nu m-am gandit dar o sa incerc cu Jetpack poate ii dau de cap. Cat despre statistici, folosesc si analytics dar e adevarat ca acolo nu stiu nici unde sa ma uit sa vad cate clickuri am pe un link din articol. Scrisese Ioana Radu un articol despre asta, dar tot nu m-am prins.

    • Aguritza
    • 04/03/2017
    Răspunde

    Le am pe toate inafara de Broken Link Checker.
    Multam de pont! Pup!

    1. sa-l pui sa vezi cate linkuri ai de reparat!

  2. Răspunde

    Trebuie sa imi mai aranjez si eu putin blogul. Am evitat sa imi instalez plugginuri de teama sa nu stric ceva. W3 imi este complet străin.

    1. e si asta o grija sa stii ca, daca nu le setezi bine si nu ai backup facut, poti sa strici lucruri pe acolo.

    • Gabriela G.
    • 04/03/2017
    Răspunde

    Nu este greu deloc sa folosesti formularul de contact jetpack, ba chiar il recomand.. asa mai scapi de un plugin in plus. :p

    1. daca nu ma descurc, te caut pe facebook 😀

        • Gabriela G.
        • 05/03/2017
        Răspunde

        Te astept. 😀

    • Dincolo de nori
    • 04/03/2017
    Răspunde

    Util articol mai ales că în curând va trebui să îmi înfrunt coşmarul de blogger, adică să trec de la blogspot la WP. 🙁

    1. Nu e chiar asa greu, Radu. Sigur vei face fata. Si eu tot de pe blogger am plecat.

  3. Răspunde

    Sunt pentru prima dată pe acest blog. Felicitări, arată foarte bine. Scrisul e puțin cam mic pe mobil pentru gusturile mele, în rest e super. Mai recomand WP Smush. E un plugin care optimizează imaginile. Prima dată durează mai mult până își face treaba, însă după aceea poate fi activat și pus în acțiune periodic. După ce-și face treaba, dezactivat și să stea acolo, că stă bine. La fel fac și cu Broken Link Checker. Am încercat să renunț la Jetpack și am reușit, parțial, să găsesc alte plugin-uri care fac treaba lui. Din ce foloseam înainte, doar abonarea la comentarii lipsește. Recomand să scapi și de Contact Form 7. Poți face un formular identic folosind Jetpack. Numai bine!

    1. Multumesc pentru sfaturi. Incerc sa scap zilele acestea de Contact Form. Nu cred ca stiu, in schimb, cum sa modific fontul pe mobil pentru ca pe desktop l-as cam lasa asa.

      1. Răspunde

        Inainte de a scapa, fa mai multe teste pe site-urile de profil sa iti vezi viteza de incarcare a site-ului. Apoi, doar dezactiveaza-l, activeaza formularul de contact prin Jet pack, pune-ti formularul( dupa ce te prinzi ce si cum) la pagina de contact si fa din nou testele alea. Asa vei vedea care din doua te afecteaza mai mult la viteza. mai exista si un plugin care testeaza si iti arata exact cum te afecteaza la viteza de incarcare pluginurile pe care le folosesti , dar nu mai stiu cum se cheama. Parerea mea este ca nu conteaza sa ai un plugin in minus, daca o optiune a altuia deja instalat face blogul sa se incarce mai greu.

        1. Răspunde

          Gata, am gasit ala care testeaza impactul pluginurilor: se numeste P3 – Plugin Performance Profiler

          1. Multumesc, Dana. L-am notat.

  4. Răspunde

    Doar atatea plugin-uri folosesti? 🙂
    Bun, fara contact form de ce nu ma poate cineva contacta ca doar am adresa scris public la despre mine? Nu e acelasi lucru?

    1. nu e chiar acelasi lucru, daca ma intrebi pe mine. Mie mi se pare mai profi cu formular, sa nu stea omul sa copieze adresa de mail si sa se duca in alta fila sa deschida mailul si sa imi scrie. Da, astea sunt toate. Cat mai putine, cu atat mai bine.

    • Valeria Chertes
    • 04/03/2017
    Răspunde

    Pentru cine detine blog este un articol minunat.

    • Barbalata Mirela
    • 04/03/2017
    Răspunde

    Nu cunosc termenii 😉 . Oricum sunt varza in acest domeniu 😛

  5. Răspunde

    Jetpack, W3 Total Cache si Google Adsense nu le am. In rest totul e la locul lui. Multumesc pentru aceste sfaturi.

    1. cred ca esti printre putinii care supravietuieste fara Jetpack.

  6. Răspunde

    Am instalat si eu Yoast SEO de ceva timp, l-am ”descoperit” singura si nimeni nu mi-a spus nimic si sincer iti spun ca imi place acest plugin.

    1. fata descurcareata! Foarte bine ca il folosesti.

  7. Răspunde

    Jetpack-ul mi-a rezolvat problema cu abonatii de pe blog pe care ii pierdusem cand am facut mutarea. Le-am urat de sanatate si voie buna celor care l-au creat. Ce bine ca ai postat lista ca asa am identificat plugin-ul de broken links fara sa mai caut. Il pun in seara asta si il rulez. Multumesc! :*

    1. Eu nu l-am putut instala multa vreme din cauza a nu stiu ce setare facuta de cei de la hosting, apoi m-am luat putin de viata lor si a mers. Si eu ma rog de sanatatea creatorilor Jetpack.

    • ghelbere elena
    • 05/03/2017
    Răspunde

    Ma doare capul. Nu am inteles nimic pentru prima data cand iti citesc un articol. E clar acest articol este numai pentru cei care au un blog.

    • nicolae claudia
    • 05/03/2017
    Răspunde

    eu sunt in ceata total..nu prea ma pricep la asta..probabil daca as avea un blog m-as documenta mai mult

  8. Răspunde

    Cred ca folosesc si eu cateva spuse de tine 🙂 La acest aspect inca sunt in ceata :)))

    • Tatiana Sorina
    • 06/03/2017
    Răspunde

    Auuu cata bataie de cap ai ,e greu si cu blogurile astea. E greu la inceput,apoi e super usor.

  9. Răspunde

    Multumesc de recomandare. O parte din ele le folosesc si eu. Formularul de contact de la Jetpak functioneaza perfect. O sa ma uit prin setari si iti spun cum sta treaba. Adsense nu folosesc si nici nu ma tenteaza.
    Nici W3 Total Cache nu folosesc. Insa am altul instalat de baietii de la host! eu sunt foarte multumita, mai ales acum de blogul meu.

  10. Răspunde

    si eu le folosesc si tare imi plac, sunt poate si cele mai bune pluginguri ale wordpress-ului.

    1. Ma bucur ca iti sunt utile si tie.

  11. eu cred ca am mult mai multe de atat. am si askimetul, si wp smush, si analitycs, si hat, cate si mai cate… dar n-am observat sa scada vreunul viteza de incarcare pana acum

    1. la mine chiar devenisere o problema ca si eu aveam anul trecut aproape 20 instalate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares