Implant dentar versus punte dentară. Care, cum și de ce?

Dinții sunt undeva în capul listei când vine vorba de principalele lucruri la care luăm seama atunci când ne întâlnim cu cineva. Nici nu este de mirare că, atunci când avem vreo problemă dentară, mai ales cu cei din față, primii care ies la iveală când deschidem gura să rostim banalul și politicosul ”bună ziua”, nici nu ne mai vine să ieșim din casă de rușine.

Românul și medicul stomatolog

Românul, dacă nu îl doare, mai amână. Că îi e frică de stomatolog. Dacă îl doare, rabdă. Că n-are bani. Rezistă cu dârzenie, că doar e mai bine să te doară un an, decât să îți dai întâlnire cu freza. Aiurea. Vă spun eu că o carie mică se rezolvă în 15 minute cu 50 de ron și nu doare deloc.

Am aflat și eu asta, acum câteva luni, când m-am prezentat la cabinetul stomatologic cu o măsea destul de ”chinuită”. Am luat fața aia spășită, pe care o luăm cu toții când știm că am greșit, implorând medicul să pună freza (de care în urmă cu ceva luni mă temeam ca de Apocalipsă) la treabă și să facă o minune cu măseaua să nu o pierd de tot. Îmi făceam cruce cu limba în gură și mă rugam să nu fie nevoie de implant dentar. Partea bună e că medicul stomatolog a reușit să îmi salveze molarul. Partea proastă este că, în loc de 50 de lei, cât aș fi dat dacă aș fi tratat-o de acum doi ani, atunci m-a costat vreo 300 de lei. S-a lăsat cu tratament de canal și o plombă uriașă. Bine că n-am ajuns la implant!

Implantul dentar și puntea dentară soluții pentru lipsa unuia sau a mai multor dinți

După episodul ăsta m-am învățat minte și am trecut mai des pe la cabinet. La capitolul carii am rezolvat cam tot. Mai un singur hop – un premolar lipsă. Amintire din copilărie, de când spărgeam bomboane de parcă Dumnezeu îmi dăduse ciocan în loc de dinți. Și atunci, ca și acum, am întârziat foarte mult până am ajuns la cabinetul stomatologic și, când m-am dus eu, era prea târziu. Singura soluție era să scot acel rest și să îmi fac o lucrare, o punte dentară. N-am vrut să o fac și o să aflați mai jos de ce. Pe vremea aia nu exista sau nu știam eu ce este un implant dentar.implant dentar sau punte dentara

Implant sau punte dentară?

Acum, dacă tot m-am pus pe remediat problemele cu dinții, o să îmi fac și implant în locul premolarului căzut la datorie. Nu de alta, dar am senzația că deja au cam început să migreze dinții în direcția spațiului gol. Asta ca să nu mai zic că masticația mi-a fost mereu îngreunată și că am fost nevoită să învăț să râd cu gura aproape închisă pentru ca oamenii să nu remarce acel dinte lipsă. Da, este adevărat că aș fi putut obține funcționalitate și aspect plăcut și cu ajutorul unei punți dentare dar între punte și implant există și câteva deosebiri care m-au determinat să înclin spre cea de-a doua variantă.punte dentara

Ca să lămurim, o punte dentară este o lucrare clasică, de restaurare dentară, la care dintele natural este înlocuit cu unul artificial care nu are nici un fel de rădăcină montată, ci este susținut de dinții stâlpi din vecinătate. În schimb, implantul nu depinde de dinții vecini. El presupune inserarea, prin intervenție chirurgicală, a unei rădăcini artificiale pe care apoi se montează o coroană. De fapt, nu întotdeauna un implant dentar este folosit pentru montarea unei coroane. El poate, la fel de bine, să devină stâlp de susținere pentru punțile dentare acolo sunt mai mulți dinți lipsă și medicul nu are pe ce să prindă lucrarea clasică.implant dentar

Iată principalele motive pentru care, împreuna cu medicul meu stomatolog, am ales varianta implant dentar:

Un implant dentar nu presupune intervenții asupra altor dinți

Este drept că o punte dentară este mai ieftină dar nu mi-a plăcut deloc faptul că, pentru a se putea acest tip de lucrare, este nevoie să se intervină și pe dinții vecini, respectiv să șlefuiască ceva din suprafața exterioară a unor dinți sănătoși pentru a putea fixa puntea pe ei. Asta nu mi s-a părut prea ok. Prefer să dau mai mult și să aștept câteva luni până am implant, dar să îmi păstrez integritatea dinților vecini.

Implantul dentar arată mai bine decât puntea dentară

Practic, un implant este un dinte artificial cu rădăcină și coroană. Aspectul unei astfel de lucrări este foarte frumos, arată aproape ca un dinte natural. Rar se văd diferențele. În schimb, puntea dentară poate fi lesne observată chiar și atunci când vorbești. Practic, cei 3-4-5 dinți pe care montează puntea sunt lipiți între ei și asta se vede.

Implantul rezistă mai mult

Asta depinde și de organism, de obiceiurile noaste alimentare, de vicii și de igiena dentară dar, oricum, un implant dentar rezistă mai mult decât o punte dentară. Un implant dentar te poate ține și o viață, dacă osul este sănătos și igiena este una corectă. Acum depinde și de ce tip de coroană dentară alegi dar aceasta se poate înlocui mult mai simplu și la un cost mai mic decât implantul în sine.

Puntea dentară are și ea avantajele ei

Nu vreau să fiu ipocrită și să nu amintesc și avantajele punților dentare:

  • sunt lucrări mult mai simple și mai rapide. Se rezolvă în 2, maximum 3 ședințe. Asta este un avantaj pentru cei care vor o lucrare rapidă pentru un eveniment.
  • sunt mai ușor de suportat de către pacient, asta din punct de vedere psihologic. De durut, nu doare nici implantul, ca să fie clar, dar sunt mulți cei care se tem de el pentru că nu mai vorbim despre un simplu tratament, ci de o intervenție chirurgicală stomatologică.
  • sunt mai puțin costisitoare.

Cine decide ce variantă trebuie aleasă? Pacientul sau medicul?

Cei doi decid mereu împreună astfel de lucruri, de aceea este important să ai un medic bun, care să îți acorde tot timpul și atenția necesare pentru ca tu să înțelegi care sunt avantajele și dezavantajele fiecărui tip de lucrare în parte și care ți se potrivește mai bine, prin prisma stării generale de sănătate, a stării osului, a viciilor pe care știe că le ai, a posibilităților financiare sau a existenței acelor stâlpi dentari de care are nevoie puntea dentară. În nici un caz nu o să te duci la medic să îi spui că tu vrei implant dentar și el să îl execute fără a cântări toate aceste aspecte.

Eu un lucru știu sigur – dacă aveți un dintre-doi lipsă, nu trebuie să amânați vizita la stomatolog pentru că riscați să îi pierdeți și pe cei din jur. Nu vă culcați pe ureche că, dacă nu e vorba despre dinții din față și nu vede nimeni, e ok. Dinții nu sunt pe post de bibelou. O masticație deficitară poate îmbolnăvi și alte părți ale corpului, așa cum este stomacul. Cel mai bine este să căutați, cât mai curând, o clinică bună cu specialiști în protetică și implantologie și să înlocuiți spațiul acela gol fie cu o punte, fie cu un implant dentar, în funcție de ce recomandă medicul și de ce vă puteți permite. Aveți în vedere că, dacă vă doriți și vă este recomandat un implant și nu aveți banii necesari, nu înseamnă că trebuie sa renunțați la el. Există clinici la care se acceptă plata în 12 rate fără dobândă.

Etichete: ,

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • stoica claudia
    • 06/07/2016
    Răspunde

    Foarte interesant ,multumim frumos pentru articol,o sa am nevoie de el cat de curand ,am si eu probleme cu dantura

    1. iti tin pumnii sa gasesti un stomatolog bun

  1. Foarte util! Si noi ne-am lecuit de stat acasa cu durere. Acum mergem la stomatolog macar odata pe an.

    1. si eu tot cam o data pe an merg. Ideal ar fi de 2 ori pe an.

    • Lamiita P
    • 07/07/2016
    Răspunde

    Ce bine ca eu cand am facut un implant nu stiam de alternativa puntii, probabil medicul a luat hotararea singur, e cam mult de atunci, nu prea stiam ce inseamna una si alta. Astazi, nu stiu ce-as alege, sa scap mai repede si fara dureri prea mari sau ceva durabil si rezistent.

    1. de durut nu doar nici una din cele doua tipuri de lucrari, doar ca la implant dureaza ceva pana ajungi sa pui coroana definitiva.

    • Barbalata Mirela
    • 07/07/2016
    Răspunde

    Eu am implant dentar in gura. Desi de mic copil am mers la stomatolog regulat eu tot am avut problkeme cu dantura.
    Este foarte bun implantul dar este si foarte costisitor. Si mai conteaza si medicul. Probabil in Bucuresti sunt medici mai buni, dar in provincie greu gasesti un stomatolog care sa stie cu adevarat ce sa faca.
    Este costisitor sa iti pui implant nu doar ca pret la momewntul respectiv ci si dupa. Vizitele trebuie regulate si ingrijirea corecta dupa

    1. asta tot aud la multi cititori, ca in provincie e cam slaba treaba cu stomatologii. N-a zis nimeni ca este ieftin implantul dar e bine ca avem solutia asta si nu trebuie sa stam stirbi, nu?

    • Rox
    • 07/07/2016
    Răspunde

    Asa este, nu ma doare, aman, ma doare, rabd. Pfff, nu stiu de ce am mentalitatea asta. Stiu ca nu fac bine deloc, dar parca sunt „setata” sa ocolesc cabinetul de stomatogie. Un articol foarte bun, va „deschide” multe guri.:)

    1. stiu cum este si eu am amanta mult dar sa stii ca in final tot acolo ajungi si o sa te coste de zeci de ori mai mult sau cine stie cu ce infectii te mai alegi. La ce am vazut la facultatea de stomatologie, m-am ingrozit.

        • Rox
        • 11/07/2016
        Răspunde

        Asa este, ai mare dreptate. 🙁

    • Rox
    • 07/07/2016
    Răspunde

    *stomatologie

    • Nicolae Claudia
    • 07/07/2016
    Răspunde

    Multumim pentru informatii. Eu mi-am luat inima in dinti si mi-am refacut toti dintii. Momentan nu mai am nicio carie.

    1. Bravo! Sa nici nu ai parte curand de carii noi!

    • ghelbere elena
    • 07/07/2016
    Răspunde

    Categoric sunt pentru implant dentar. Opentru ati pune o coroana trebuie slefuiti doi dinti sau doua masele care in timp se degradeaza si ele.

    • Tatiana Sorina
    • 07/07/2016
    Răspunde

    Si eu as vrea dar e foarte scump 🙁 si parca mi-e frica de cand a vazut cum a murit Adrian Pintea,actorul nostru celebru. Doamne fereste mai bine stau stirba decat sa mor de tanara. :)))

    1. este foarte posibil ca el sa fi avut alte probleme de sanatate sau vicii incompatibile cu acel implant, sa fi fost sfatuit de medic sa nu il faca si el sa fi mers in alta parte doar pentru ca vroia dinti cu orice pret

    • ghelbere elena
    • 07/07/2016
    Răspunde

    Categoric sunt pentru implant dentar. Pentru ati pune o coroana trebuie slefuiti doi dinti sau doua masele care in timp se degradeaza si ei(ele).

    1. nu coroana este problema, ci puntea dentara 🙂

    • Vasile Rotaru
    • 07/07/2016
    Răspunde

    Un implant e mai de durata,are alt aspect dantura ,nu afecteaza si dintii sanatosi,deci e mai bun.Frica de ,dentist trece cand stii ca nu mai suferi durere.

    1. sunt unii care prefera sa moara, numai sa nu mearga la stomatolog

  2. Răspunde

    Ai perfecta dreptate. Vizita la medic este obligatorie chiar dacă nu avem probleme. Cu toate astea amânăm si asta a fost si in cazul meu. Am amânat si nu am mai avut ce face așa ca a trebuit sa imi îmbrac cu hăinuță noua doua masele.
    Am aflat câteva informații notabile din articolul tău si de acum cred ca voi STI ce am nevoie la următoarea mea vizita la stomatolog

    1. Nu e bine ca ai probleme dar e bine ca le-ai tratat si ai salvat ce stricasei pe parcurs.

    • Pusa Raisa
    • 08/07/2016
    Răspunde

    Am citit cu interes prezentarea facuta de tine. Ai perfecta dreptate implantul dentar este preferabil puntii dentare din toate punctele de vedere. E drept este mai scump,dar ai si mai multe avantaje ,in primul rand nu-ti mai sunt afectati alti doi dinti care sa sprijine puntea,sunt asa cum ai spus tu mai sus. Pot confirma acest lucru am 4 implanturi puse de 8 ani si nu mai am nicio problema cu dantura decat s-o ingrijesc si fac acest lucru ca la carte .

    1. Sa iti ajute Domnul sa te tina cat mai mult implanturile, draga mea. Sunt sigura ca ai cheltuit o mica avere dar merita.

        • Pusa Raisa
        • 10/07/2016
        Răspunde

        Asa e , a costat mult ,mult mai mult decat m-am asteptat, dar clar nu am avut alta solutie, crede-ma am renuntat la multe alte lucruri , dar ce sa faci …..nu se poate cu de toate . Important este sa stii care sunt prioritatile si sa renunti la altele pentru a realiza ce este prioritar . Cristina draga esti foarte tanara ,e bine ca ai inceput de pe acum sa ai grija de dantura ta, ,iti doresc sanatate multa si sa folosesti banii pentru distractii si alte placeri ale vietii nu pentru tratamente stomatologice 🙂

        1. Multumesc de urare, din pacate nici eu nu stau prea bine cu dintii dar investesc in ei mai ceva ca altii in aur 😀

    • Magda Denise
    • 09/07/2016
    Răspunde

    Am avut si eu o punte dentara, dintii pe care se sprijinea au fost prost tratati in copilarie, au trebuit scosi si am ajuns inevitabil la implanturi. Asa ca daca ar fi sa aleg azi intre punte si implant, as alege clar implantul. Un dinte slefuit pentru a-ti pune o punte nu mai e dinte sanatos, cu timpul il poti pierde. Implantul, ingrijit corect, te poate tine mai mult. Evident, sa te tina si buzunarul si sa-ti permita starea de sanatate.

    1. uff. imi pare rau sa aud ca suntem atatia cu probleme dentare. Stiu ca e scump dar nu pot sa nu ma bucur ca exista varianta asta a implantului si ca pot sa imi rezolv problema. Bine ca am doar un dinte dus, daca erau mai multi era mai grav.

    • Bleotu Macrina
    • 10/07/2016
    Răspunde

    Util articolul,dar la unii dintre noi mai este vorba si de costuri.

    1. N-ai ce face, trebuie sa dai ca sa nu ramai fara dinti.

    • Anda Stanciu
    • 10/07/2016
    Răspunde

    Mulțumim de informare.eu mereu am avut probleme cu dantura,din cauza lipsei calciului

    1. si nu exista tratamente moderne care sa te ajute?

    • Hacman Mariana
    • 15/07/2016
    Răspunde

    Eu cred ca pe langa frica putem adauga si lipsa banilor..cunosc cazuri..Din pacate aceasta este trista realitate…eu una prefer sa renunt la ceva ce-mi doresc in schimbul unei vizite la stomatolog,stiu cat de important este sa ai o dantura sanatoasa!Multa sanatate si numai impliniri tuturor!

    1. e clar ca un implant este scump, nimic de zis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares