Moarte gramaticii!

ma-ta are cratima

images (12)Deschid laptop-ul vesela si ma apuc sa verific noutatile pe toate fronturile(mail, facebook, blog, etc). Dupa rondul de dimineata pe facebook, trag urmatoarea concluzie: o treime din cei care au postat de azi de dimineata, au scris la modul „va primii” „as-i” „krte”, o alta treime, scriu in engleza de balta desi sunt romani si se adreaza prietenilor, romani si ei si …ultima treime ori a murit si n-a apucat sa mai scrie, ori scrie prea corect si facebook a fost socat si a decis sa le ascunda postarile ca sa nu se simta lezati cetatenii apartinand primelor doua treimi descrise.

Nu, nu sunt rea si stiu ca si sotul meu mai face cateodata greseli gramaticale pentru ca nu are atat de multa scoala, insa mi se pare incredibil faptul ca acestor oameni care scriu astfel, nu le poti spune ceva incercand sa ii corectezi pentru ca se simt lezati si incep imediat sa jigneasca. Poate ca ar trebui ca facebook sa se ocupe putin de asta si sa nu mai ofere vizibilitate maxima postarilor in care gramatica limbii romane e calcata in picioare fara pic de mila. Vad zilnic zeci, poate sute de astfel de statusuri, unele apartinand paginilor publice ai caror administratori au pretentia sa fie tratati cu respect si sa fie pupati in fund.

Nu vorbesc despre greseli pe care le putem face toti atunci cand de grabim sau de scapari de moment. Sunt oameni care sunt siguri ca asa e corect, cum scriu ei. Ma ingrijoreaza faptul ca majoritatea sunt mame si vor ajunge sa faca lectii cu cei mici sau fac deja. Ma tem sincer sa nu se schimbe normele gramaticale in cativa ani. Daca atunci cand au vazut ca puradeii sunt incapabili sa ia note de trecere la BAC, au decis sa faca subiecte mai usoare, eventual pentru clasa a doua, nu m-as mira ca atunci cand vor vedea ca toti scriu la BAC folosind gramatica, limbajul si prescurarile de chat, ministerul sa decida schimbarea regulilor gramaticale. Pe sistemul, daca ei nu pot invata normele, adaptam normele un functie de cunostintele majoritatii!

bottegaverde.ro
Etichete: ,

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Rotaru Gabriela Tatiana
    • 13/03/2015
    Răspunde

    Fiecare mai gresim cand ne grabim dar trebuie sa ne corectam eu asa cred ,nu trebuie sa ne simtim jigniti daca altii ne corecteaza, sa le multumim ca ne-au atentionat,ne-au corectat si asa stim si noi mai bine sa scriem,sa ne exprimam.

    • ionela bortofleac
    • 13/03/2015
    Răspunde

    Este adevarat si este destul de grav pentru copii dar si pentru noi ca parinti. Teme se dau la scoala poate se fac si-n timpul pauzelor,copiind , dar parintii acasa macar de doua ori pe saptamana sa-i dea „odraslei” o dictare. Macar o carte pe luna sa citeasca in plus. Sustineti copiii daca sistemul nu-si da interesul, e viitorul lor la mijloc, dascalii merg la serviciu ,primesc salarii.

    • Hacman Mariana
    • 13/03/2015
    Răspunde

    In ziua de asta este din ce in ce mai greu,…multi dintre noi nu-si mai dau interesul sa invete..banii sunt la putere daca ai bani esti considerat/a cel mai destept/a ,chiar daca realitatea e alta…cat traim tot avem de invatat..nu trebuie sa ne suparam daca cineva ne distrage atentia..daca ne corecteaza ..acum depinde si de firea fiecaruia ….

    • Mihaela
    • 13/03/2015
    Răspunde

    Eu le sunt recunoscatoare celor care ma corecteaza atunci cand gresesc si abia astept sa mearga Dragos la scoala ca sa invat din nou carte cu el, poate acum imi intra in cap. 🙂

  1. Răspunde

    Asa cum ai zis si tu, oricine greseste dar mie chiar mi s-a intamplat sa fiiu jignita din cauza asta. Mi-am permis sa las un coment unei pagini care arata noile „monstre” de materiale din care sa faca te miri ce, si i-am scris doar atat „cred ca vrei sa zici mostre”. Aoleu..pe privat m-a facut cu ou si cu otet, comentariul a fost sters, cum ca aceste lucruri se rezolva in privat ca niste doamne ce suntem, iar eu i-am zis ca in cazul asta sa imi scuze impertinenta si sa ma considere nesimtita 😀 ca nu ma supar atata timp cat nesimtirea mea nu ucide gramatica 😀

    • Iorga Daniela Ionela
    • 17/03/2015
    Răspunde

    Pfff …zilnic imi vine sa corectez postari scrise incorect gramatical, insa imi e sila de scandal si ofense aduse tot de cei/cele ce comit astfel de greseli.Prefer sa ma abtin si sa ofer sfaturi bune copiilor mei caci ei chiar le accepta fara a se ofensa.Din graba oricine poate gresi,insa cand se persista in greseala e vorba de prostie.

    • Mihaica Iuliana
    • 20/03/2015
    Răspunde

    Eu accept orice critica, si de multe ori si eu am tendinta de a corecta atat scrisul cuiva cat si vorbitul,insa intr-un mod placut si intelegator. De multe ori graba strica treaba, asta se stie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares