La multi ani celor care poarta prenume derivate de la „Ioan”

buchet-special-la-multi-ani-6r7lafdawj

Astazi, crestinii ortodocsi sarbatoresc Soborul Sf. Prooroc Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului, ceea ce numim pe scurt Sf. Ioan sau Sf. Ion. Doresc sa le urez si eu „La multi ani” tuturor celor care poarta acest nume de sfant sau derivate de la Ioan, dar si sa va atrag atentia intr-o anumita problema. Noi obisnuim sa spunem ca uram la multi ani celor ce poarta numele sfantului din ziua respectiva. Mai corect ar fi, insa sa uram de bine celor ce poarta prenumele sfantului sau derivat de la acesta. Numele, este ceea ce noi numim nume de familie. Sunt multi romani care au ca nume de familie Ion sau Ioan si acestia nu intra in categoria celor care au motive sa petreaca astazi.

Va dau exemplul prietenei noastre Paula Ion(poate imi cere si despagubiri ca ii folosesc numele!). Ion, in cazul ei, nu este prenumele dat de preot la botez, ci numele de familie mostenit de la parinti. Prin urmare, astazi nu e ziua ei de nume. Ei ii vom ura „la multi ani” de sfintii Petru si Pavel. N-ar fi si culmea ca pe o femeie sa o strigi „Ioaneee”? Trebuie sa avem mai mare grija cand alegem persoanele pe care le felicitam de ziua numelui, facand diferenta intre prenume si nume.

Cu riscul sa o dezamagesc ca nu se alege cu daruri azi, n-am sa-i spun „La multi ani!” Paulei Ion. Am sa va spun, insa, voua, celor care va numiti Ion, Ioana, Ionela, Ionica, Oana, Ionut, Ioan, etc. Sunt convinsa ca exista si alte nume care deriva din acestea si va doresc o zi a numelui, a prenumelui minunata, insorita, plina de daruri si urari sincere de bine din partea familiei si a prietenilor.

bottegaverde.ro

Prilej de fericire pentru unii, aceasta sarbatoare e si motiv de intristare pentru noi: este ultima dintre sarbatorile de iarna, semn ca e musai sa ne luam gandul de la mese cu bunatati, vizite pe la neamuri si vacante, sa ne reintram in ritmul obisnuit si sa punem osul la treaba!

Etichete: , , , ,

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Balaban Violeta
    • 07/01/2015
    Răspunde

    La multi ani tuturor care isi serbeaza ziua numelui.

  1. Răspunde

    Happy Birtday:D

      • cristina
      • 07/01/2015
      Răspunde

      La multi ani cu bine!

    • Rotaru Gabriela Tatiana
    • 07/01/2015
    Răspunde

    La multi ani tuturor ce poarta acest nume!

    • Iorga Daniela Ionela
    • 07/01/2015
    Răspunde

    Multumesc frumos pentru urari! pupici!

  2. La multi ani si multa sanatate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares