Cred ca unii nu inteleg termenul „copiat”

faci bani online
A COPIÁ ~éz 1. tranz. 1) (texte scrise) A reproduce în scris cu exactitate; a transcrie.
Asta cred ca nu pricep unele bloggerite, in special cele cu bloguri culinare. Tocmai am vazut o doamna detinatoare de astfel de blog, umflata toata in pene ca cineva a copiat o reteta de la ea. Intrebata ce anume s-a copiat, ne-a spus ca textul retetei )pe care ea o stie ca fiind a ei) este modificat si pozele erau personale ale celui care facuse postarea. In realitate, nu i s-a furat nimic dar ea sustine ca ideea ei e originala ca nimeni n-a mai preparat ce a preparat ea. I se pun la dispozitie linkuri ca sa vada ca au mai descoperit si altii apa calda si o tine pe-a ei.
Din punctul meu de vedere nu i s-a furat nimic. Daca are vreo reteta originala si exclusivista ar trebui inregistrata ca marca proprie si cotizat cu niste bani pentru asta. Cat despre text, atata vreme cat nu este reprodus integral sau partial si este vorba doar de a reda aceeasi reteta cu alte cuvinte si in stilul propriu, cred ca acuzatorul e usor paranoic. Cine iti garanteaza tie ca, daca tu faci azi ciulama cu pipota de elefant, nu exista macar un nebun caruia sa ii dea prin cap sa gateasca acelasi lucru? Si daca tu ai scris ca pipota de elefant se curata si se pune la fiert si eu scriu la fel …..asta e furt? Eu exagerez putin, va dati seama, dar chiar nu inteleg ce anume s-a furat, s-a copiat, s-a plagiat, atat vreme cat omul are un text complet diferit si poze proprii care atesta ca a gatit preparatul. La randul meu, si eu scriu si nu mi-ar placea sa imi vad textele proprii pe alte pagini dar asta nu inseamna ca daca eu scriu despre fluturi roz nu mai are voie nimeni sa scrie despre ei.

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • gutu adriana
    • 03/09/2015
    Răspunde

    dar e si normal ca retele culinare se incearca de multa lume..si nu cred ca gresesc daca vreau sa impartasec reteta incercata de pe blogul x,cu persoana y! :)am dreptate?bine,ca frumos ar fii sa si specific sursa de unde am luat reteta 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares