floare de in
Ne-am gandit sa va povestim astazi, despre semintele unei plante foarte cunoscuta si apreciata pentru fibrele sale, folosite cu precadere in industria textila : inul. Inul , cu denumirea in latina “Linum usitatissimum”, este una din cele mai vechi plante de fibre din lume, si a fost cultivata de secole in China, Egiptul Antic, dar cel mai devreme s-a descoperit ca au fost cultivate in Babilon, in anul 3000 i.H.
Semintele acestei plante, care are o floare albastra foarte frumoasa, sunt de doua tipuri : seminte de in aurii si maronii, acestea din urma fiind cele mai raspandite si cunoscute. Continutul si proprietatile celor doua tipuri, sunt aproape identice.
Vom vorbi in cele ce urmeaza despre importanta consumului de seminte de in, acest aliment minune cum il intituleaza unii, fiind totodata considerate unul din cele mai puternice alimente produse de plante din lume, luandu-se in considerare uimitoarele beneficii pe care acestea le au asupra sanatatii.
Astazi, semintele de in sunt foarte raspandite si se gasesc in comert sub diverse forme, de la seminte simple ambalate sau VRAC, la faina din seminte de in, ulei de in presat la rece sau adaugate in produse alimentare (ex. biscuiti, paine, briose… ), etc.
Semintele de in au un continut scazut de colesterol si sodiu.
Cu toate ca semintele de in au multe componente sanatoase, ele sunt valoroase datorita continutului foarte bogat in :
          acizi grasi esentiali Omega 3, considerate si “grasimi de tip bun”, foarte benefice pentru sanatate si pe care organismul uman este incapabil sa le produca singur. Beneficiile importante sunt asupra sistemului cardio-vascular. O lingurita de seminte de in, contine aproximativ 1,8gr de Omega 3. Este important de stiut ca, Omega 3 se regaseste in peste gras si in ulei de peste, dar pentru cei care nu pot din diverse motive sa consume peste, semintele de in sau uleiul de in extras din acestea, sunt o sursa excelenta. Ideal ar fi insa, sa se consume si peste si seminte / ulei de in, pentru ca Omega 3 din cele doua surse sunt diferite. Pe de alta parte insa, unele studii mai recente au demonstrat o incidenta mai crescuta a cancerului de prostata, asociata cu aportul exagerat de acizi grasi Omega 3 din peste. Deci, totul trebuie consumat cu moderatie si ideal ar fi sa cerem sfatul unui specialist in nutritie pentru lamuriri suplimentare. Tot ca o informatie utila este aceea ca, acidul alfa-linolenic (ALA) Omega 3 din semintele de in este rezistent la temperaturi ridicate, prin urmare nu este nicio problema daca folosim seminte de in la copturi (pizza, paine, briose, cornuri). Semintele de in au fost supuse unui test de 3 ore la temperatura de 150 ºC, iar Omega 3 a ramas intact.
          lignanii : sunt o clasa importanta de fitoestrogeni (estrogen vegetal) si sunt compusi chimici cu proprietati antioxidante, capabili sa inlature radicalii liberi din organism. Din toate alimentele consumate, sursa numarul 1 de lignani o reprezinta semintele de in. Ca idee, continutul de lignani din aceste seminte este de 7 ori mai mare decat cel din semintele de susan, de aproape 340 de ori mai mare decat continutul in lignani din semintele de floarea soarelui si de aproximativ 480 de ori mai mare decat continutul din caju. Exemplele ar putea continua. Mereu asociem in mintea noastra antioxidantii cu fructele si legumele (care intr-adevar sunt o sursa buna de antioxidanti), dar atunci cand semintele de in sunt puse in comparatie cu alimente care sunt consumate in mod frecvent ,în ceea ce priveste continutul lor total de polifenoli ( polifenoli sunt un grup foarte important de antioxidanti ), seminte de in ocupa locul 9 din 100 de alimente frecvent consumate.
          Fibre : semintele de in sunt extrem de bogate in ambele tipuri de fibre : fibre solubile si fibre insolubile in apa. Fibrele solubile, adica continutul de mucus din semintele de in, care in contact cu apa formeaza fibre –gel, sunt deosebit de utile organismului la nivelul tractului intestinal. Aceste fibre, previn trecerea prea rapida a continutului din stomac in intestin, astfel se imbunatateste semnificativ absorbtia de substante nutritive la nivelul intestinului subtire.
Combinatia unica si optima din cele trei componente amintite mai sus (Omega 3, lignani si fibre), fac din semintele de in un aliment greu de egalat in ceea ce priveste substantele nutritive din compozitie, nici chiar de multe tipuri de nuci sau alte seminte consumate frecvent.
Trebuie sa amintim deasemenea faptul ca, semintele de in sunt greu digerabile, coaja acestora este extrem de rezistenta acidului gastric, iar in asemenea situatie, pentru a beneficia cu adevarat de toate proprietatile lor trebuie pisate (cu ajutorul unui mojar de bucatarie)  inainte de consum.
Despre beneficiile consumului de seminte de in asupra sanatatii , in detaliul lor, vom vorbi in materiale viitoare. Acum doar amintim care sunt acestea : beneficii asupra sistemului cardio-vascular, beneficii antioxidante si antiinflamatorii, pentru prevenirea unuor tipuri de cancer, pentru sanatatea tractului digestiv, pentru atenuarea sau chiar estomparea simptomelor cauzate de menopauza, etc.
Ca orice supliment alimentar, cum trebuie privite si aceste seminte, trebuie sa ne informam temeinic inainte de a incepe orice tratament naturist si este indicat sa apelam la sfatul unui medic.

Related Posts

Previous Post Next Post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares