Marius se sarbatoreste de Sf. Marie?

semnul-intrebarii

Mai intai va urez la multi ani celor care astazi va serbati ziua numelui, apoi va intreb ceva ce mie nu imi e clar. Unii sarbatoresc numele Marius cu ocazia Sf. Marii, altii nu. Am tot cautat pe net dar nu ma lamuresc. Unii zic ca „Marius” e un derivat din Maria, altii ca nu are nici o legatura, ca vine de fapt de la zeul Mars numele lor si asta face din ei adevarati razboinici, din cei care poarta acest nume. Tocmai am zis la multi ani cuiva cu numele Marius si nu stiu daca am facut bine. Am ezitat, dar am zis ca decat sa nu ii zic mai bine o fac.

Cred ca cel mai clar raspuns gasit este asta: „Raspandit in aproape toata Europa, dar mai ales in Italia, Franta, Spania si Portugalia, numele de Marius reproduce vechiul nume gentilic roman – Marius. El a devenit celebru in epoca republicana datorita lui Caius Marius, un vestit om de stat si comandat militar. Incercand sa lamureasca pe deplin originea si semnificatia acestui nume, cercetatorii au ajuns la concluzia ca el se apropie de cuvantul etrusc „maru”, care era numele unei functii si care initial a avut intelesul de „om, individ”. Exista pareri care sustin ca el ar putea fi apropiat si de radicalul indo-european „mer mor”, cu intelesul de „barbat tanar, femeie tanara”, care se intalneste si in limba latina „maritus” („casatorit, sot”, de la verbul „marito” – „a se casatori”). Contrar aparentelor, numele de Marius nu are nicio legatura cu binecunoscutul nume de Maria, asa cum gresit se crede. Acest nume nu isi datoreaza recunoasterea datorita influentei crestine, ci mai ales datorita faptului ca a fost reluat direct din istoria romana in epoca Renasterii si a devenit rapid foarte utilizat in perioada revolutiilor democratice bugheze (mai ales din Franta). Numele de Marian este derivat de la numele de Marius, pe cand numele de Mariana face parte din familia numelui de Maria (se considera chiar ca sunt unul si acelasi nume).”(sursa www.copilul.ro)

Voi aveti vreun Marius in familie? Cand isi serbeaza ziua numelui?

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Tatiana Sorina
    • 08/09/2016
    Răspunde

    Tot ce e posibil,habar nu am,nici nu prea am in jurul meu persoane cu numele de Marius.

    • Nicolae Claudia
    • 08/09/2016
    Răspunde

    Din ce stiu eu..nu am Marius..doar Marian..si petrece zi 🙂

    • Valeria Chertes
    • 08/09/2016
    Răspunde

    Eu asa stiu ca se sarbatoreste, dar cine stie? Fiecare face cum crede.

    • HOSSU CLAUDIA
    • 09/09/2016
    Răspunde

    Prea multe sarbatorii biserica ii prosteste pe oamenii sa stea sa se inchine toata ziua sa ii manipuleze. Si popi sa le cer banii sa o duca ei bine .Daca ma uit in calendar nu mai fac nimic

    • Marius
    • 15/08/2017
    Răspunde

    Stiu ce argumente sunt date de cei care nu sunt de acord ca numele Marius ar trebui sa fie sarbatorit de Sf. Maria.
    1) Sarbatorirea numelui Maria si derivate se face pe 8 septembrie cand este nasterea Maicii Domnului.
    Pe 15 august este Adormirea Maicii Domnului si este cel putin ilogic sa-ti sarbatoresti la trecerea in nefinta a cuiva. E ca si cum cei care si-ar sarbatori numele de ion ar face-o cand este Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul.
    2) Numele de Maria este foarte vechi anterior infaptuirii Romei antice.
    Imprumul numelor este extrem de raspandit inca din acele vremuri.
    Ce nu inteleg cei care o tin sus si tare ca Marius vine de la Mars (zeul razboiului la romani) este ca acel general se autointitula descendent al zeului Mars pentru a avea un ascendent moral in fata trupelor pe care le conducea.
    Este binecunoscuta tendinta romanilor de asi lega numele de ceva cu rezonanta (hiperbolizarea numelui). Deci aceasta argumentatie, prin care se induce ideea ca Marius vine de la Mars, cade.
    Daca tinem cont de sufixele specifice din limba latina pentru numele folosite adica a si us atunci vom vedea ca teoria ca Marius vine de la Maria se sustine lingvistic.
    Flavia – Flavius
    Cezara – Cezarus
    Octavia – Octavianus
    etc.
    Oricum este destul de greu sa afirmam 100% ca una din cele doua teorii este cea corecta.

    1. Multumesc mult de tot pentru informatii. Nu am intrat atat de adanc in problema. Eu le zic La multi ani tuturor sa nu se supere. Respect!

    • Marius
    • 17/02/2018
    Răspunde

    Există un sfânt chiar cu numele Marius de origine persană, martir alături de soţia sa Marta şi cei doi copii ai lor, martirizaţi la Roma pentru că au îndrăznit să-i îngroape pe alţi câteva sute de martiri. Sunt trecuţi în calendarul catolic la 19 ianuarie, dar se pot pomenii şi sărbătorii de orice creştin cu numele Marius pentru că sunt canonizaţi înainte de marea schismă, ei trăind prin anii 300 d.Hristos.

    1. Multumim pentru informatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares