Ce sa faci si sa nu faci de Sanziene

sanziene

Astazi 24 iunie, in calendar, sarbatorim Sanzienele sau Dragaica. Este o zi pe care batranii o repectau cu sfinteni din consideratie fata de binefacerile Sanzienelor. Adesea, ele sunt confundate cu Ielele, insa nu au nici o legatura cu acestea pentru ca Sanzienele nu cunosc rautatea. Ele sunt entitati binevoitoare omului: ajuta fetele sa se casatoreasca, culturile agricole sa rodeasca, dau miros florilor, vindeca bolile si suferintele oamenilor. Dragaica nu se sarbatoreste doar in tara noastra ci in toata lumea iar traditiile acestei sarbatori se respecta inca in Europa Nordica si centrala.

In aceasta zi, este bine si recomandat ca cei care au pierdut persoane dragi, sa mearga sa cimitir, sa faca curat la mormant, sa duca flori si sa aprinda lumanari, dand de pomana pentru cei trecuti dincolo. Ideale sunt florile de sanziene care trebuie duse si acasa si agatate la porti, usi, ferestre, fantani pentru a apara casa si curtea de fortele malefice si a aduce noroc. Alte supersititii si credinte legate de sarbatoarea Sanzienelor mai sunt:
  • nu e bine sa faci curat insa poti scoate covoarele si paltoanele la aerisit pentru a fi ferit de molii.
  • nu e bine sa faci baie la cap pentru ca se spune ca te speli de toate fortele magice care te inconjoara azi si iti va merge rau
  • e cea mai potrivita zi pentru culegerea plantelor medicinale; plantele culese azi au puteri miraculoase.
  • e bine sa porti in par sau in san flori de sanziene care te vor face mai atragatoare si mai dragastoasa
  • stati cu ochii pe furnicile rosii pentru ca se spune ca daca intalnesti una azi, o sa fii foarte norocos anul acesta.

Related Posts

Previous Post Next Post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares