Liniștea umbrelor, Tana French (recenzie)

Liniștea umbrelor Tana French

TitluLiniștea umbrelor (Titlu original – Broken Harbor)
Anul apariției în România 2015
Editura RAO
Autor Tana French
Traducere Mara Wagner

Mick Kennedy este polițist la Omucideri în Irlanda. Împreună cu noul său partener, el trebuie să rezolve un caz mai mult decât complicat. Este vorba despre o triplă crimă. Doi copii au fost sufocați, iar tatăl înjunghiat de mai multe ori. Mama este în stare gravă la spital și nu se știe dacă va scăpa. Totul s-a petrecut într-un cartier aflat în faza de construcție abandonată. Martori puțini, dovezi puține, dar Mick are câteva bănuieli.

O supraveghere atentă a cartierului scoate la iveală un adăpost improvizat într-o construcție de vizavi de casa familiei atacate. Se pare că cineva îi urmărea. Nu mai durează mult și este arestat un suspect care mărturisește imediat că el este vinovatul. Chiar și așa, cazul este departe de a fi închis. Sunt multe indicii care nu se leagă și trebuie analizate atent.

libris.ro
Oferta zilei la carti


Arma crimei încă nu a fost găsită. Unele urme de sânge dau de gândit. În pereții casei sunt câteva găuri pe care nimeni nu le poate explica. Monitoare video sunt amplasate în mai multe zone din casă, deși copiii familiei Spain nu mai erau bebeluși de mult. Cineva a șters tot istoricul de navigare din laptopul familiei.

Care a fost mobilul crimei? Ce s-a întâmplat de fapt în acea noapte? De ce ar fi ucis omul acela o familie întreagă? Dacă nu el a făcut asta, atunci de ce și-a asumat fapta?

Liniștea umbrelor este un roman care se încadrează în categoria crime drama, dar are și elemente de thriller, thriller psihologic. Este o carte ușor de citit, parte dintr-o serie de șase cărți. Nu am știut asta când m-am apucat de ea, dar nu este o problema. Poate fi citită și fără a fi bifat restul volumelor. Este o carte mai veche, din 2015, așa că e posibil să o găsiți mai greu. Încercați și prin anticariate de tipul Târgul Cărții.

Nu o crimă, nu două, ci aproape patru. Jenny Spain încă se zbate între viață și moarte la spital. Primul gând a fost să o pun pe lista suspecților. Asta înainte să aflu cât de grave erau rănile ei. Nimeni nu și-ar fi făcut așa ceva, nu? O scoți de pe lista suspecților și plângi alături de ea când află că soțul și copiii i-au fost uciși. Din păcate, nu-și amintește nimic din noaptea crimei, cel puțin nu cât medicii o țin pe calmante. Asta nu înseamnă că nu ești de acord cu Mick Kennedy când o suspectează că ascunde ceva. Își acoperă soțul sau pe altcineva?

Ancheta este atent condusă de Mick Kennedy. Ies la iveală multe detalii despre trecutul celor doi soți, despre viața lor schimbată în contextul crizei economice, despre temerile și obsesiile lor, despre preocupările lor. Detaliile inexplicabile încep să aibă sens. Ea ea femeia pentru care aparențele sunt mai mult decât importante. Nu contează ce merge prost, cei din jur nu trebuie să știe. El este bărbatul rămas fără job, dar dornic să arate familiei că o poate proteja. S-o protejeze de ce? De animalul care de aude din pod… Comunicarea dintre ei lasă de dorit. Fiecare ascunde câte ceva. Nu sunt lucruri grave, dar sunt lucruri care vor conta la final.

Tana French este artistă în trimis pe piste false, din câte îmi pot da seama. Știe nu să întrețină suspansul, ci să-l sporească. Asta mi-a și plăcut, dar m-a și enervat în același timp. Te face să-ți bată inima în gât cu anumite detalii din vânătoarea pe care Patrick Spain o declanșează din dorința de a-și apăra copiii de acel ceva din pod. Te aștepți la ceva, îți imaginezi multe, îți pui întrebări, nu poți dormi până nu dezlegi misterul și apoi că descoperi că misterul nu era chiar așa misterios. Dacă vrei să afli la ce mă refer, n-ai decât să citești cartea!

Mick Kennedy nu e genul de polițist care răsuflă ușurat când cineva mărturisește o crimă. La el cazul nu se închide când are un vinovat, ci când s-a lămurit în privința motivului crimei. Un lucru îți spun sigur: suspectul arestat nu a omorât pe nimeni. Criminalul este cine te aștepți puțin: un om aparent echilibrat, un om puternic, un om care părea că poate duce orice, dar un om a cărui minte a cedat. Polițistul ăsta chiar știe ce face. Știe unde să caute, la ce să fie atent, cum să provoace, ce întrebări să pună. Este motivul pentru care vreau să citesc și restul romanelor din serie.

Liniștea umbrelor este o carte despre oameni care luptă să arate că sunt într-un fel, dar pe dinăuntru sunt cu totul altfel, dar și despre oameni care iubesc atât de mult încât iau apărarea altora, care nu ar merita să fie apărați. Este despre cum schimbările economice influențează viețile oamenilor. Când visurile încep să se prăbușească, psihicul nu are cum să nu fie afectat, indiferent ce vrem noi să-i face pe cei din jur să creadă. Nebunia te face capabil de orice.

Romanul mi-a stârnit grav curiozitatea de la primele pagini, mi-a aprins imaginația pe parcurs, a avut momente de suspans puternic, dar finalul recunosc că m-a dezamăgit puțin. Cu toate astea, ar fi nedrept să notez cu mai puțin de 4 steluțe pe Goodreads o carte de 700 de pagini pe care am citit-o în trei zile. Povestea este mult mai captivantă decât am putut povesti eu.

Cine crezi că este criminalul?

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Manuela Stanica
    • 12/09/2019
    Răspunde

    Foarte frumoasa recenzia! O carte destul de interesanta.

      • Valeria Chertes
      • 12/09/2019
      Răspunde

      Mulțumim pentru recenzie.

    • Anghelina Irina
    • 12/09/2019
    Răspunde

    O poveste interesantă. Chiar nu stiu cine ar putea fi criminalul

  1. Răspunde

    Pare tare interesanta daca tu zici ca ai citit-o asa repede si are 700 de pagini. Sunt curioasa si de celelate volume 🙂 Le vei citi?

  2. Te admir cate carti ai reusit sa citesti, eu sunt tare in urma, sper toamna sa ma ajute sa ajung la liman. 😀

    • M
    • 22/09/2019
    Răspunde

    sotia, cu siguranta!

  3. gata, m-ai convins! dau comanda, o pun frumos, si o sa caut si celelalte carti din serie! pare captivanta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares