De ce am zis NU chiloților menstruali

păreri chiloți menstruali

Au apărut de ceva vreme. La început, doar câteva persoane i-au promovat, timid. Acum, piața acestor produse numite chiloți menstruali a luat avânt. La fel și reclama care îi țintește. Sunt mai multe branduri/magazine care îi comercializează. Se găsesc în dm, pe femieko.ro, chilotis.com, astratex.ro, ameissy.ro și chiar eMAG.ro și decathlon.ro. Asta ca să se înțeleagă foarte clar că articolul de astăzi nu vizează vreun brand sau lezarea afacerii cuiva. Nici nu ar avea cum, de vreme ce menționez de la început că nu am testat vreun astfel de dispozitiv și nici nu am de gând. Le spun NU pentru că nu cred deloc în ei, nu pentru că i-aș fi încercat având mari așteptări de la ei și m-aș fi trezit dezamăgită. De ce rămân înapoiata care nu vrea să testeze ceva nou?

Nu vreau să spăl sânge

Hai să fim serioși, că despre asta este menstruația! Dacă tot vrem să nu mai avem subiecte tabu, așa cum spun comercianții chiloților menstruali. Nu mă pot vedea dând jos o pereche de chiloți menstruali pe care i-am purtat câteva ore, care au absorbit toată murdăria aceea, să-i iau la spălat la mână în chiuveta în care apoi mă spăl pe dinți. Eu chiar as vrea să văd pe cineva cum face asta într-o reclamă, într-o postare plătită ceva. Dacă nu e tabu, atunci să vedem tot!

Nu cred că ar face față fluxului din primele două zile

Sau femeile astea au scurgeri de doi stropi, sau… nu știu. Eu, în primele două zile, am menstruație, nu glumă. La recomandările de utilizare ale acestor chiloți ni se spune că se pot purta de la 2 la 8 ore, în funcție de flux. Adică eu ce ar trebui să fac când am scurgere abundentă? Să mă duc la fiecare două ore la un wc, oriunde m-aș afla, să mă dezbrac și să schimb chiloții?

bottegaverde.ro

Am mai auzit variante de la tipe care folosesc acești chiloți menstruali împreună cu tampoane interne sau cupe menstruale în primele zile. Așa bănuiesc că ar merge. De fapt, eu cred că ăsta ar trebui să fie scopul acestor chiloți, acela de a ține locul chiloților normali în perioada critică, pentru ca ceea ce trece de cupă sau de un ob (denumire generică pentru tampoane) să nu ducă la pete vizibile pe articolele vestimentare. Doar așa pot înțelege produsul.

Nu vreau să mă plimb cu chiloții în geantă

Hai să zicem că m-am dus la baie și i-am schimbat. Ce fac cu acei chiloți menstruali murdari, pe care tocmai i-am dat jos? Am înțeles că primești niște săcuți speciali în care să-i păstrezi. Se pare că asta te-ar feri de accidente și mirosuri prin geantă sau rucsac. Dar chiar și așa, să mă plimb cu chiloții murdari de menstruație în geantă nu mă simt în stare.

Nu sunt o soluție chiar ieftină

Nici din punct de vedere al costurilor nu mă simt atrasă de chiloții menstruali. Și dacă aș alege o variantă mai ieftină, la vreo 80 de lei perechea, ca să am de schimb pentru o zi cu flux abundent, aș avea nevoie de vreo 6-7 perechi pe puțin. 500 de lei tot mă duce investiția. Și cât pot folosi acești chiloți? Maxim 2 ani. Costurile mele lunare cu tampoanele și absorbantele sunt undeva la 25 de lei. Economie nu fac cu chiloții menstruali, pentru care mai trebuie să consum și apă, energie, detergent și timp să-i spăl și să-i usuc.

Nu cred că sunt mai confortabili

Poate mai siguri, în ideea că, dacă au strat exterior impermeabil, stai mai liniștită pentru că nimeni nu va ști că ești la menstruație din cauza vreunei pete. Apoi, pentru că, dacă alegi măsura corectă, stau ficși pe tine, nu alunecă precum un absorbant. Dar mai confortabili, eu nu îi văd. Cel mai mare disconfort mie mi-l provoacă scurgerea în sine. Femeile știu ce zic. Când simți fluxul acela cald scurgându-se, ai automat o stare de irascibilitate maximă. Ăsta a fost principalul motiv pentru care am trecut la tampoanele interne și indiferent câte rele o să-mi spuneți despre ele, nu mă puteți convinge să renunț la ele. Pe astea le folosesc acum.

Nu știm cu certitudine că sunt mai sănătoși decât alte soluții

Eu am ajuns să nu mai am încredere în nimeni și în nimic. Mă uitam pe un site la descrierea produselor și citeam de două straturi, unul interior, din bumbac și spandex, și unul exterior, din nylon și spandex. Apoi aflu că mai există un strat median care reține secreția, ca la orice absorbant sau scutec pentru copii, în așa fel încât tu să te simți uscată. Păi și stratul ăla din ce e? Și dacă el reține sângele acolo, cât de bine se poate spăla stratul acela la mașina de spălat? Pe unele site-uri, nimic despre material. Și, cu toate astea, se bat cu pumnii în piept că sunt alternative mai sănătoase la absorbantele clasice despre care se vorbește tot mai des că s-ar face vinovate de multe dereglări hormonale, infertilitate și chiar cancere.

Bun! Să presupunem că trecem la chiloții menstruali și că ei sunt sănătate curată pentru zona intimă! Ce facem cu alimentele pline de pesticide și porcării? Ce facem cu aerul poluat? Hai măcar tampoanele să fie sănătoase! Ce mai contează restul? Cât de eco-friendly sunt? Nu am stat să calculez. Oricum, dincolo de grija pentru mediu, este vorba întotdeauna de marketing.

Pe mine nu m-a convins încă genul ăsta de produs că trebuie testat. Nici pe banii mei, nici în cadrul vreunei colaborări.

Dacă vreau eco și mai sănătos, mai sunt și alte variante. Cei care promovează chiloții menstruali sunt și fani cupe menstruale care sunt fabricate din silicon sau tipuri de cauciuc despre care acum ne spun că sunt sigure și care, peste câțiva ani, probabil că se vor trezi că au nu știu ce efecte! Și despre tampoanele pe care le purtăm ne-au zis ginecologii acum 20 de ani că sunt safe…

Singurul scop pentru care mi-aș lua 1-2 perechi de chiloți menstruali ar fi acela de a-i folosi ca extra protecție în perioada delicată, dar nu ca unică măsură de protecție. În felul acesta, purtați cu un tampon sau un absorbant din bumbac, aș spăla doar pete, nu tot centrul pentru transfuzii, și nici nu aș avea o cheltuială prea mare.

P.S. Am scris aici despre cum mi-am comandat prima mea pereche de chiloți menstruali și de ce i-am trimis înapoi.

Cam așa văd eu lucrurile, oricât de înapoiată sunt sigură că vor spune unii că sunt. Pentru cine îi folosește cu succes, nu pot decât să mă bucur. Celor care doresc să-i încerce le țin pumnii să se împace bine cu ei. Aștept comentarii despre experiențele voastre cu chiloții menstruali. Cum vă împăcați cu ei? Ce vă oprește din a-i încerca? Ce vă place și ce nu vă place la ei? Promit că aprob și răspund la toate comentariile care folosesc limbaj decent.

Etichete: ,

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Mihai Mădălina
    • 14/06/2023
    Răspunde

    Bună Cristina! Sunt de aceeași părere cu tine, mi se face scârbă numai când mă gândesc cum trebuie să spăl chiloții ăia. Le spun nu, rămân tot la absorbantele clasice! Te pup. ?

      • Cristina Dragomir
      • 16/06/2023
      Răspunde

      Nu stiu ce sa mai zic ca sa nu supar pe cineva. Eu sunt in asentimentul tau. Hai, una e sa speli un chilot pe care ai o pata, alta e sa speli un tampon intreg…

  1. Și eu am aceeași problema: nu-mi place sa spăl sânge, nu vreau sa umblu cu chiloți murdari în poseta și nici nu pot sa ma dezbrac în wc, ca am un handicap, care ma reține (nu rusinea). Asa ca zic pas acestor invenții și rămân la tampoanele mele.

    1. Răspunde

      Bună draga mea ☺️

      Am citit gândurile tale și le înțeleg. Deși nu pot sa nu observ răutatea din cuvintele tale, le trec cu vederea, știu ca nu ești un om rau.

      Eu sunt una dintre persoanele care se descurca cu 5 perechi de chiloți menstruali fără alte produse suplimentare. Am și eu menstruației abundenta și de pana la 7 zile, dar pana acum nu am avut nevoie sa ma schimb în deplasare.
      Las aici și link câte articolul meu. Este experienta mea, nu vreau sa conving pe nimeni☺️

      https://pentrumamedegemeni.ro/2022/03/22/chilotii-menstruali-pot-fi-hygge/

        • Cristina Dragomir
        • 16/06/2023
        Răspunde

        Hello, nu stiu daca i te adresai Mihaelei sau mie. Eu nu vreau sa se simta nimeni in vreun fel citind acest articol. Am zis clar ca nici nu i-am testat. Eu am citit articolul tau la vremea cuvenita, dar nu ma poate convinge nimeni sa spal asa ceva. Asta e tot.

    • Valeria Chertes
    • 14/06/2023
    Răspunde

    Nu ma tentează deloc acești chiloți.

      • Cristina Dragomir
      • 16/06/2023
      Răspunde

      Nu zic ca nu ar merita incercati deloc, doar ca nu cred ca i-as putea folosi ca unica masura de protectie.

    • Monea Ionela Simona
    • 14/06/2023
    Răspunde

    Mi se par scumpi, unsafe, destul de neigienic de spălat…cred ca as fi foarte stresata purtandu-i… Sunt pe aceeași lungime de unda cu tine… Daca i-as primi spre testare, as fi curioasă…dar de dat bani pe ei…nici o șansă ?

      • Cristina Dragomir
      • 16/06/2023
      Răspunde

      Prea scumpi nu sunt si se vor tot ieftini pe masura ce intra alte site-uri pe piata.

  2. Mie imi plac Maxim! Dar adaug aici ca ii folosesc noaptea, nu ziua. Am doua perechi si ii alternez in primele doua nopți, ca atunci am flux. Ziua sa stii ca nu as avea probleme s ii folosesc stand acasa, nu la job. Pentru ca nu am flux extrem de abundent si stiu ca ar face fata. Personal, mi se par o invenție foarte faina. Acum, parerile sunt împărțite. Nu stiu de economie, dar îi bag la masina de spalat si aia e, nu ii spal la mana. Mie mi-au schimbat oleaca percepția. Ii ador!

      • Cristina Dragomir
      • 16/06/2023
      Răspunde

      De asta si exista o diversitate asa mare de produse pentru ca suntem diferiti si este normal sa nu ne placa tuturor aceleasi lucruri. Ma bucur ca iti sunt utili.

  3. Si eu care credeam ca sunt singura. Am testat si absorbantele reurilizabile si am zis pas.

    • o femeie
    • 21/06/2023
    Răspunde

    eu si fiica mea folosim. Am prins oferte si reducere zdravana, pe primii mi-am cusut eu pt ca absorbantele din comert nu ma protejau toata noaptea ca nu reuseam sa ma trezesc la fiecare 1-2 ore si am salteaua cu pete pete pete si multi ani din viata mea am folosit scutece peste noapte.
    Da, problema spalatului e mentala. E nevoie sa ii clatesc de mana 1-2-3 min inainte sa ii pun in masina, si asta nu e pt orisicine.
    Sunt pe mai multe grosimi -ca absorbantele. Cei grosi pt ciclu abundent ii schimb la 12 ore. Marele avantaj e ca au zona de protectie pana sus la elasticul din talie si pe mare parte a elasticului de pe picior, si pt cine e cu hemoragii nu se mai prelinge nimic nici pe stanga nici pe sus. in primele luni la birou plecam cu chilot absorbant + absorbant = pana am capatat incredere. Insa nu am avut nevoie niciodata de schimbat chilotii menstruali la fel de des ca absorbantele.
    Cei subtiri sunt pt zilele de final, zile mai lejere, sunt ca un chilot bumbac dar cu un strat extraadaugat impermeabil.
    Am scapat insa de iritatiile pielli (sunt alergica si plasticul si lipiciul din absorbantele industriale ma termina, fac rani verile).
    Pana la ei am folosit cativa ani abrosbante reutilizabile, de departe consider mai comozi chilotii menstruali.

    Eu sunt din persoanele ce va face petrecere la menopauza. Pana acolo mai am ceva, dar cu chilotii menstruali in ultimii 6-7 ani am economisit o gramada de bani, luna de luna. Si recomand oricui prinde o super oferta (eu luai doar cand au fost cu 70% reducere) sa ii incerce. Nu sunt estetici, sunt doar niste chiloti clasici de bumbac.

  4. Pingback: Eu chiar am vrut să încerc chiloții menstruali, dar n-a vrut Universul... - Caietul Cristinei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares