5 afirmații comune despre dinții bebelușilor. Mit sau adevăr?

sfaturi sănătatea dinților bebelușului

Intr-o discuție recentă cu o prietenă care a devenit mămică de curând, am avut parte de o afirmație care era contrară celor știute de mine până atunci. Am studiat puțin problema, prin intermediul unor articole de specialitate, și am constatat că știam greșit ce știam eu, că studiile recente și tehnologia de ultimă generație mai schimbă sfaturile pediatrilor. Există încă multe mituri pe care noi le luăm de bune. În orice domeniu, nu doar în creșterea copilului. Azi, vedem dacă următoare afirmații privind dinții bebelușilor sunt mituri sau adevăruri.

Suzeta duce la strâmbarea dinților

Bunicile și expertele în patenting (școlite pe grupurile de Facebook) sar ca arse când vine vorba de folosirea suzetei care, de multe ori, reprezintă o adevărată salvare pentru tinerele mămici. După cunoștințele lor, suptul suzetei, ca și al degetului, duce la strâmbarea dinților. Dinții bebelușilor încep să iasă pe la vreo 6 luni. Majoritatea renunță la suzetă abia pe la 2-3 ani.

Chiar așa periculos să fie? Se pot folosi fără probleme suzete ortodontice adecvate vârstei copilului. La început, vor fi moi și flexibile. Pe măsură ce bebe crește, devin puțin mai tari și au forme speciale care respectă forma naturală a arcadelor și dinților, pentru a nu pune în pericol sănătatea și aspectul acestora.

Copilul are nevoie de dinți pentru a mesteca

Începe diversificarea, mama introduce alimentele pasate și continuă să i lea dea, chiar și luni de zile, doar sub această formă, spunând că bebe nu are cu ce mesteca. Și tu credeai că e nevoie de dinți pentru a renunța la pasate? Se pare că nu este deloc așa. Chiar dacă dinții bebelușilor întârzie să apară, se pot introduce treptat bucățele de alimente, mai întâi moi, gătite, dar nepasate, apoi chiar crude. Gingiile sunt perfect pregătite să-și facă treaba.

Bună idee au avut cei care au gândit genul acesta de aparat aburi bebeluși care gătesc dar și mixează, putând prepara în ele de la piureuri până la mâncăruri solide, în funcție de etapa de creștere. Doar apeși un buton și pui stop când ai consistența dorită.

Laptele matern duce la carii

Multe mămici înțeleg greșit formularea carie de biberon și cred că nedoritele carii sunt provocate de hrănirea cu lapte, la sân. De fapt, cercetătorii arată că laptele matern are efect exact invers și protejează dinții de carii. Ceea ce este de fapt dăunător dinților celor mici este suptul excesiv din biberon. Mai întâi, avem tetina care acționează diferit asupra dinților și gingiilor, față de mamelon, apoi, diversele formulele de lapte care vin la pachet cu un număr mare de bacterii ce rămân în cavitatea bucală.

Igiena dentară nu este necesară dacă bebe nu are dinți

Alt lucru pe care nu îl știam și de care poate nu aveți nici voi idee este că igiena dentară trebuie făcută dinainte să apară primii dințișori. Medicii dentiști spun că este indicat să nu permitem micuților să adoarmă cu biberonul sau cu lapte în gură și că ideal ar fi să curățăm gurița, înainte de somn, cu un pansament steril pus pe deget. Cu cât mai puțin lapte rămas în cavitatea bucală, cu atât mai puține bacterii și mai mici șanse să dezvolte carii prea devreme.

Spațiul dintre dinții de lapte indică o viitoare strungăreață

Faptul că un copil are un spațiu între incisivii centrali superiori nu înseamnă nici că are dinții strâmbi, nici că are/va avea strungăreață ca X sau ca Y, membri ai familiei. Este normal ca dinții bebelușilor să aibă spații între ei. Dinții definitivi sunt mai numeroși și mai mari și vor umple altfel arcada; ceea ce noi numim strungăreață va dispărea.

Cu alte cuvinte, toate cele cinci afirmații de mai sus sunt mituri și nimic mai mult. Pentru a avea grijă în mod corect de dinții bebelușilor și numai este necesar să aveți un pediatru bun, care continuă să învețe zilnic și nu se rezumă la informațiile acumulate acum 30 de ani, când a terminat el medicina. Și, mai ales, să fie un medic care să aibă timp de sfaturi, discuții și întrebări. Majoritatea nu prea au.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria Chertes
    • 20/04/2022
    Răspunde

    Mulțumim pentru informații.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares