Ultimul mesaj, Laura Dave

Ultimul mesaj, Laura Dave

Se pare că nu pot sta deloc departe de colecția Buzz Books de la Litera. Foarte puține dintre cărțile sale m-au dezamăgit până acum, așa că este de înțeles. Azi a venit rândul volumului Ultimul mesaj, semnat de Laura Dave, o apariție din 2021, un roman chiar bun, pe care vi-l recomand.

Ultimul mesaj, scurt rezumat

Hannah și Owen nu sunt căsătoriți de mult timp, dar se poate spune că au o căsnicie fericită, în ciuda faptului că Bailey, fiica adolescentă a lui Owen, din prima căsătorie, nu prea pare să o accepte în postura de mamă vitregă. Nu-i nimic. Hannah are răbdare și înțelege.

Lucrurile se schimbă brusc atunci când compania la care lucra Owen este acuzată de ilegalități. Owen dispare și Hannah primește un ultim mesaj de la el, un bilețel, pe care scrie doar atât: protejeaz-o. Este de la sine înțeles că e vorba de Bailey. În aceeași zi, și Bailey primește un mesaj de la tatăl ei, alături de o geantă plină cu bani.

libris.ro
Oferta zilei la carti


Pentru Hannah e clar. Owen este băgat în treburile de care este acuzată compania și fuge pentru a nu fi arestat. N-ar zice că ăsta este bărbatul de care s-a îndrăgostit. Totuși, nu înțelege de cine ar trebui să o apere pe Bailey. La fel cum nu înțelege nici de ce primul om al legii care vine să le întrebe despre una și despre alta este un șerif din Texas, de vreme ce ei locuiesc în California.

Poate că motivul dispariției lui Owen nu este cel la care s-a gândit Hannah. Încă nu știe de cine sau de ce ar trebui să se teamă, dar pornește în căutarea adevărului, alături de nimeni altcineva decât de fiica ei vitregă. Bailey își aduce aminte că, în copilărie, ea și tatăl ei fuseseră la o nuntă în Austin. De acolo trebuie pornite cercetările. De acolo de unde a venit și șeriful care pare a ști mai multe decât spune despre Owen.

Cine este Owen cu adevărat și de ce a fugit lăsând în urmă niște mesaje care nu-i explică absolut deloc decizia? Vor reuși mama și fiica să descopere adevărul? Vor fi vreodată cei trei familia adevărată la care au visat?

Ultimul mesaj, gânduri de după

Mi-a plăcut mult acest roman. Nu știu dacă este chiar de Buzz Books, adică genul de carte despre care să simți nevoia să vorbești și pe care să nu o iuți curând, dar sigur nu este o lectură de ignorat. Un roman bun, care sunt aproape sigură că va avea parte de o ecranizare pe măsură cât de curând.

Unii îl cataloghează drept thriller, eu l-aș încadra chiar la thrillere cu accent polițist. Cert este că autoarea reușește să păstreze destul de bine misterul dispariției lui Owen, să se învârtă cu folos în jurul cozii, oferind cărții un ritm destul de alert. Adăugăm la asta și câteva momente bunicele de suspans, dar și câteva cotituri bruște într-o altă direcție, și cred că deja vă dați seama că vorbim despre o carte care nu lasă loc de plictiseală.

Povestea merge pe două planuri: trecut și prezent. Prezentul este al căutării și al întrebărilor. Trecutul este al momentelor din care Hannah trebuie să extragă mici informații pe care Owen i le-a dat de-a lungul timpului, care să o ducă mai aproape de răspunsuri. Bailey este cheia, doar că încă nu știm cheia a ce.

Nu pot nega faptul că începutul este mai bun decât miezul și finalul poveștii, dar asta este o tendință a tuturor cărților citite în ultima vreme. Poate devin eu prea pretențioasă?

Mi-am făcut fel și fel de scenarii în ceea ce-l privește pe Owen și, în final, niciunul nu s-a dovedit a fi cel corect. Faptul că finalul nu a fost predictibil pentru mine, crește nota pe care i-o acord acestei cărți, și anume 4/5 pe Goodreads. Că nu a fost finalul la care mă așteptam eu, asta e partea a doua. Până la urmă, viața adevărată nu are mereu final fericit, nu?

Ultimul mesaj este despre noi și cei de lângă noi, despre cât de bine îi cunoaștem, cât de mult se lasă ei descoperiți și ce suntem capabili să facem pentru cei pe care îi iubim și credem că ne iubesc, despre încredere, dar și despre sacrificiul de a pune siguranța celor dragi mai presus de nevoia noastră de fi lângă ei. Uneori, fuga nu e semn de lașitate, ci de curaj.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares