De ce să-ți faci self AWB la poștă? Degeaba

My AWB Poșta Română

Poșta Română. Aș putea scrie câte un articol în fiecare săptămână despre lucrurile care mă dezamăgesc la ea. Aproape nimic nu e cum trebuie la poștă. Angajații nu sunt instruiți cum trebuie, tehnica este învechită, depozitele nu sunt organizate, este o instituție în care încă se merge pe principiul timpul trece, leafa merge. Cel puțin la ghișee. Iar poștașilor, fix treaba cu cititul contoarelor Enel le mai lipsea. Mă opresc aici cu trecerea în revistă a minusurilor Poștei Române, că le știm cu toții. Din păcate, am nevoie de serviciile lor pentru că sunt mai ieftine. Încă.

Se fac pași prea mici și rari spre drumul corect. Unul dintre acești pași a fost lansarea aplicației My Awb, locul unde îți poți completa singur foile de transport pentru colete, online, unde ți se generează automat AWB-ul pe care tu îl printezi și mergi cu el la poștă. Ar fi trebuit să fie un lucru bun. Am crezut că nu se va mai sta atât de mult la coadă. Oare chiar este un pas înainte? Câți au acces la imprimantă și câți dintre cei care o au sunt și dispuși să o folosească? Câți dintre clienți știu că pot genera documentul de transport online, pe telefon, și că pot veni și fără el printat, doar cu numărul de awb generat de aplicație și coletul, că foaia se poate printa la poștă (în unele oficii)? Să mai zic și că, la început, au introdus serviciul fără a explica angajaților cum funcționează, de te duceai cu foaia printată și se uitau cruciș la ea?

Iată cum este descris acest serviciu:


My AWB Poșta Română este o aplicație online creata special pentru a veni în ajutorul clienților noștri, oferindu-le mai mult control asupra gestionării expedițiilor. Principalele facilități ale aplicației My AWB Poșta Română au fost gândite în funcție de nevoile specifice ale clienților, care acum beneficiază de:
– crearea și vizualizarea documentelor de transport AWB
– încărcarea, editarea și vizualizarea borderourilor
– gestionarea online a expedițiilor efectuate într-o anumita perioadă de timp
– generarea de rapoarte statistice atât pentru statusul trimiterilor cât și pentru încasarea rambursurilor

Multe beneficii, ai zice.

Le ai, dar nu prea.

Partea bună din toată treaba asta este că le mai scapi de muncă pe doamnele plictisite și nepoliticoase de la ghișeu (cel puțin, așa se prezintă situația la două angajate ale OP 51, București) și că ai toate datele expediției online, nu mai depinzi de foaia aia de la poștă, pe care riști să o pierzi. Ar mai fi de bine și faptul că ți se salvează datele în cont, că secțiunea expeditor este pre-completată de fiecare dată, iar datele destinatarilor sunt și ele salvate și este mai ușor să completezi formularul la o nouă expediție către aceeași persoană. În rest, eu nu simt că mă ajută cu prea mult. Din contră, îmi complic viața aiurea.

În loc să completez buletinul ala de trimitere din oficiul poștal, o fac online, acasă. Puteam să scriu și de mână, tot acasă. Fără să stau să cântăresc colete, fără să fiu nevoită să dau banii pe plicurile pentru awb-uri, cele de lipit pe colet, pe care la poștă mă săturasem să le cerșesc și să se dea din umeri că nu sunt… Am pățit-o de mai multe ori. Am preferat să mi le cumpăr, chit că era treaba lor să le aibă.

În plus, dacă aplicația a fost gândită pentru a reduce timpul de așteptare la poștă, pentru a face lucrurile mai simple și mai rapide, ar fi trebuit ca cei care avem awb-urile făcute, doar de scanat, fie să avem oficiu special, fie să avem prioritate. Poate să existe posibilitatea de a le și plăti online, și la ghișeu să putem merge în față și doar preda coletele cu dovada plății. Degeaba am eu trei colete a căror preluare îi ia două minute angajatei de la ghișeu, dacă tot trebuie să aștept o oră, în ploaie, după alți clienți ale căror date de trimite trebuie introduse manual în sistem.

Cel puțin la cum funcționează lucrurile în acest moment, My AWB Poșta Română nu mi se pare un serviciu foarte eficient. Câștig doar cele 10 minute, cât ar fi durat să introducă tanti trei colete manual. Pierd la fel de mult timp la coadă, doar ca se le ușurez lor munca.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post
0 shares