Munca de acasă – 10 dezavantaje la care să te gândești serios

muncește acasă pe calculator

Mi-am dorit cu ardoare să lucrez de acasă. Credeam că e raiul pe pământ să muncești din confortul propriei locuințe și să câștigi bani. Mă gândeam la cheltuieli mai mici cu garderoba și transportul, la faptul că nu va trebui să pierd timp prețios în trafic, că voi lucra în liniștea sufrageriei mele, nu în forfota dintr-un birou. Da, ai și beneficii când lucrezi de acasă, asta nu poate nega nimeni. Vezi articolul munca de acasă, în care sunt prezentate câteva dintre avantaje, unele la care nici nu te-ai gândit probabil!

Când pandemia a impus mai multor companii să-și trimită oamenii să muncească de acasă, cei care visaseră la asta au crezut că l-au apucat pe Dumnezeu de un picior. În scurt timp aveau să descopere și dezavantajele telemuncii. Eu am 10 ani de când o practic și pot spune că motivele pentru care am ajuns să o urăsc sunt mai multe și mai puternice decât cele pentru care mi-am dorit-o la început.

Uite de ce nu recomand munca de acasă!

Lipsa spațiului

Un lucru pe care puțini îl iau în calcul când visează să lucreze de acasă. Pentru a face asta ai nevoie de un spațiu pe care să-l transformi în birou. Nu poți munci la infinit din pat sau din bucătărie. Ai nevoie de lumină bună, de spațiu suficient, de liniște, etc. Nu mulți își permit să transforme o cameră în birou. Lipsa unui birou adecvat înseamnă și o poziție greșită a corpului, lucru care duce la probleme de sănătate.

Nu ai program fix

Cum ar putea acesta să fie un dezavantaj? Poate tocmai de asta vrei sa muncești de acasă, ca să te trezești la ce oră vrei. Ei bine, e foarte greu să fii disciplinat când îți faci singur programul de lucru. Tinzi să lenevești mai mult decât îți permiți, prietenii te sună și vor să stai cu ei de vorbă de parcă chiar nu ai avea nimic de făcut, etc. Te trezești că se face ora 14 și tu nici nu te-ai apucat de ce aveai de făcut pe ziua respectivă. Ajungi să muncești până la miezul nopții sau să te prindă dimineața la calculator. Sună bine program flexibil, dar în realitate s-ar putea să ai de-a face cu muncă 24/7.

Atenția îți este distrasă prea des

Crezi că unele zgomote din birou îți distrag atenția de la ce faci și că acasă te-ai putea concentra mai bine? Stai să vezi cum e acasă! O alarmă de mașină, o ușă din vecini trântită prea tare, vecinii care s-au apucat de renovări, cei de deasupra, care au copii mici care tropăie toată ziua, un curier rătăcit care sună la interfon, copilul care vorbește prea tare la telefon în dormitor, soțul care se uită la meci cu sonorul dat prea tare, câinele care vrea joacă, motanul care vrea mâncare, toate sunt motive să te oprești din ceea ce faci, să te enervezi, să pierzi timp și idei prețioase.

Te simți singur

Fix interacțiunea cu colegii, de care îți doreai să scapi pentru că nu mai suportai bârfele sau privirile cu subînțeles, îți va lipsi când lucrezi exclusiv de acasă. Ai nevoie de socializare mai mult decât ai crede. Stai singur cu laptopul câteva zile și deja începi să te simți deprimat. Ți se face dor de glumele, fie ele și nesărate, ale colegilor, de zâmbete, fie ele și false, de sentimentul că nu ești singur. Chiar dacă mai comunici cu ei prin intermediul platformelor online, asta nu poate înlocui contactul direct.

Îți scade stima de sine

Ce ziceam de mai puțini bani investiți în articole vestimentare? Da, sună așa de bine munca de acasă în pantaloni de trening, fără pantofi care să te strângă și fără machiaj care să-ți astupe porii! Numai că lucrurile astea au un rol important în viețile noastre. Pe măsură ce renunți la ele, este foarte posibil să-ți scadă stima de sine, lucru deloc de dorit. Entuziasmul, energia și determinarea scad pe măsură ce nu-ți mai acorzi acea atenție care-ți sporea încrederea în tine.

Ești mult mai stresat

Paradoxal, deși nu ai program fix, lucrezi când vrei și când poți, ești mai stresat decât erai când lucrai de la birou. Delimitarea dintre problemele de la muncă și familie se face mai greu când treci mereu pe lângă laptopul sau teancul de dosare la care știi că ai atâta de lucru. De multe ori, poți ceda nevoii de a finaliza un anumit proiect, ajungând astfel să muncești mai mult decât ai fi muncit dacă erai la birou. Foarte mulți dintre cei care au trecut pe telemuncă din cauza pandemiei au declarat că se simt incredibil de epuizați de când fac asta.

Productivitatea scade

Nu în toate cazurile, dar în multe. Puțini sunt cei care sunt mai productivi când muncesc de acasă. Cei mai mulți recunosc că dădeau randament mai bun muncind de la birou. Este normal să scadă productivitatea cu atâtea lucruri care îți distrag atenția de la ceea faci. Plus că îți lipsesc energia continuă de la birou și sentimentul acela că ești în permanentă competiție cu ai tăi colegi. Muncești într-un ritm mai lent, îți lipsește motivația, nu e de bine…

Problemele tehnice trebuie să le rezolvi singur

Când lucrezi de la birou, problemele tehnice ți le cam rezolvă alții. Sunt probleme cu internetul, șeful e cel care se ceartă cu furnizorul. Ceva nu funcționează cum trebuie la laptop sau la imprimantă? Chemi pe cineva de la departamentul IT. Acasă nu e așa. Toate cad în grija ta. Trebuie să te descurci singur cu diversele probleme de natură tehnică.

Sedentarism

Îți spui cumva că timpul pe care îl petreceai în tramvai îl poți petrece plimbându-te în parc sau făcând gimnastică acasă? Slabe șanse! Cel mai probabil o să-l petreci dormind, mâncând popcorn în timp ce te uiți la un serial sau vorbind la telefon cu colegii de care îți e prea dor. Uite așa ai rămas și fără cei 4000-5000 de pași pe care îi făceai forțat în drum spre muncă! Devii (și mai) sedentar (decât erai erai deja), iar asta nu e deloc bine pentru sănătate.

Facturi mai mari

Poate nu te-ai gândit la asta, dar munca de acasă atrage după ea și facturi mai mari. Curentul electric și factura la gaz sau întreținerea te vor costa mai mult. Două becuri și un laptop consumă destul, folosite zilnic, 8-9 ore pe zi. Dacă e iarnă, nu mai ții termostatul jumătate de zi setat cu câteva grade mai jos. Ai nevoie de căldură. Dacă e vară, aerul condiționat consumă curent.

Munca de acasă are și avantaje, dar și multe dezavantaje pe care e bine să le știi de la început pentru a evita dezamăgirile. Din afară, poate părea fantastic să poți lucra din vârful patului, la ce oră ai chef, dar iată că lucrurile nu sunt așa de roz cum par la prima vedere. Depinde de tine, de personalitatea ta, de natura jobului, de spațiul pe care îl deții, de cât de disciplinat ești (sau nu), dacă o să-ți placă sau nu varianta muncii la domiciliu.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post
0 shares