6 greșeli în curățarea aragazului care îi scurtează durata de viață și îi strică aspectul

bucătărie, aragaz

Aragazul este una din piesele centrale în bucătăria românească. Este un produs la care contează în egală măsură ce știe să facă, dar și cum arată. De aceea este foarte important ca el să fie mereu curat, lucru care nu este întotdeauna ușor de obținut. Unele pete sunt simplu de îndepărtat, altele mai greu. Din păcate, din lipsă de timp sau din neștiință, tindem să facem unele greșeli care strică aspectul aragazului și îi scurtează durata de viață. Iată 6 greșeli pe care ar fi bine să nu le faci în curățarea aragazului, dacă vrei să te bucuri mai mult timp de el!

Nu cureți după fiecare utilizare

Ai gătit o ciorbă și ai câteva pete pe aragaz, dar decizi că nu are sens să le ștergi azi pentru că oricum mâine prăjești cartofi și umpli aragazul de ulei. Îți spui că o să-l cureți mâine. Nu e tocmai corect. Cu cât sunt mai vechi, petele și murdăria de pe aragaz sunt mai greu de curățat. Ceea ce azi s-ar fi curățat în câteva secunde cu un burete cu detergent de vase mâine va necesita mai mult timp și energie.

Folosești instrumente nepotrivite

Din dorința de a economisi timp și energie, este posibil să folosești instrumente nepotrivite pentru curățare. Un burete de sârmă sau chiar unul de vase, dar folosit cu partea abrazivă, poate deteriora vizibil și iremediabil plita, pereții cuptorului sau alte părți componente. Cel mai des se întâmplă asta în cazul cuptoarelor. Nimeni nu este dispus să stea ghemuit sau în genunchi minute bune ca să frece niște urme de grăsime arsă cu o perie moale sau cu laveta. Și atunci începi și freci cu un instrument foarte agresiv, lucru care va duce la apariția ruginii după o perioadă.

Acesta este motivul pentru care tot mai multă lume preferă un aparat care are cuptor cu auto-curățare, în genul acestui aragaz beko.

Nu ții cont de materialele pe care le ai de curățat

Curățarea aragazului nu se mai face ca pe vremea bunicii. Avem la dispoziție o mulțime de produse de curățare, care mai de care mai performante și mai parfumate. Problema este că nu orice soluție de curățat se potrivește pe orice aragaz. Ceea ce merge bine pe unul emailat, s-ar putea să dăuneze grav unuia din inox sau invers. Trebuie să cauți doar acele produse de curățare potrivite materialelor din care este fabricat aragazul tău, citind cu atenție eticheta și respectând strict instrucțiunile de dozare și utilizare. Pentru curățarea inoxului, de pildă, îți recomand metodele de curățare prezentate la finalul articolului Inoxul.

Nu ai răbdare ca produsele aplicate să-și facă efectul

Știu că în reclame producătorii și vânzătorii ne arată cum pulverizează un degresant și în secunda doi dau cu buretele și au luat toată murdăria, lăsând suprafețele ca noi, dar în realitatea lucrurile nu stau chiar așa. Cam toate produsele au nevoie de timp pentru a-și face treaba. Unele, mai concentrate, dizolvă murdăria în câteva minute. Altele au nevoie chiar de ore. De obicei, scrie pe etichetă ce și cum. Dacă nu le dai timp, ai cheltuit bani degeaba cu ele. Tot la burete de sârmă ajungi, tot cu nervi și zgârieturi pe aragaz te alegi.

Cureți doar anumite părți

Aragazul nu înseamnă doar plită. Cele mai multe persoane fac greșeala de a curăța doar acea parte după ce gătesc. Nu iau în calcul faptul că uleiul sau tocănița sar și pe arzătoare, și pe capacele ochiurilor, și pe capacul aragazului, și pe grătarul pe care stau vasele de gătit. Pe măsură ce se ard, grăsimea depusă și petele devin mult mai greu de îndepărtat.

Nu lași componentele spălate să se usuce suficient

Indiferent că vorbim de grătare, arzătoare, butoane sau pereții cuptorului, toate trebuie lăsate sau ajutate să se usuce după ce au fost curățate. Apa rămasă pe ele pătrunde în zone slab protejate împotriva coroziunii și, în timp, apar petele de rugină care nu sunt deloc estetice și nici nu pot fi ușor reparate. Lăsă butoanele la scurs, șterge bine grătarele și pornește cuptorul vreo 10-15 minute după ce l-ai terminat de curățat! Astfel, vei evita surprizele neplăcute.

Cu siguranță, curățarea aragazului nu este o activitate tocmai plăcută. Poate fi mai ușoară sau mai grea, în funcție de cât de des intervenim. Dacă vrem doar un aragaz curat, putem freca și cu peria de sârmă. În schimb, dacă vrem ca inoxul sau emailul să arate ca noi mai mult timp, este necesar să fim foarte atenți la ce produse folosim și să evităm chiar și bureții prea aspri. Cheia este să nu lași pe mâine ce poți face azi.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post
0 shares