6 organe interne care pot da dureri lombare când sunt afectate. Cum identifici sursa durerii?

De cele mai multe ori, durerea lombară este asociată cu afecțiuni ale coloanei vertebrale sau ale sistemului muscular, însă nu orice durere apărută în zona respectivă are legătură cu mușchii sau coloana. Sunt situații în care durerea poate fi provocată de diverse probleme apărute la organele interne. În aceste cazuri, medicamentele antiinflamatoare și unguentele nu ajută deloc. Tratamentul trebuie să vizeze organul cu probleme, iar acesta poate fi identificat în funcție de simptomele asociate acelei dureri lombare. Iată și care sunt organele care, aflate în suferință, dau dureri ce pot răspunde în zona lombară.

Ovarele

Orice medic ginecolog îți poate spune că problemele de natură ovariană pot da dureri foarte mari de spate care se extind spre pelvis și abdomenul inferior. Unele femei au aceste dureri lunar, în perioada menstruală și chiar la ovulație. Dacă sunt dureri suportabile care durează câteva ore și cedează la medicamente, probabil că nu e cazul să-ți faci griji. Le poți trata cu astfel de pastile dureri menstruale. Dacă durerile persistă perioade lungi de timp, trebuie să vezi neapărat un medic. Acele dureri lombare pot fi semn de endometrioză, fibrom uterin sau… chiar mai rău.

Colonul

Din cauza stilului de viață nesănătos, tot mai mulți dintre noi ne confruntăm cu ceea ce se numește sindromul de colon iritabil. Când flora intestinală este afectată de medicamente sau de alimentația nepotrivită, când suntem prea sedentari sau stresați, colonul are de suferit. Apar manifestări precum diareea, constipația și balonarea, însoțite de dureri mari în zona lombară. În acest caz, contra durerii lombare poți apela la niște probiotice și la un supliment pe bază de cărbune activ. Le găsești pe pagina cu tratamente digestive.

Rinichii

Durerea lombară poate apărea și ca urmare a unei probleme apărute la rinichi. Cel mai adesea este vorba de pietre la rinichi sau infecții renale. Durerea poate fi unilaterală sau bilaterală, se întinde adesea spre zona genitală și cea abdominală și este asociată unor alte simptome, cum ar fi durerea în timpul urinării, stări de greață, poate chiar vărsături, nevoia de a urina des, sete excesivă. Aceste simptome nu dispar cu un calmant. E nevoie de investigații și tratament adecvat.

Apendicele

Pe cât de mic, pe atât de periculos, și apendicele poate da dureri lombare atunci când suferă inflamații sau infecții. De obicei, durerea provocată de apendice este ușor de identificat pentru că ea este localizată în partea dreaptă, jos (cu durere la palpare), coborând pe picior. Poate fi sau nu însoțită de greață, vărsături și stări febrile sau subfebrile. Apendicita este o urgență. Nu e loc pentru făcut programări sau vedem ce o mai fi până luni. Dacă ai aceste simptome, mergi chiar acum la medic!

Ficatul

Unele articole spun că ficatul nu doare. Nu este așa. Ficatul poate da dureri când este în suferință. De regulă, atunci când ficatul crește în volum, ne confruntăm cu dureri abdominale care continuă spre zona lombară. Un ficat mărit și dureros nu trebuie să te sperie, dar trebuie investigat și ținut puțin regim. De obicei, durerile de mijloc care au legătură cu ficatul sunt mai puternice când adoptăm poziții incorecte ale corpului și sunt asociate unei oboseli aproape permanente.

Fierea

Un alt organ care atunci când este inflamat poate da dureri abdominale și lombare este fierea (vezica biliară). Durerea de fiere este mai puternică după mesele copioase sau prea bogate în grăsimi, este prezentă în partea dreaptă a abdomenului (sub coaste, de obicei) și poate fi însoțită de balonare, constipație, grețuri și dureri de cap.

Este clar că o durere de mijloc de cauză extra-articulară, dată de suferința unui organ intern, nu poate fi tratată cu analgezicul recomandat de farmacistă contra durerilor de coloană. Este foarte important să fie stabilită corect cauza durerilor lombare care te supără. Acest lucru trebuie făcut de un medic. Informațiile din articol au strict rol orientativ și nu sunt menite să ducă la un auto diagnostic, ci să te ajute să-i poți explica mai bine medicului cu ce alte simptome este asociată durerea în cazul tău. Doar așa vei primi tratamentul corect în cel mai scurt timp posibil. Suplimentele recomandate ajută dacă ai un diagnostic corect, dar ține cont că ele nu pot înlocui tratamentul prescris de medic.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post
0 shares