6 drepturi la care renunți când alegi munca la negru

munca la negru

Deși sunt atâtea motive pentru care mulți preferă deja munca ilegală și și mai mulți sunt cei care iau în considerare o astfel de opțiune, avantajele de care te bucuri când lucrezi cu forme legale nu trebuie uitate. Te gândești că munca la negru aduce mai mulți bani? Nu sunt ipocrită și îmi dau seama că nevoia împinge spre astfel de alegeri. Un angajat care are doi copii acasă și primește salariul minim net pe economie nu prea are din ce trăi. Chiar și așa, ar trebui să se gândească de două ori la drepturile pe care le-ar avea dacă ar fi angajat legal, drepturi la care renunță când aleg să muncească la negru. Nu vorbim aici de asigurarea de sănătate sau de dreptul la pensie, care le știe toată lumea.

Concediul medical și de odihnă

Nu ai parte de așa ceva când muncești la negru. Poate ideea unui concediu de odihnă plătit nu te tentează așa tare, dar la dreptul la concediu medical ar trebui să te gândești serios. Ce se întâmplă cu tine dacă te îmbolnăvești? Nu doar că nu vei fi asigurat medical, dar vei sta acasă pe banii tăi. Nu ai dreptul la cei 75% din salariu pe care îi primesc angajații legali în timpul concediului medical. Nu vei avea niciun venit. Plus că, după ce te faci bine, e posibil să nu mai ai loc de muncă.

Concediul maternal și de creștere a copilului

Femeile care muncesc cu contract de muncă legal au dreptul la concediu de maternitate (prenatal și postnatal) și la concediu de creștere a copilului, ambele plătite. Câte zile înseamnă asta și câți bani primești în perioadele respective? Vezi articolul Calcul concediu prenatal! În plus, legea te protejează de riscul pierderii locului de muncă în perioada cât ești în concediu maternal sau de creștere a copilului.

Zilele legale libere

Contractul legal de muncă îți garantează dreptul la zilele libere stabilite prin lege (1 Decembrie, 1 Mai, Paste, Crăciun, etc.). Ca muncitor la negru, nu poți avea astfel de pretenții. Ești la mila celui care te plătește. Dacă el vrea să lucrezi de 1 Mai, lucrezi. Da, există sectoare în care nu poarte fi respectat acest drept în cazul tuturor angajaților pentru că există, de pildă, magazine care trebuie ținute deschise și de Ziua Națională și de 1 Mai. Totuși, zilele acelea sunt plătite de multe ori dublu.

Șomajul

Ce faci dacă ți se spune ca de mâine să nu mai vii la muncă? Locurile de muncă nu sunt chiar ușor de găsit, mai ales dacă meseria ta nu este una foarte căutată sau ai o anumită vârstă? De unde bani până atunci? Se poate întâmpla oricând dacă alegi munca la negru. Muncitorii cu forme legale nu pot fi concediați de o zi pe alta și au și dreptul al indemnizația de șomaj care să de acorde răgazul necesar găsirii unui nou loc de muncă.

Creditele bancare

Nu puține sunt situațiile în care avem nevoie de împrumuturi bancare sau de un card de credit pentru cumpărături în rate. Instituțiile bancare le acordă doar celor care pot face dovada unui venit stabil, în general acesta fiind adeverința de salariat. Nu ai așa ceva, slabe șanse să poți lucra cu banca. Poți obține, într-adevăr, creditare și de la instituțiile financiare nebancare, dar ar fi de dorit să te ferești de condițiile și dobânzile lor.

Protejarea familiei în caz de deces

Sună dur și este dur să vorbim despre asta, dar trebuie. Nimeni nu e veșnic tânăr și sănătos. Multe boli mortale apar la vârste tot mai mici. Te poți îmbolnăvi sau poți muri într-un accident. Ce ce va întâmpla atunci cu familia ta? Munca la negru le poate aduce mai mulți bani cât ești pe picioarele tale, dar atât. Munca legală îi va proteja cumva, oferind ajutorul de înmormântare și pensia de urmaș.

Sunt destule motive să te gândești serios înainte de a accepta munca la negru. Merită să renunți la toate aceste „asigurări”? Ce preferi: mai mulți bani azi sau mai multă siguranță pentru mâine? E drept că statul ia destul de mult din salariul tău brut, dar colaborarea cu el este singura care îți garantează dreptul anumite drepturi esențiale.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Asaftei Simona
    • 25/04/2021
    Răspunde

    Așa este ,ai foarte mare dreptate ,te bucuri atunci ptr.că ,câștigi mai mulți bani ,dar mai târziu îți vine destul de greu ,anii trec și te trezești bătrân și fără nimic .

    • Irina Gabriela Anghelina
    • 26/04/2021
    Răspunde

    Nici eu nu sunt de acord cu munca la negru dar nici cu firmele care în contractul de munca îți trec ca și salariu minimul pe economie și asta pentru a nu plăti ei taxe,doar ca mulțumesc lui Dumnezeu de 10 ani lucrez la aceeași firma care nu îndeplinește cele de mai sus

  1. Răspunde

    Adaug pensia.
    Am ajuns la 40++++ ceva ani si cand am calculat ca am de munca pana la 67 de ani pt 40 ani de contribuit, ca din urma am si perioade lucrate la negru, plus ca pensia e mica si proportionala cu suma contribuita, am decis ca e nevoie sa fac ceva de acum.

  2. Un articol foarte bun merita citit

    • Valeria Chertes
    • 26/04/2021
    Răspunde

    Multumim pentru sfaturi.

  3. nu cred ca renteaza sa te angajezi la negru, pe langa riscuri, nu ai niciun beneficiu….

    • Oana
    • 29/04/2021
    Răspunde

    Cam asa e, te trezesti la batranete fara nimic si nu e ok deloc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares