Tu știi câți bani ia statul lunar pe urma muncii tale? Este simplu de calculat

calcul fluturas de salariu

Muncim, muncim și iar muncim. Știm cu toții că orice angajat, care are un contract de muncă legal, donează, de voie-de nevoie, o mare parte din banii câștigați statului și tot nu e de ajuns. O parte merge la asigurarea obligatorie de sănătate, o alta la asigurările sociale, se mai adaugă și impozitul și uite așa ajungi să pierzi peste un sfert din salariul brut. Și să nu crezi că tu ești singurul care dă bani statului! Mai dă și angajatorul pentru tine. Știi exact cât? Afli imediat. Dacă primești fluturașul de salariu, e simplu pentru că ai acolo totul (brutul, netul, dările), la vedere. Trebuie doar să înveți să-l citești corect. Ce faci dacă nu ai fluturaș de salariu (pentru că nu există nicio lege care să-l oblige pe angajator să ți-l ofere)? Te apuci de calculat.

Care este contribuția ta?

Pornește de la salariul brut pe care l-ai negociat. Să zicem că este vorba despre un salariu de 1800 de lei. Din el știi prea bine că ai mai rămas cu 1300 de lei, dar știi unde s-au dus restul de 500 de lei? Păi avem așa:

  • 16% impozitul pe venit, adică 202 lei
  • 0,5% fondul de șomaj, adică 9 lei
  • 10,5% CAS (asigurările sociale), adică 189 de lei
  • 5,5% asigurarea de sănătate, adică 99 de lei.

Nu-i de mirare că încă mai există oameni care caută să lucreze la negru, nu? Nici nu-i judec. Până la urmă dai 10% din salariu pentru asigurarea de pensie și statul parcă nu știe cum să facă să ridice și mai sus vârsta standard de pensionare, doar-doar n-o mai apuci.

bottegaverde.ro

Ce să mai vorbim despre contribuțiile la sănătate? Plătești aproape 6 procente din venitul tău brut pentru o asigurare pe care nici n-o poți folosi de cele mai multe ori. Să ne aducem aminte că, dacă nu ești suficient de inspirat să te îmbolnăvești la începutul lunii, o să scoți bani din buzunar să-ți faci analizele într-o clinică privată pentru că, după data de 10 a lunii, Casa Națională de Asigurări de Sănătate nu mai are fonduri.

Care este contribuția angajatorului?

Credeai că asta este tot? Nu. Statul nu ia bani doar de la angajat, ci ia și de la angajator următoarele sume:

  • 15,8% CAS (asigurări sociale) – 284 de lei
  • 5,2% CASS (asigurare de sănătate) – 94 de lei
  • 0,5 % fond de șomaj – 9 lei
  • 0,85% concediu și indemnizație – 15 lei
  • 0,25% creanțe salariale – 5 lei
  • 0,15% fond de risc – 3 lei

Ai reușit să calculezi? Îți spun eu: sunt încă 410 lei pe care statul îi primește lunar pentru că tu muncești. Îi adunăm cu cei aproape 500 pe care ți-i oprește ție și ajungem la suma de 900 de lei care reprezintă jumătate din salariul tău brut de 1800 de lei. Rezultatul este aproximativ același indiferent de valoarea salariului. Dacă ești curios să calculezi care sunt cifrele exacte pentru salariul tău, dă un click mai sus, unde scrie cu roz, subliniat, fluturașul de salariu și vei găsi pe acel site un calculator care să ți le pună pe tavă în câteva secunde.

Interesant, nu? Ăștia-s banii care merg lunar la stat doar din taxele salariale. La ele mai adăugăm TVA-ul la orice produs sau factură și diverse taxe și impozite. Da, e normal și legal să le plătești. Ăsta este sistemul. Dacă nu plătești acum, de unde o să ai pensie mai târziu? Eu încă nu cred în sistemul de asigurări de pensie private, deci tot contribuția la asigurările sociale de stat o prefer.

Nu ne-ar deranja că banii ăștia merg la stat, dacă am ști că vom avea parte de un venit decent la pensie, dar vedem clar să părinții și bunicii noștri numai decent nu o duc după 40 de ani de muncă și bani băgați la buget. Să te ferească Dumnezeu să nu fii apt de muncă până la atingerea vârstei standard de pensionare!

La asigurările de sănătate aș avea multe de spus. În niciun caz acolo nu primim ceea ce merităm de banii pe care statul îi încasează din CAS. Spune-i unui medic de familie că tu meriți să fii tratat frumos și corect de banii pe care-i dai la sănătate lunar și o să-ți arate ușa! Pe el îl plătește statul, nu tu. Statul care nu are grijă să-i spună că-l plătește din banii tăi.

Sunt singura care crede că merităm ceva mai mult respect din partea statului, a aleșilor noștri, de banii ăștia? Să mai zic și că nu prea există transparență și nu știm unde se duc banii respectivi?

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Răspunde

    Pai sa vezi cum e cand nu esti angajat ci propriul stapan. Cam cum te jupoaie statul de bani. 🙁 Nici nu vreau sa ma gandesc ca daca o fac ma ia disperarea.

    1. In Romania se incurajeaza statul degeaba, draga mea.

    • Carmen
    • 24/08/2017
    Răspunde

    Eu am inceput sa cotizez si la pensie privata plus asigurare pe viata , in caz ca se intampla ceva, macar sa primeasca ceva, la pensie 60 lei, la asig 100 lei, o fi mult, o fi putin, vom vedea in timp, reanalizez peste un an, doi si tot asa. Nu imi e frica ca ma imbolnavesc, mor, etc (teoretic), imi este frica ca baiatul nu va avea sprijin, sa creasca, sa devina independent. Insa una, peste alta, statul primeste o gramada de bani, oare toti se duc pe ajutor social, pensii??!!! Imi este greu sa cred asta.

    1. Eu in pensiile private nu cred absolut deloc, deci mai degraba mi-as face un cont de economii. Sigur ca nu trebuie sa faca toti ca mine, dar asa as proceda eu.

  2. Răspunde

    Se tot afirma ca nu vor mai fi bani de pensii pana ajungem noi batrani. Incepi sa te intrebi de ce mai platesti acum din moment ce nu vei primi. E ca un joc, nu? Un fel de roata care se invarte, dar gresit.

    1. Am auzit si eu zvonurile astea. Nu e exclus, avand in vedere numarul mare pensionari si numarul tot mai mic de angajati cu forme legale.

    • Valeria Chertes
    • 24/08/2017
    Răspunde

    Noi asta stim sa platim si sa contribuim.

    1. cu drag si spor pentru tara si popor.

    • nicolae claudia
    • 24/08/2017
    Răspunde

    nici nu vreau sa ma gandesc unde sunt banii nostrii..ca nu prea se vad in nimic..poate doar in vile, vacante, masini scumpe la „conducatorii tarii”.

    1. 🙂 as vrea sa-ti pot spune ca te inseli, dar nu pot.

    • Roman Nicoleta
    • 24/08/2017
    Răspunde

    Nici nu vreau să mă gândesc că mă inervez ????

    • Denisa
    • 24/08/2017
    Răspunde

    Acum mi-am amintit de un video interesant in care erau intrebati europenii ce cred despre Romania. In raspunsurile lor cel mai adesea era pomenita coruptia.
    Cel mai trist e ca sunt multi tineri cu idei stralucite, dar le e frica sa isi inceapa o afacere pe cont propriu din cauza taxelor si a riscurilor pe care si le asuma.

    1. asa cum ziceam si mai sus, se incurajeaza puturosenia. Unii nu fac nimic si iau ajutoare sociale din banii altora. Practic, daca muncesti, meriti sa fii pedepsit.

  3. Răspunde

    Nu m-ar deranja ca statul ia o gramada de bani din munca mea, ma deranjeaza insa de imi vine sa ma impusca ca foloseste banii aia pentru putori cum era tanarul ala care a aparut zilele trecute la tv care spunea ca „nu se merita sa muncesti pentru 1200 de lei”, mai bine sta acasa. Si avea si un copil. cazul a fost dezbatut intens pe net, am citit o gramada de articole despre asta…dar tot furioasa am ramas.

    1. exact asta ziceam si eu. Nu te deranjeaza ca banii aia merg la un batran care a muncit 40 de ani. Te doare inima insa cand ajung la oameni care nu fac nimic, pentru care e mai bine sa iau ajutor social si sa manance paine uitandu-se la Tv si stand in jeg, in loc sa faca ceva sa ajunga mai bine.

    • Tatiana Sorina
    • 25/08/2017
    Răspunde

    Mie mi-au marit salariul de 3 ori si tot atat iau. Cica moama sa marit la 1400 minim pe economie,dar deabea iau 960.Azi maine ne trage si ptr aerul ce il respiaram. La noi munca niciodata nu o sa fie platita cum ar trebuii,isi bat joc de noi.

    1. la fel cum au scazut TVA-ul si alimentele sunt acum mai scumpe ca inainte.

    • ghelbere elena
    • 27/08/2017
    Răspunde

    Cel mai mult ma deranjeaza contributia pentru sanatate. Am o problema de sanatate incepand din aprilie. Nu va spun cati bani am cheltuit si dupa atatea luni nimeni nu a putut sa-mi puna un diagnostic.

    1. Imi pare rau, nu stiu ce altceva sa zic.

  4. Răspunde

    Stiu cat imi baga statul gheara murdara in buzunar. Unde lucram inainte eu singura operam in statul de plata din programul de contabilitate si plateam mai apoi contributiile. Ma enervez numai cand ma gandesc. Si nu ca platesc, dar macar daca platesc sa se vada banii astia in ceva de care sa ma pot folosi si eu in calitate de contribuabil. Nu in pensii nesimtite si afaceri dubioase pe care mai marii statului le fac.

    1. adica tu vrei sa zici ca oamenii aia nu-si merita pensiile si salariile enorme pe care si le-au acordat singuri? Nu pot sa cred :))

  5. Răspunde

    Sa vezi in alte tari cum e…. ca pfa, pt fiecare 10 mii incasati eu ramaneam cu 3.300 euro. Si uite asa am inceput sa regret romania 😀 😀 si sa inteleg pe unii ce se intorc.
    Apoi am invatat incetul incetul ca exista solutii, jonglerii mici, drumuri ocolite, solutii adecvate. Si exista si contabili buni 😀 😀

    1. si care credeam ca in afara e mai bine. Dar, stii ce? Aia macar poate vad ca se faace ceva din banii lor. Zic si eu, ca nu am de unde sti. Nu am iesit niciodata din tara.

  6. Răspunde

    Problema este ca nu se intampla nimic cu acesti bani. Nu vedem nici o schimbare si nici o modificare in sistem. Platim o gramada de bani la sanatate si trebuie sa venim cu bani de acasa daca vrei sa fim tratai omeneste in spitale. Ajung sa cred ca platim toate aceste contributii pentru ca demnitarii si alti bugetari s-o duca bine

    1. si nu numai ei. Si medicii la fel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares